Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Argentinci neoslnili, i tak zvítězili nad Bosnou 2:1

Rio de Janeiro - Argentina v prvním utkání na MS i přes matný výkon porazila výběr Bosny a Hercegoviny 2:1. Ve třetí minutě si míč srazil do vlastní sítě Kolašinac, hvězda argentinského výběru Messi pak přidal ve druhém dějství ještě druhou branku. Na opačné straně se v závěru utkání na slavném stadionu Maracaná trefil po sympatické hře Bosny Ibiševič.

Slavící Lionel Messi
zdroj: ČTK/ap autor: Victor R. Caivano

Počáteční argentinská oťukávaná vzala rychle za své. Mujdža hned ve 3. minutě nedovoleně zastavil Agüera a Messi následně rozehrával standardku. Rojo ji "natáhl" na vzdálenější tyč, kde si míč nešťastně srazil do vlastní branky Kolašinac.

Jediný nováček na letošním mistrovství světa chtěl záhy odpovědět. Pjaničův centr šel do zámezí a jeho následný roh odvracel Romero. Ani Spahičovi štěstěna nepřála, ale Argentina diktovat nezačala. Bosňané prahli po srovnání, kterému byl nejblíže ve 13. minutě Misimovič. Ten skvěle vystihl náběh Hajroviče, jenž mohl přelobovat Romera. Argentinský brankář byl ale u balonu dřív.

Bosna a Hercegovina hrála s dobrými nápady, její neproduktivnější hráč z evropské kvalifikace Džeko mohl zakončovat po centru Mojdži. Výběr Alejandra Sabella měl defenzivu podchycenou a rozehrával velice opatrně. Bosnu to neodradilo, dál kombinovala a snažila se prodrat do výhodné pozice, Argentina naproti tomu nepředvedla po půl hodině hry nic převratného.

Její největší hvězda Messi toužil po rozšíření počtu branek - z předchozích dvou světových šampionátů má na vrubnu jen jeden gól - a některé akce bral rovnou sám na sebe. To ztroskotalo třeba na přemotivovaných kličkách proti třem obráncům v pokutovém území. Begovič byl ve střehu v 31. minutě, kdy na něj vyslal žíni Mascherano. Gólman Stoke City míč vyboxoval před sebe a dopředu mohl jít jeho spoluhráči. Džeko však pálil nad.

Argentinci byli dál poměrně statičtí, dopředu se moc nehnali a překvapivě spíš vyčkávali, co bude. Bosně se zase nedařilo založit akci. Ke konci poločasu tak stadion Maracaná sledoval poměrně ospalou hru, kterou vytrhla z letargie jen Luličova nebezpečná hlavička po rohu Pjaniče.

Argentina zkusila ve druhém dějství hned ze začátku oživit hru dvojitým střídáním. Gago nahradil Maxi Rodrígueze a Campagnaro šel dolů na úkor Higuaína. Ale lepším výkonem se dál prezentovala Bosna, což dokázala třeba střela Hajroviče, která přešla přes zeď, ale Romero byl na místě. O chvíli později to zkoušel Lulič a pak ještě jednou z těžšího úhlu zprava Hajrovič.

Slavící fotbalisté Argentiny
zdroj: ČTK/EMPICS/ autor: Mike Egerton

Argentinci se pár pomyslnými kapkami živé vody polili na prahu 60. minuty. Bosna začala ztrácet dech, čehož se snažil využít Messi, jenže jím několikrát rozdané balony přišly vniveč. Až v 65. minutě se opora Barcelony konečně dočkala. Messiho ťukec s Agüerem vyústil v hezký průnik do vápna a následnou střelu, která se od tyče odrazila do Begovičovy brány.

I Bosna následně logicky zkoušela oživit hru – Ibiševič, Višča a Medunjanin ale tempo hry na svou stranu nestáhli, Argentina byla na koni, což potvrzovala nebezpečná hlavička Higuaína ze 77. minuty, která mohla pečetit skóre a Messiho únik o čtyři minuty později, který skončil až u pokutového území.

Bosna a Hercegovina se pak ale nadechla ještě k jednomu odporu a povedlo se jí snížit. Ibiševič si v 85. minutě hezky naběhl na Luličovu přihrávku a s prostřelením Romera neměl sebemenší problém. Argentina pak Bigliou namísto stáhlého Agüera posílila obranu a většina ze 75 tisíc fanoušků na stadionu Maracaná se modlila, aby nedošlo ke srovnání.

Argentina - Bosna a Hercegovina 2:1 (1:0)

Branky: 3. vlastní Kolašinac, 65. Messi - 85. Ibiševič. Rozhodčí: Aguilar - Torres, Zumba (všichni Salvador). ŽK: Rojo - Spahič. Diváci: 74 738.

Argentina: Romero - Campagnaro (46. Gago), F. Fernández, Garay - Zabaleta, M. Rodríguez (46. Higuaín), Mascherano, Di María, Rojo - Agüero (87. Biglia), Messi. Trenér: Sabella

Bosna: Begovič - Mujdža (69. Ibiševič), Bičakčič, Spahič, Kolašinac - Bešič - Hajrovič (71. Višča), Pjanič, Misimovič (74. Medunjanin), Lulič - Džeko. Trenér: Sušič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články