Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Branková technologie i na Euru? Blatter říká ano

Rio de Janeiro – Po nynějším šampionátu bude technologie hlídající, zda míč skutečně přešel brankovou čáru, použita také na mistrovství Evropy 2016 ve Francii. Alespoň to tvrdí Sepp Blatter: "Mluvil jsem s prezidentem UEFA Michelem Platinim, který mi řekl, že uvede brankovou technologii na příštím evropském šampionátu ve Francii," řekl šéf FIFA. Evropská fotbalová unie UEFA jeho slova nicméně korigovala s tím, že nasazení systému na šampionátu ve Francii ještě není jisté.

Prezident FIFA Sepp Blatter
zdroj: EPA autor: STEFFEN SCHMIDT

Podle vyjádření, které poskytla UEFA, však nejde o hotovou věc. "Prezident řekl, že UEFA zavedení technologie na ME v roce 2016 zváží. Není to ale tak, že jen luskne prsty a bude to. Musí to probrat komise rozhodčích a následně výkonný výbor," uvedla unie.

Bývalý francouzský reprezentant Platini byl během předchozích sedmi let v čele UEFA poměrně velkým odpůrcem zavádění moderních technologií do fotbalu, podle Blattera ale změnil názor.

I šéf FIFA byl dlouho proti. Ale poté, co na šampionátu před čtyřmi lety rozhodčí chybně neuznali gól Angličana Franka Lamparda v osmifinále proti Německu, nakonec tlaku na zavedení brankové technologie podlehl a nyní si ji nemůže vynachválit.

V Brazílii se technologie osvědčila například v zápase mezi Francií a Hondurasem, v němž sudím ukázala, že se míč po odrazu od tyče a gólmana dostal těsně za čáru. "Pomáhá to rozhodčímu i veřejnosti, teď už nejsou žádné další diskuze o tom, jestli to byl, nebo nebyl gól," řekl Blatter. "Jsem si jistý, že profesionální ligové soutěže budou následovat," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články