Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Argentinci v semifinále ještě nezaváhali, Nizozemci vyhlíží druhé finále v řadě

Sao Paulo - Fotbalisté Nizozemska mohou podruhé za sebou postoupit do finále mistrovství světa. Předtím je však v Sao Paulu čeká Argentina. Tým hvězdného kapitána Lionela Messiho je mezi nejlepší čtveřicí poprvé po 24 letech, ale v semifinále má zatím stoprocentní bilanci. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web. Předzápasové studio startuje ve 21:30.

Oba soupeři se mezi čtyři nejlepší týmy MS dostali popáté v historii. Nizozemsko z předešlých dvou semifinálových zápasů jednou prošlo do finále, v letech 1974 a 1978 do finále postoupilo ze skupiny. Argentina ve všech předešlých třech semifinálových zápasech uspěla a zlato slavila v letech 1986 a 1978, kdy v závěrečném utkání šampionátu zdolala právě Nizozemce.

"Bude to odveta, pokud vyhrajeme světový šampionát. Ale na to si musíme počkat. Tohle není finále, ale semifinále," řekl nizozemský brankář Jesper Cillessen. Gólman Ajaxu si však nemůže být zcela jistý svou pozicí. Trenér Louis van Gaal ho totiž v závěru čtvrtfinále s Kostarikou nečekaně vystřídal a náhradník Tim Krul dvěma chycenými penaltami přispěl k postupu.

Messi jako voda na poušti

Argentinu na turnaji táhne Messi. Kanonýr Barcelony si v pěti zápasech připsal čtyři branky a jednu asistenci. "Je to voda na poušti. Dokáže najít řešení tam, kde ho nikdo jiný nevidí," ocenil svou největší hvězdu trenér Alejandro Sabella.

Kapitán Argentiny 92. startem za národní tým překoná legendárního krajana Diega Maradonu. "Musíme odříznout přívodní potrubí k Messimu," nabádal nizozemský obránce Bruno Martins Indi.

Pozor na rychlé nizozemské protiútoky

Sabellovi svěřenci si však musejí dát pozor na zkušené útočníky Arjena Robbena a Robina van Persieho, kteří dali na turnaji po třech brankách. Především Robben je lídrem nizozemské ofenzivy. "Víme, že nás čeká jeden z nejlepších týmů ve hře na protiútoky, které má výborné díky rychlým útočníkům," upozornil argentinský záložník Javier Mascherano.

"Oranjes" mají s Argentinou výrazně lepší bilanci. Z předchozích osmi zápasů nikdy neprohráli v základní hrací době. Jen ve zmíněném finále MS 1978 vyhráli Jihoameričané 3:1 po prodloužení, o rok později v přípravě až na penalty.

Nizozemci budou určitě postrádat zraněného středopolaře Nigela de Jonga. Za Jihoameričany nenastoupí krajní záložník Ángel Di María, naopak útočník Sergio Agüero by měl být po dvouzápasové pauze připraven.

Předpokládané sestavy:

Nizozemsko: Cillessen - De Vrij, Vlaar (Veltman), Martins Indi - Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, Blind - Robben, Van Persie, Depay.

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Biglia, Mascherano, Pérez - Lavezzi, Higuaín, Messi.

Absence: De Jong (zranění), Fer, Vlaar (oba nejistý start) - Di María (zranění).

Zajímavosti:

- Nizozemsko nikdy neprohrálo s Argentinou v normální hrací době, ve finále MS 1978 vyhráli Jihoameričané po prodloužení, o rok později v přípravě na penalty

- v posledních 3 vzájemných zápasech padly dohromady jen 3 góly

- Argentina je v semifinále MS poprvé od roku 1990, mezi nejlepší 4 týmy se dostala popáté, ve všech předešlých 3 semifinálových zápasech uspěla a v roce 1986 slavila zlato, v roce 1978 se do finále postupovalo ze skupin

- Nizozemsko je v semifinále podruhé za sebou a celkově se mezi nejlepší 4 týmy dostalo rovněž popáté, z předešlých 2 semifinálových zápasů jednou prošlo do finále, v letech 1978 a 1974 se do finále postupovalo ze skupin

- Argentina vyhrála všechny zápasy na letošním MS jen o gól, ani v jednom zápase neprohrávala

- Nizozemsko dokázalo na letošním MS otočit všechny 3 zápasy, ve kterých prohrávalo

- Nizozemsko dalo na turnaji 10 z 12 gólů ve druhém poločase

- Argentina na MS prohrála v normální hrací době jediný z posledních 16 zápasů

- bilance Nizozemska v penaltových rozstřelech na MS: 1 výhra, 1 prohra

- bilance Argentiny v penaltových rozstřelech na MS: 3 výhry, 1 prohra

- Argentinec Lionel Messi 92. startem v reprezentaci překoná legendárního krajana Diega Maradonu

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články