Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Argentina se pronudila do finále, Nizozemci penalty nezvládli

Sao Paulo - Fotbalisté Argentiny porazili v semifinále mistrovství světa Nizozemsko na penalty 4:2, když i po prodloužení skončil nezáživný zápas bez branek. Dvěma chycenými pokusy se blýskl brankář Sergio Romero. Svěřenci Alejandra Sabelly v nedělním finále vyzvou Německo, které v úterý deklasovalo domácí Brazílii 7:1. Argentina si zahraje o zlato počtvrté v historii a potřetí proti Německu, kterému naposledy podlehla ve finále MS 1990.

Radost fotbalistů Argentiny
zdroj: ZUMA autor: Marcelo Machado De Melo

"Byl to velmi těžký a těsný zápas. Jsem moc šťastný. Uvidíme, co ve finále dokážeme udělat, když máme na odpočinek o jeden den méně (než Německo)," řekl trenér Argentiny Sabella. "Čeká nás historické utkání. Proti Německu budeme bojovat až do konce a zkusíme všechno, i když to bude extrémně těžké," přidal Romero.

Nestranní diváci namlsaní úterními gólovými hody v podání Němců museli být z úvodu zápasu zklamaní. Oba celky zvolily spíše vyčkávací taktiku, nijak se nehnaly do útočení a většina pokusů o zrychlení hry skončila už v zárodku špatnou přihrávkou. Není tak divu, že první možnost pohnout s ukazatelem skóre přišla ze standardní situace. Vlaar ve 14. minutě trochu nešikovně fauloval před vápnem Péreze, s Messiho trestným kopem však Cillessen neměl větší problém.

Argentinci byli v první půlhodině o něco aktivnějším týmem, ale nedokázali nic kloudného vytěžit ani ze hry, ani ze standardních situací. Jedinou větší možnost měl Garay, který se přes bránícího Vlaara dostal k hlavičce, mířil však pouze nad branku. Záhy mohlo postihnout Albiceleste citelné oslabení, když byl po srážce hlavou s Wijnaldumem odnesen na nosítkách Mascherano, fotbalista Barcelony se však po krátkém ošetření vrátil na trávník.

Před koncem poločasu se na hřišti přiostřilo a k vidění bylo znatelně více faulů než ofenzivních situací. Demichelis ostře zajel do kotníku Sneijdera, který musel být následně rovněž ošetřován za postranní čárou a v následujících minutách byl následky zákroku evidentně limitován. Kartou však skončil pouze zákrok Martinse Indiho na pronikajícího Messiho, za což také podrážděný Sneijder tureckému sudímu Cakirovi řádně vyčinil. Následnou standardku Messiho ale znovu v poklidu zkrotil Cillessen.

Po přestávce nezůstal v kabině překvapivě Sneijder, ale pravděpodobně rovněž kvůli zranění Martins Indi, kterého nahradil Janmaat. Na způsobu hry obou celků se však nezměnilo zhola nic, a tak nadlouho nejzajímavějším momentem druhé půle byl mohutný odkop Garaye až na tribunu, neboť argentinský stoper si potřeboval obout vyzutou kopačku. Na druhý pokus už Demichelis kartě neušel, když stáhl Robbena, nepřesný trestný kop Sneijdera ale pouze pohledem zkontroloval Romero.

Neschopnost obou celků vytvořit si ze hry kloudnou šanci pokračovala i nadále a na trávník se krom hustého deště začal snášet i pískot nespokojeného obecenstva. A když už si to Messi namířil s míčem na noze k brance, zastavil ho čistým skluzem Vlaar. Trochu vzruchu do uspávajícího průběhu utkání vnesl až Higuaín, který usměrnil špičkou kopačky těsně vedle branky centr z pravé strany, asistent však stejně odmával ofsajd, byť televizní závěry ho usvědčily z omylu.

Obraz hry se změnil směrem k větší atraktivnosti až v závěrečné desetiminutovce. Levý obránce Rojo zdálky vyprášil Cillessenovy rukavice a v samotném závěru základní hrací doby mohl rozhodnout Robben. Křídlo Bayernu si vtipně narazilo se Sneijderem, v poslední možné chvíli však zasáhl skvělým skluzem Mascherano.

Zklamaný Arjen Robben
zdroj: ZUMA autor: Wang Yuguo

Nizozemci do prodloužení nasadili místo neviditelného Van Persieho hrdinu osmifinále s Mexikem Huntelaara, což mimo jiné znamenalo, že trenér Van Gaal eskamotérský kousek s nasazením náhradníka Krula na případné penalty nezopakuje. Zajímavé momenty však nadále přibývaly spíše náhodou. Robbenovu střelu z křídla v pohodě ukryl do koše Romero, nesmělé argentinské pokusy většinou končily na nepropustné skále v podobě skvěle hrajícího stopera Vlaara.

Na velké šance tak opět došlo až těsně před závěrečným hvizdem. Nejdříve se střídající Palacio dostal za nizozemskou obranu, hlavičkoval však pouze do rukavic Cillessena, který si následně poradil i s pokusem Maxiho Rodrigueze. Na druhé straně pak pohotovou Kuijtovu střelu po centru Janmaata zblokovala argentinská obrana. "Nevytvořili jsme si příliš šancí, v předchozích zápasech jsme byli lepší, ale ani Argentina toho moc neměla," připomněl nizozemský kouč Louis Van Gaal.

Rozhodnout musel penaltový rozstřel a hned v úvodní sérii zklamal hrdina předchozího průběhu utkání Vlaar, který svůj pokus namířil prakticky přímo do Romera. Argentinský brankář pak ještě ve třetí sérii vychytal Sneijdera, a protože nikdo z jeho spoluhráčů nezaváhal, mohli se Albiceleste radovat z postupu do finále už po čtvrté sérii.

"Cítím obrovskou radost. Penalty jsou samozřejmě otázkou štěstí. Já si věřil a naštěstí to všechno vyšlo," radoval se gólman Romero. Jihoamerický tým na MS vyhrál čtvrtý z pěti penaltových rozstřelů. "Je kruté vypadnout tímto způsobem a bolí to, ale nechali jsme tam všechno," prohlásil Arjen Robben. "To, co se nám povedlo v Brazílii, je úžasné. Zápas o třetí místo? Upřímně řečeno, mě zajímal jen titul," dodal ofenzivní hráč Bayernu Mnichov.

Nizozemsko - Argentina 0:0 po prodloužení, na penalty 2:4

Penalty proměnili: Robben, Kuijt - Messi, Garay, Agüero, M. Rodríguez. Neproměnili: Vlaar, Sneijder (oba Niz.). Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Martins Indi, Huntelaar - Demichelis. Diváci: 63 267.

Nizozemsko: Cillessen - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (46. Janmaat) - Kuijt, Wijnaldum, De Jong (62. Clasie), Blind - Sneijder - Robben, Van Persie (96. Huntelaar). Trenér: Van Gaal.

Argentina: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Pérez (81. Palacio), Mascherano, Biglia - Lavezzi (101. M. Rodríguez), Messi, Higuaín (82. Agüero). Trenér: Sabella.

Louis van Gaal (trenér Nizozemska): "Nevytvořili jsme si příliš šancí, v předchozích zápasech jsme byli lepší, ale ani Argentina toho moc neměla. Odehráli jsme fantastický turnaj. Nikdo nevěřil, že postoupíme do semifinále. Přesto jsme obrovsky zklamaní. Vlaar byl pro mě nejlepším hráčem na trávníku a myslel jsem, že mu to dodá sebevědomí pro penaltu. Všichni ale víme, jak je to těžké."

Alejandro Sabella (trenér Argentiny): "Byl to velmi těžký a těsný zápas. Jsem moc šťastný, protože jsme postoupili do finále. Uvidíme, co v něm dokážeme udělat, když máme na odpočinek o jeden den méně (než Německo). Jako vždycky ale na hřišti odevzdáme všechno: pokoru, práci a stoprocentní úsilí."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články