Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Argentina přestřílela Nigérii 3:2. Dvakrát se trefil Messi

Porto Alegre – Argentina v útočném utkání z obou stran porazila Nigérii 3:2 a vyhrála skupinu F. Afričané i přes porážku uhájili druhé postupové místo. Po dvou gólech si připsali Messi i Nigerijec Musa. Vítěznou branku vstřelil Rojo.

Lionel Messi
zdroj: ČTK/ZUMA

Do bílé a modré oděná aréna v Porto Alegre, přístavu ležícím nedaleko argentinských hranic, poprvé jásala už ve třetí minutě. Míč zavezl do šestnáctky Di María, vystřelil do tyče a odražený balon dorazil nechytatelně pod břevno Messi.

Nigerijská odpověď byla bleskurychlá. Babatunde našel v pokutovém území Musu a ten nádherně obstřelil Romera. V deváté minutě se mohlo opět měnit skóre. Jenže agilní Di María nejdříve pálil do středu brány a poté Higuaín po nádherné Messiho přihrávce trefil jen boční síť.

Po desáté minutě se hra mírně uklidnila. Argentina sázela na krátké přihrávky, Nigerijci urovnali zadní řady. Ve třicáté minutě se o vzrušení opět postaral Di María, který ze třiceti metrů napřáhl k pozemní střele. Gólman Enyeama s vypětím míč vytěsnil na roh. Jihoameričané byli při chuti, Agüero se dostal ve vápně k odraženému balonu, ale neprostřelil nigerijského obránce. Argentinský útočník musel kvůli zdravotním problémům ze hřiště už v 38. minutě. Kouč Sabella místo něj poslal na trávník Lavezziho.

Závěr poločasu patřil Messimu a jeho dvěma přímým kopům. Nejprve jeho ránu do šibenice vyrazil Enyeama, o dvě minuty později na stejnou střelu téhož autora nigerijský gólman už nedosáhl.

Messi vs. Musa

I druhý poločas měl gólový začátek. Musa se dostal mezi argentinské obránce a oklamal Romera. Ovšem vzápětí si Argentina vzala vedení zpět. Neúnavný Di María tvrdě pálil a Enyeama vyrazil na roh. Po něm se prodral ke gólovému zakončení Rojo.

V 54. minutě mohli Jihoameričané vést už o dva góly. Výtečný Messi vytvořil velkou příležitost pro Higuaína. Ten však přímý souboj s gólmanem Enyeamou prohrál. Šanci dovršit hattrick Messi v 59. minutě nevyužil. Přihrávka od Roja uprostřed velkého vápna mířila na paty, přesto Messi zakončil, ale v tísni zamířil vedle. O čtyři minuty argentinského kapitána vystřídal Alvaréz.

Podobně jako v první půli i po první patnáctiminutovce ve druhé části se hra uklidnila. Argentinci utlumili gólové choutky, Nigerijci čas od času prověřili obranu soupeře. Až v 78. minutě se opět blýsklo před brankou Afričanů. Di María exkluzivním drobným lobem nabídl šanci Lavezzimu, ale Enyeama proti jeho střele výborně zasáhl. Na druhé straně se Musa neprodral k hattricku.

Ahmed Musa
zdroj: ČTK/ZUMA


Nigerijci v posledních minutách favorita turnaje zatlačili. Argentinci to v závěru zkoušeli jen z protiútoků. Di María neuspěl a nebezpečnou střelu na druhé straně v podání Ambroseho tečoval na roh Garay. Argentina podle očekávání ovládla skupinu F, Nigérie dokázala postoupit poprvé do šampionátu v roce 1998.

"Komické MS s komickými výsledky"

"Viděli jsme dnes dobrou Argentinu, ale chceme ukázat ještě víc. Soupeř hrál také velmi dobře. Odstranili jsme několik nedostatků v defenzivě, přesto jsme inkasovali dvě branky, to je škoda. Je to zatím trochu komické mistrovství světa s komickými výsledky. Musíme zůstat klidní a pracovat dál na našem snu," prohlásil po utkání Messi.

"Není úplně jednoduché vstřelit dva góly Argentině a nejlepším hráčům světa. Nejdůležitější ale je, že jsme se probojovali do osmifinále. Jsme ohromně šťastní, musíme ale ještě tvrději pracovat. V prvním poločase měli Argentinci mnoho příležitostí, tomu musíme příště zabránit," zdůraznil rovněž dvougólový záložník Musa.

Nigérie - Argentina 2:3 (1:2)

Branky: 4. a 47. Musa - 3. a 45.+1 Messi, 50. Rojo. Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Omeruo, Oshaniwa (oba Nigérie). Diváci: 43 285.

Nigérie: Enyeama - Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo - Onazi, Mikel - Musa, Odemwingie (80. Nwofor), Babatunde (66. Uchebo) - Emenike. Trenér: Keshi.

Argentina: Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo - Gago, Mascherano, Di María - Higuaín (90.+1 Biglia), Messi (63. Álvarez), Agüero (38. Lavezzi). Trenér: Sabella.

Alejandro Sabella (trenér Argentiny): "Můj tým odehrál dobrý zápas, hráli jsme velmi ofenzivně. To samozřejmě umožňuje soupeři dostávat se do protiútoků, které Nigerijci dokázali využít. Tým jako celek se od minulého zápasu zlepšil. Nerad mluvím o jednotlivých hráčích. Útočníci odehráli dnes lepší zápas. Nedostatky diskutujeme až v soukromí."

Stephen Keshi (trenér Nigérie): "Jsem spokojený, zejména s druhým poločasem. V první půli jsme měli před Argentinou příliš velký respekt. Tým se vyvíjí a to je dobře. Argentina má některé velmi silné hráče, ale Messi je snad z Jupiteru."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články