Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Belgie sahá po postupu, Portugalsko hraje o přežití

Sao Paulo - Dalším z týmů, které si mohou předčasně zajistit postup do osmifinále, je Belgie. Jeden z favoritů turnaje však musí zvítězit nad Ruskem. Naopak Alžírsko bude ve druhém duelu skupiny H odvracet hrozbu vyřazení v souboji s Koreou, se kterou potřebuje uhrát alespoň remízu, jinak pro něj turnaj končí. Ve skupině G budou chtít Portugalci odčinit výprask z prvního kola, další ztrátu si navíc nemůžou dovolit. Seriál přímých přenosů vysílá ČT sport a náš web od 17:45.

Belgie, která se musí vypořádat s velkým očekáváním, už má za sebou první krizový moment: dokázala otočit zápas s Alžírskem, přestože se jí nedařilo. Trenéru Marcu Wilmotsovi vyšla střídání a očekává, že se nyní tým bude už jen zlepšovat. "Ukázali jsme jsme psychickou odolnost. Teď už jsme ze sebe sesypali nervozitu a mělo by to být lepší," věří belgický kouč.

Proti Rusku se Belgie pokusí navázat na předchozí čtyři vzájemné souboje, ve kterých neprohrála, a to včetně souboje ve skupině MS 2002, kdy vyhrála 3:2. Vítězný gól dal tehdy právě současný trenér Wilmots. Do zápasu zasáhli také belgický stoper Daniel van Buyten a ruský útočník Alexandr Keržakov.

Velkou komplikací by však pro Belgičany mohla být absence kapitána Vincenta Kompanyho. Zkušený stoper Manchesteru City má problémy s třísly a jeho start je v ohrožení.

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen - Witsel, Dembélé - Mertens, De Bruyne, E. Hazard - Lukaku.

Rusko: Akinfejev - Ješčenko, V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Glušakov - Samedov, Šatov, Fajzulin, Žirkov - Keržakov.

Zajímavosti:

- Belgie si v případě vítězství zajistí postup

- Belgie s Ruskem neprohrála od roku 1982

- jde o 5. vzájemný zápas na MS, v letech 1970 a 1982 vyhrál tehdejší SSSR 4:1 a 1:0, v roce 1986 ho Belgie vyřadila v osmifinále 4:3 po prodloužení a vyhrála 3:2 i v roce 2002

- Belgie neprohrála posledních 11 soutěžních zápasů

- Rusko je 10 zápasů neporaženo, naposledy prohrálo v srpnu se Severním Irskem

Vydrží Alžířané tempo běhavých Korejců?

Ve druhém utkání skupiny H se hráči Alžírska pokusí dokázat, že nemají tak špatnou fyzickou kondici, jak by se po prvním duelu s Belgií mohlo zdát. Zatímco v úvodních 70 minutách vedli a favorita k ničemu nepustili, ve zbytku zápasu nestíhali.

"Měli jsme s Belgičany více běhat, ale fyzicky na tom byl soupeř mnohem lépe. Moji hráči už nemohli a někteří z nich si říkali o střídání. Musejí zlepšit kondici o 30 až 50 procent, protože s takovým soupeřem nevydrží hrát celých 90 minut," kritizoval po utkání své svěřence trenér Vahid Halilhodžič.

Běhaví hráči Koreje v tomto směru budou vydatnou prověrkou. I asijský celek však má co napravovat, za poslední dva roky těžko hledá stálou formu a není schopen vyhrát dva zápasy po sobě. Navíc se trápí i střelecky.

V prvním duelu s Ruskem mu sice pomohla k remíze šťastná branka I Kun-hoa, ale ofenziva potřebuje zlepšit. Velké očekávání v tomto směru panuje od Son Hung-mina, který v dresu Leverkusenu patří mezi hvězdy Bundesligy. "Remíza na úvod nebyla špatná. Šlo o náš první zápas na turnaji, jsem spokojený s tím, jak tým hrál. Máme ještě prostor pro zlepšení," dodal trenér Koreje Hong Mjong-po.

Předpokládané sestavy:

Korea: Čung Song-rjong - I Jong, Hong Čong-ho, Kim Jong-kwon, Jun Sok-jong - Ki Song-jung, Han Kuk-jong - I Čong-jong, Ku Ča-čchol, Son Hung-min - Pak Čchu-jong.

Alžírsko: Mbuhli - Mustafá, Búghirra, Hallíš, Ghulám - Fighúlí, Tajdir, Medžání, Bin Tálib, Mahriz - Súdání.

Zajímavosti:

- Alžírsko v případě porážky přijde o šanci na postup

- Alžírsko prohrálo jen 2 z posledních 13 zápasů

- Alžírsko čeká na výhru na MS od roku 1982 už 8 zápasů

- Korea za poslední dva roky vyhrála jen 7 z 25 zápasů

Portugalci jdou do malého finále

Proti USA by měl nastoupit i hvězdný Cristiano Ronaldo, kterého trápí bolavé koleno. Mimo hru však bude kvůli červené kartě Pepe. "Všichni víme, že když nevyhrajeme, tak končíme," řekl portugalský záložník Miguel Veloso. "Takže není cesty zpět, musíme zvítězit. Zápas je pro nás takové malé finále a podle toho se na něj také připravujeme," dodal.

Také Američané počítají ztráty - postrádat budou zraněného útočníka Jozyho Altidora. "Nebudu říkat, jak se s tím vyrovnáme, protože chceme, aby Portugalci byli trochu v nejistotě," řekl trenér USA Jürgen Klinsmann. "Naším cílem je postup a jestli kvůli tomu musíme porazit Portugalce, budiž. My na to máme," přidal.

Předpokládané sestavy:

USA: Howard - Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Bedoya, Beckerman, Bradley, Jones - Johannsson, Dempsey.

Portugalsko: Patricio - Pereira, Bruno Alves, Neto, A. Almeida - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Éder, Ronaldo

Zajímavosti:

- jediný vzájemný zápas na MS skončil v roce 2002 výhrou USA 3:2

- předchozí prohra s Německem byla pro Portugalce první prohrou po osmi zápasech

- Američané z posledních 15 soutěžních zápasů vyhráli 14 a jen jednou remizovali a prohráli

- v každém z nich navíc dokázali vstřelit alespoň 1 branku, naposledy neskórovali loni v březnu

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články