Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Brazilci na úvod zdolali Chorvatsko. Pomohla jim však nasimulovaná penalta

Sao Paulo – Nebyla to sice velkolepá samba s gólovými hody, avšak Brazilci povinnost v podobě výhry v zahajovacím utkání domácího mistrovství světa splnili. O jejich triumfu 3:1 nad Chorvatskem ale rozhodla nasimulovaná penalta, kterou proměnil Neymar, jenž se trefil v zápase hned dvakrát.

Neymar slaví gól v síti Chorvatska
zdroj: ČTK/AP autor: Andre Penner

Jak moc chtějí Brazilci vyhrát a jak je pro ně domácí šampionát speciální, bylo vidět již na úvodní hymně, kdy se některým hráčům objevily i slzy v očích. A jako by právě emotivní start domácím v prvních minutách svázal nohy. Kanárci sice dominovali na míči a svému soupeři ho téměř nepůjčovali, ale jejich hra byla statická, a tak obranný val Chorvatska, který byl v plné síle desíti mužů zatažen na vlastní polovině, jejich útoky bez problémů odrážel.

Chorvaté naopak sami hrozili po rychlých kontrech do otevřené obrany Brazilců. A po jednom takovém v dobré pozici zamířil hlavou těsně mimo Olič. První varování však celek, jejž hnaly do žlutého oděné ochozy vyprodaného stadionu v Sao Paulu, neprobralo, a přišel tak trest. Olič poslal do vápna přízemní centr, který Jelavič jen lehce tečoval, jenže to nečekal Marcelo a zamířil do vlastní sítě.

Brazilci se chvíli z šoku vzpamatovávali. S přibývajícím časem ale začali být čím dál nebezpečnější. Velice aktivní byl zejména Neymar, který se nebál pro míče chodit až na vlastní polovinu, a byl to právě asi nejsledovanější hráč šampionátu, který rozjel první velkou šanci svého týmu. Ve dvacáté minutě přihrál před prázdnou branku. Jeho pas sice žádného ze spoluhráčů nenašel, ovšem míč se dostal na hranici vápna k Oscarovi a Pletikosa musel vytáhnout reflexivní zákrok.

"Selecao" začali předvádět pro jejich hru typický vysoký pressing, z čehož resultovalo velké množství ztrát na straně Chorvatska. A právě po jedné takové situaci došlo v devětadvacáté minutě k vyrovnání. K vybojovanému míči se dostal Neymar a z hranice vápna se trefil levačkou přesně k tyči.

Do poločasu již aktivní hra Brazílii další velkou šanci nepřinesla, avšak kdo čekal, že po změně stran budou kanárci v nastaveném trendu pokračovat, musel nevěřícně kroutit hlavou. Brazilci vypadli z tempa. Naopak Chorvaté čím dál častěji drželi míč na svých kopačkách.

Spása pro domácí přišla v devětašedesáté minutě. Fred ve vápně nafilmoval pád a rozhodčí Nišimura mu na jeho představení skočil. K penaltě se postavil Neymar a s velkým štěstím překonal Pletikosu, jenž si na míč sáhl.

Chorvaté se ale nevzdali. David Luiz sice nejprve spálil hlavičku v dobré pozici, ale závěrečné minuty patřily právě evropskému celku, který využíval nedůrazu a nepřesností v obraně Brazílie. Další branku však nakonec vsítili kanárci. To když Ramires vybojoval na polovině míč. K tomu se dostal Oscar a po samostatné akci trefil bodlem přesně k tyči.

Brazílie - Chorvatsko 3:1 (1:1)

Branky: 30. a 71. z pen. Neymar, 90. Oscar - 11. vlastní Marcelo. Rozhodčí: Nišimura - Sagara, Nagi (všichni Jap.). ŽK: Neymar, Luiz Gustavo - Čorluka, Lovren. Diváci: 62 103.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (63. Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (88. Ramires), Hulk (68. Bernard) - Fred. Trenér: Scolari.

Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrič, Rakitič - Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič - Jelavič (78. Rebič). Trenér: Kovač.

Neymar (útočník Brazílie): "Dva góly jsou víc, než jsem od sebe na úvod čekal, ale hlavní je, že jsme začali vítězstvím. I když to bylo se štěstím a náročnější, než jsme si mysleli. Teď sice fanoušci křičí moje jméno, ale tým mi k tomu hodně pomohl. Každý zápas je pro nás jako finále a dáváme do toho všechno."

Niko Kovač (trenér Chorvatska): "Jestli tohle byla penalta, tak už nehrajeme fotbal ale basketbal. Je to ostuda. To už to můžeme rovnou zabalit a jet domů. Neustále se mluví o respektu, ale Chorvatsko dnes žádný respekt nedostalo. Pokud se bude v tomto trendu pískání pokračovat, tak na mistrovství musí být tak sto penalt. Byl to cirkus."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články