Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bílek: Získali jsme povinné vítězství. Nerodilo se ale lehce

Plzeň - Povinné vítězství, které se nerodilo lehce. Tak označil kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek výhru 3:1 nad Maltou v dnešním zápase kvalifikace o postup na mistrovství světa. Byl rád, že jeho hráči v Plzni dokázali rychle odpovědět na maltskou vyrovnávací branku a ve druhém poločase zápas zlomit ve svůj prospěch. Zlepšení po změně stran bylo podle Bílka klíčové.

Theo Gebre Selassie slaví gól proti Maltě
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

"Druhý poločas byl o něčem jiném než ten první. Zlepšili jsme pohyb, chodili ve větším počtu hráčů do zakončení i do pokutového území soupeře, kam přicházely i centry. Bylo to po všech stránkách lepší," uvedl Bílek po utkání.

Potěšilo jej, že národní tým po maltské brance na 1:1 nezpanikařil a krátce po poločase dokázal odskočit do dvoubrankového rozdílu. "Nebyla to úplně jednoduchá situace, protože když jsme konečně šli do vedení, tak jsme rychle zase inkasovali. Jsem ale rád za to, jak jsme druhou půli odehráli a dokázali zápas rozhodnout," řekl Bílek.

Malta podle něj však nebyla snadnou překážkou. "Viděli jsme ji v předcházejících dvou zápasech a pokaždé dobře bránili. Problémy s nimi měla i Itálie. Dnes hlavně v první půli ukázali, že mají i hráče schopné zaútočit. Vůbec nemají špatné mužstvo," uvedl Bílek. Inkasovaný gól ale podle něj byl zbytečný.

Potěšilo jej naopak, že se poprvé v reprezentaci střelecky prosadil útočník Tomáš Pekhart. Ten dnes v 51. minutě navíc zařídil vítěznou branku. "Věřím, že se teď rozstřílí. Po jeho brance bylo znát, že z něj to napětí spadlo. To nejtěžší období má snad za sebou," řekl Bílek.

Byl rád, že Češi nedopustili žádnou senzaci na vlastní účet. "Věděli jsme, že musíme vyhrát. Bylo to povinné vítězství. Malta je soupeř, se kterým počítáme ve vzájemných zápasech se ziskem všech šesti bodů. Ale jednoduché to nebylo," podotkl Bílek.

Za podporu pochválil i plzeňské publikum, před kterým se reprezentace představila poprvé v samostatné historii. "Fanoušci byli výborní. Vytvořili fantastickou kulisu a fandili i v době, kdy se nám ne úplně dařilo," řekl Bílek.

Kouč Malty Pietro Ghedin litoval, že jeho hráči neudrželi tempo z prvního poločasu. "Na začátku zápasu jsme se cítili silnější, sám nevím, co se stalo po změně stran, kdy už jsme začali zaostávat. Škoda i toho, že jsme dvakrát inkasovali po centrech ze strany. Ale máme čisté svědomí, dali jsme do toho všechno," řekl Ghedin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články