Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Belgie udolala Rusko 1:0 a postupuje do osmifinále

Rio de Janeiro - Fotbalisté Belgie sice opět herně nepřesvědčili, přesto nakonec porazili Rusko 1:0 a po druhém vítězství ve skupině H mistrovství světa si s předstihem zajistili postup do osmifinále. Po většinu času nudné utkání v Riu de Janeiru rozhodl v 88. minutě střídající útočník Divock Origi. Rusko prohrálo poprvé po deseti zápasech a na výhru nad Belgií čeká od roku 1982. Po dvou zápasech má sborná na kontě jediný bod a je blízko vyřazení.

Radost fotbalistů Belgie
zdroj: ČTK/BELGA autor: Bruno Fahy

Rusové vstoupili do utkání poměrně pasivně a přenechali většinu útočné aktivity soupeři. Belgičtí Rudí ďáblové poprvé vyzkoušeli formu Akinfejeva už ve 4. minutě, kdy Mertens dostal krásný pas za obranu, jeho střelu ovšem zblokoval bránící Ignaševič. Sborná zkoušela v prvním poločase nejdříve překvapit Courtoise zdálky, Fajzulinovu nebezpečnou střelu zpoza šestnáctky ale vytáhl belgický gólman na roh.

Ze spíše opatrné hry obou celků v úvodní fázi utkání vyčníval výkon Mertense. Belgické křídlo dostalo šanci k vyniknutí od De Bruyneho, místo střely ale zbytečně přihrával na obsazeného Lukaka. Po další spolupráci dvojice De Bruyne – Mertens střílel záložník Neapole těsně mimo a velmi dobrou půli zakončil Mertens efektní kličkou Kombarovovi, jeho střílený centr ovšem Akinfejev vyrazil.

Dries Mertens
zdroj: AP autor: Ricardo Mazalan

Další příspěvek do živé diskuze o výkonech rozhodčích na šampionátu přinesla 26. minuta, kdy belgický krajní obránce Alderweireld trefil v pokutovém území místo míče kopačku Kanunnikova, německého sudího Brycha to však z klidu nevyvedlo. Jen o chvíli později zkoušel znovu štěstí ze střední vzdálenosti Fajzulin, Courtois byl opět pozorný.

Závěr herně hodně průměrného prvního poločasu se odehrával už bez obránce Vermaelena, stopera Arsenalu musel ze zdravotních důvodů vystřídat Vertonghen. A vynuceného zásahu do zadních řad Rudých ďáblů mohli Rusové využít ve 44. minutě, když se v největší šanci úvodní pětačtyřicetiminutovky ocitl Kokorin. Forvard Dynama Moskva se po ideálním centru z levé strany prosadil mezi dvojicí obránců, v ideální pozici na malém vápně ale hlavou netrefil branku.

Fotbalová ukolébavka bez výraznějšího vzruchu před oběma brankami pokračovala i po přestávce. Hru obou týmů výrazně sráželo velké množství nevynucených chyb, nedostatečný pohyb i nedůraz útočících hráčů v pokutovém území. V 57. minutě vystřídal na hrotu belgického útoku neviditelného Lukaka forvard francouzského Lille Origi a hned vzápětí na sebe výrazně upozornil. Po Hazardově přihrávce se dostal do kontaktu s Ignaševičem a mohl být rád, že jeho herecká etuda skončila bez žlutého napomenutí.

Belgie, pro mnohé odborníky jeden z černých koní turnaje, se zatím na turnaji příliš nepotkává s formou. Když už se Rudí ďáblové dostali k nějaké rychlejší akci, s železnou pravidelností končila v ofsajdové pasti ruské obrany. Na druhé straně vyzval Šatov ke sprinterskému souboji Van Buytena, na zkušeného stopera Bayernu si však nepřišel. Rusko si v průběhu zápasu celkově vypracovalo víc střeleckých pokusů, byť nepřesných. Nejblíže byl v 80. minutě střídající Ješčenko, ale křížným pokusem minul.

Eden Hazard v utkání s Ruskem
zdroj: Xinhua autor: Wang Lili

Herní zlepšení Belgičanů přišlo paradoxně až v závěrečné čtvrthodině, kdy už na hrací ploše chyběl nejlepší hráč dosavadního průběhu utkání Mertens. Místo něj se na hřiště podíval Mirallas a záhy se mohl stát hrdinou utkání, jeho střelu z přímého kopu ale zastavila tyč. Rudé ďábly táhl v závěru za výhrou zejména Hazard, "zidanovkou" se vyhnul obránci a vybojoval roh. Po něm zakončoval neúspěšně hlavou Fellaini.

Unavení Rusové ale přeci jen nakonec neodolali. Střídající Origi si narazil s Hazardem a střelou pod horní tyč nedal Akinfejevovi šanci. Origi zaznamenal první reprezentační trefu a stal se prvním náctiletým střelcem na MS od roku 2006. "Byl to důležitý gól a do konce života na něj nezapomenu, ale vytvořili jsme ho jako tým. Ukázali jsme svou mentální sílu. Posunul jsem se zpátky a Hazard mě krásně našel. Lidé budou říkat, že to nebylo lehké trefit, ale jeho práce ukazuje, jakým je skvělým hráčem," uvedl šťastný střelec.

Belgické vítězství mohl v závěru ještě zvýraznit Mirallas, kterého při přečíslení čtyř proti dvěma oslovil s přihrávkou aktivní Hazard. Záložník Evertonu ale ve velmi dobré pozici mířil pouze do ruského brankáře. Belgie tak prodloužila sérii soutěžních utkání bez porážky na 12 duelů.

Belgie - Rusko 1:0 (0:0)

Branka: 88. Origi. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp (všichni Něm.). ŽK: Witsel, Alderweireld - Glušakov. Diváci: 73 819.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen (31. Vertonghen) - Witsel, Fellaini - Mertens (75. Mirallas), De Bruyne, E. Hazard - Lukaku (57. Origi). Trenér: Wilmots.

Rusko: Akinfejev - Kozlov (62. Ješčenko), V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Glušakov, Fajzulin - Samedov (90. Keržakov), Šatov (83. Dzagojev), Kanunnikov - Kokorin. Trenér: Capello.

Marc Wilmots (trenér Belgie): "Mise splněna, ale bylo to opravdu těžké. Byl to velmi taktický zápas a střídající hráči rozhodli. Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Nyní můžeme trochu slavit a užít si tohle vítězství. Je však jasné, že se musíme seriózně připravit na další zápas. Origimu je pouhých 19 let a fantasticky se propracoval ke gólu."

Fabio Capello (trenér Ruska): "Tahle porážka mě mrzí hlavně kvůli hráčům, protože odehráli dobrý zápas. Byli jsme lepší než Belgie, gól však dali oni. My přitom měli dvakrát víc brankových šancí, ale fotbal je někdy takový. Nyní nás čeká rozhodující zápas s Alžírskem."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články