Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Argentinu spasil Di María. Švýcary knockoutoval v 118. minutě

Sao Paulo – Argentina udolala Švýcarsko 1:0 po prodloužení a potřetí za sebou si zahraje na světovém šampionátu čtvrtfinále. O postupu rozhodl až ve 118. minutě po přihrávce Messiho Di María. Argentinu čeká ve čtvrtfinále Belgie, která zvítězila v prodloužení nad Spojenými státy 2:1.

Radost argentinských fotbalistů
zdroj: Getty Images autor: Julian Finney

Švýcaři vsadili od začátku na zhuštěnou obranu, a jelikož argentinská kombinace neoplývala rychlostí, po celý první poločas to byla hra na oťukávanou. Po levé straně modrobílých se snažil procházet Di María a Lichtsteiner ho musel zastavovat za pomoci faulů. Žádný centr z přímých kopů však nenašel argentinského adresáta. Messiho ani Zabaletova nabídka ze strany do pokutového území také nevedly k úspěchu.

První velkou šanci zápasu měli překvapivě Švýcaři. Po rohu rozehraném nakrátko dostal do druhé vlny balon Xhaka. Romero však byl včas na zemi a chytil i následnou dorážku zpoza pokutového území. O minutu později v pádu vyslal pomalou střelu na brankáře Benaglia Lavezzi, který nastoupil v útoku místo zraněného Agüera. Švýcarský gólman nezaváhal.

V 39. minutě se po výborné Shaquiriho přihrávce ocitl sám před Romerem Drmič, ale při pokusu o lob totálně selhal. Strážce argentinské branky, který nepochopitelně proti nahrávce nevyběhl, si tak mohl s míčem na hrudi zhluboka oddechnout.

Messi marně prorážel švýcarský blok

Na začátku druhé části se mírně pootevřela sevřená švýcarská obrana a využít toho ke skórování mohli přihrávající Lavezzi se zakončujícím Higuaínem. To by však nesměl včas zakročit Djourou. V 50. minutě vystrašil argentinské fanoušky Romero, který nejistě vyrazil balon po přímém kopu Shaquiriho a místo, aby ho skryl v náručí, si ho ještě stačil odkopnout. Napodruhé byl už úspěšnější. Trochu podivný, ale rovněž úspěšný zákrok předvedl na druhé straně o chvíli později Benaglio proti nečitelné střele Roja z levé strany. Švýcarský brankář se musel mít na pozoru i proti hlavičce Higuaína pod břevno.

Švýcaři přestali být směrem dopředu aktivní a Argentina postupně ovládla hru. Fotbalisté s helvétským křížem na prsou se dostávali stěží za půlící čáru a Jihoameričané obléhali uzamčenou šestnáctku.

Vzápětí se však opět do útoku hnala Argentina – Higuaín mířil nepřesně, těsně nad branku pálil i Messi. Střídající Palacio, který přišel na hřiště místo nevýrazného Lavezziho, se dostal do vyložené šance během pár chvil. To když mu na hlavu poslal míč ideálně Messi. Zkušený forvard si s ním však ne tak dobře poradil.

Messi vzal odpovědnost na svá bedra, prošel až do vápna a pod nohama dvou švýcarských obránců vyslal štiplavou střelu na Benaglia, který ale stačil balon vyrazit. Dobíhající Palacio už stačil trefit jen žebra a rameno švýcarského brankáře. V 89. minutě se opět do nebezpečné vzdálenosti prokličkoval argentinský kapitán, ale Palaciovi balon přes tři bránící hráče nepropasíroval. Gól tedy nepadl ani ve druhém poločasu.

Poslední minuty braly dech

Argentinci chtěli rozhodnout už na začátku prodloužení. Benaglio se musel činit hlavně při rozích, Garayovi ukradl z hlavy nebezpečně mířený balon. Pak ale jako když utne, a to z obou stran. Úplný závěr však bral dech. Když se v 118. minutě trefil Di María po ideální nabídce Messiho, vypadalo to, že favorit turnaje má postup v kapse. Ale v první minutě nastavení trefil ještě tyč Švýcar Dzemaili. Navíc Shaqiri vybojoval v páté minutě nastavení přímý kop na pomezí velkého vápna. Trefil však jen zeď a bylo po nadějích.

"Jsme strašně zklamaní. Proti jednomu z nejlepších týmů na světě jsme si vypracovali šance a dali i tyč. Můžeme na sebe být hrdí," litoval švýcarský bek Stephan Lichtsteiner. "Fotbal je brutální. Dnešní výsledek je pro nás naprosto zdrcující. Celý dnešek byl hrozně emotivní po informacích o úmrtí Ottmarova bratra," připomněl asistent švýcarského trenéra Michel Pont, že se hlavní kouč Hitzfeld krátce před utkáním dozvěděl o smrti staršího bratra Winfrieda.

Argentina - Švýcarsko 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branka: 118. Di María. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Rojo, Di María, Garay - Xhaka, Fernandes. Diváci: 63 255.

Argentina: Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo (105.+1 Basanta) - Gago (106. Biglia), Mascherano, Di María - Lavezzi (74. Palacio), Messi, Higuaín. Trenér: Sabella.

Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez - Behrami, Inler - Shaqiri, Xhaka (66. Fernandes), Mehmedi (113. Dzemaili) - Drmic (82. Seferovic). Trenér: Hitzfeld.

Alejandro Sabella (trenér Argentiny): "První poločas byl vyrovnaný, ale zbytek zápasu byl náš. Mohli jsme rozhodnout už dřív. Hráči ze sebe museli vydat hodně a jsou vyčerpaní, takže teď bude důležité dát se dohromady před čtvrtfinále."

Ottmar Hitzfeld (trenér Švýcarska): "Hráči předvedli skvělý a nadšený výkon. Zachovali jsme klid v kritických situacích a v prvním poločase jsme mohli jít dvakrát do vedení. Poslední tři minuty jsme viděli, co všechno dokážeme. V životě trenéra se může stát všechno a podobné emoce přináší jedině fotbal. Musím hráče pochválit, ve světě si jistě vydobyli mnoho sympatií. Argentina se dnes zapotila, hodně jsme jí to ztížili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články