Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Anglii čeká proti Uruguayi klíčový zápas o přežití

Sao Paulo - Týmy Anglie a Uruguaye prohrály na šampionátu své první zápasy, proto v jejich čtvrtečním vzájemném utkání v Sao Paulu (od 21:00 SEČ) půjde o hodně. Oba celky nejspíš čekají zásadní změny v sestavě - do uruguayské by se totiž měl vrátit kanonýr Luis Suárez, zatímco z anglické by mohl vypadnout Wayne Rooney. Kromě tohoto duelu skupiny D jsou ve čtvrtek na pořadu ještě obě utkání skupiny C. V odpoledním klání se potkají v Brasílii od 18:00 celky Kolumbie a Pobřeží Slonoviny, půlnoční měření sil v Natalu obstarají Japonci a Řekové. Všechny tři souboje sledujte živě na ČT sport a na webu msfotbal.cz.

Utkání Anglie - Itálie
zdroj: Isifa/EPA

Uruguay bez Suáreze nečekaně prohrála úvodní zápas 1:3 s Kostarikou, proti Anglii by však nejlepší střelec uplynulého ročníku anglické ligy už měl nastoupit. "Jsem stoprocentně připravený," prohlásil útočník, který se dával dohromady po operaci kolena. Pokud Suárez nastoupí, může se na hřišti potkat se šesti spoluhráči z Liverpoolu. "Znám všechny hráče z anglické nominace, protože buď nastupuji s nimi, nebo proti nim. Znám pár jejich defenzivních slabin, které můžeme využít," dodal útočník, který se mimo jiné proslavil řadou kontroverzí.
 
Anglie zahájila šampionát těsnou prohrou 1:2 s Itálií, a přestože Rooney přihrál na jedinou branku, možná vypadne ze sestavy. Hvězda Manchesteru United se totiž představila na třetím mistrovství, ale v devíti zápasech ještě nedokázala skórovat. V pondělí dokonce Rooney trénoval s náhradníky, údajně však ne proto, že by vypadl ze základní sestavy, ale proto, že potřeboval střelecký trénink navíc. "Několikrát jsem zdůraznil, že pro úspěch na mistrovství udělám všechno. A přesně to jsem dělal v pondělí - přidával jsem si v tréninku," dodal.
 
Trenér Roy Hodgson věří, že když jeho hráči předvedou podobný výkon jako proti Itálii, s Uruguayí si poradí. "Sice jsme prohráli, ale výkon to byl nejlepší, jaký jsem u týmu zažil. Proto jsme se snažili o to, aby hráči zvedli hlavu a uvědomili si, že když budou schopni zopakovat tento výkon v dalších dvou zápasech, tak že mají velkou šanci postoupit. K tomu ale potřebujeme dvě výhry," dodal anglický kouč.

Oba celky potřebují vyhrát, aby zvýšily svou šanci na postup. Naopak v případě prohry již mohou být v posledním kole bez šance, pokud zároveň v druhém duelu skupiny D mezi Kostarikou a Itálií zaboduje tým, s nímž ještě nehrály.

Předpokládané sestavy: 

Anglie: Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Gerrard, Henderson - Welbeck, Sterling, Rooney - Sturridge.

Uruguay: Muslera - Fucile, Lugano, Godín, Cáceres - Stuani, Arévalo, Gargano, C. Rodríguez - Suárez, Cavani.

Absence: nikdo - Pereira (ČK). 

Disciplinární ohrožení: Sterling - Lugano, Gargano, Cáceres (všichni 1 ŽK). 

Nejlepší střelci na šampionátu: Sturridge - Cavani (oba 1).

Zajímavosti: 

- trenér Anglie Hodgson je na MS po 20 letech, v roce 1994 vedl Švýcarsko 

- uruguayský kouč Tabárez prožil podobný comeback na šampionátu před čtyřmi lety

- předchozí prohra s Itálií byla pro Anglii první porážkou po 10 soutěžních zápasech

Kolumbie a Pobřeží slonoviny sahají po osmifinále

Oba celky v úvodním kole vyhrály, a tak vítěz čtvrtečního vzájemného duelu bude moci slavit postup, pokud zároveň druhý duel skupiny mezi Japonskem a Řeckem skončí remízou. Především Pobřeží slonoviny má před sebou šanci zapsat se do historie. Tým, který měl zářit už na předchozích dvou šampionátech, ale nedokázal naplnit očekávání, je po úvodní výhře nad Japonskem 2:1 blízko k tomu, aby se konečně probojoval do play-off.

"Všichni věříme, že se nám to povede. Každý den děláme vše pro to, aby se to povedlo. Nyní máme proti Kolumbii šanci ukázat, jak silný tým jsme a že na to máme," prohlásil útočník Salomon Kalou.
 
Proti "slonům" se však postaví Kolumbie vedená argentinským koučem Josém Pekermanem, který na MS ani v jednom z šesti zápasů jako trenér ještě neprohrál v normální hrací době. V tom prvním na lavičce Argentiny dokonce porazil 2:1 právě Pobřeží slonoviny. Nyní má šanci dovést Kolumbii k největšímu úspěchu od roku 1990. Kolumbie pod ním v prvním utkání ukázala, že si umí poradit i bez klíčového útočníka Radamela Falcaa, který chybí na turnaji kvůli zranění. I bez něj mužstvo pokořilo vyhlášenou řeckou obranu hned třikrát.
 
"Ještě jsme ale nic nedokázali. Byl to jen velmi dobrý start do turnaje. Teď to musíme ještě potvrdit. Pobřeží slonoviny je velmi silný tým, patří k nejlepším v Africe a budeme muset znovu podat skvělý výkon, pokud je chceme porazit," dodal Pekerman.
 
Zatím není jisté, zda od začátku nastoupí kapitán Pobřeží slonoviny Didier Drogba, který už v prvním utkání začal na lavičce a šanci dostal bývalý hráč Sparty Wilfried Bony. Kolumbijci by zřejmě uvítali, kdyby i tentokrát Drogba od začátku nehrál. "Je to zabiják v pokutovém území, musíte být neustále koncentrovaní a nedat mu sebemenší prostor," podotkl stoper Cristian Zapata.

Předpokládané sestavy:

Kolumbie: Ospina - Zúňiga, Yepes, Zapata, Armero - Guarín, Sánchez - Cuadrado, Rodríguez, Ibarbo - Gutiérrez.
 
Pobřeží slonoviny: Barry - Aurier, Bamba, Zokora, Boka - Tioté, Y. Touré, Dié - Kalou, Bony, Gervinho.
 
Absence: Bacca (zranění) - nikdo.
 
Disciplinární ohrožení: Sánchez - Bamba, Zokora (všichni 1 ŽK).
 
Nejlepší střelci na šampionátu: Gutiérrez, Armero, Rodríguez (všichni 1) - Bony, Gervinho (oba 1).
 
Zajímavosti:

- Kolumbie postrádá na MS svou největší hvězdu Radamela Falcaa kvůli zranění, i bez něj však na úvod turnaje dosáhla svého nejvyššího vítězství v historii MS (3:0 nad Řeckem)

- Kolumbie je 8 zápasů neporažena a v posledních 6 zápasech dostala jen 3 góly
 
- Pobřeží slonoviny od minulého MS prohrálo v normální hrací době jen čtyři zápasy
 
- pokud by za Kolumbii nastoupil brankář Mondragón, stal by se dva dny před 43. narozeninami nejstarším hráčem v historii MS
 
- Pobřeží slonoviny oba dosavadní druhé zápasy ve skupině na MS prohrálo, v roce 2006 s Nizozemskem 1:2, v roce 2010 s Brazílií 1:3

Řekové se proti Japoncům nebudou soustředit jen na čisté konto
 
Druhý zápas skupiny C mezi Řeckem a Japonskem bude soubojem o přežití. Ani jeden z týmů si po předchozích prohrách již nemůže dovolit zaváhání, jelikož porážka se téměř jistě rovná vyřazení.

Řekové se pokusí napravit úvodní prohru 0:3 s Kolumbií, která jim dala jen o gól méně než všichni soupeři v kvalifikaci dohromady. "Všichni čekali, že budeme jen bránit a soustředit se na čisté konto, ale my jsme chtěli Kolumbii porazit. Bohužel to nevyšlo. Ale na naší filozofii nic měnit nebudeme a i Japonsko budeme chtít přehrát," řekl útočník Jorgos Samaras. "Teď to snad přinese lepší výsledek, zvláště když je to zápas o všechno," dodal.

Japonci spoléhají na to, že oproti prvnímu utkání předvede lepší výkon hvězdná útočná trojice Okazaki-Honda-Kagawa, která se zejména ve druhé půli proti Pobřeží slonoviny neprosadila. "Po porážce jsme byli v šoku. Nikoli kvůli výsledku, ale kvůli tomu, že jsme nezahráli podle svých možností. Byli jsme slabí psychicky. To musíme změnit," prohlásil záložník AC Milán Keisuke Honda. "Kvůli prohře jsem nemohl spát, protože vím, že jsem týmu moc nepomohl. Teď to chci napravit," dodal Šindži Kagawa z Manchesteru United.

Předpokládané sestavy: 

Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Morišige, Nagatomo - Hasebe, Jamaguči - Okazaki, Honda, Kagawa - Okubo.

Řecko: Karnezis - Torosidis, Papastathopulos, Manolas, Cholevas - Fetfatzidis, Katsuranis, Maniatis, Kone - Samaras, Mitroglu.

Absence: nikdo - nikdo. 

Disciplinární ohrožení: Jošida, Morišige - Papastathopulos, Salpingidis (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: Honda (1) - nikdo. 

Zajímavosti: 

- Japonsko v posledních 10 zápasech jen jednou udrželo čisté konto 

- triumf Řeků na ME 2004 pamatují ze současného kádru pouze Karagunis a Katsuranis 

- Řecko v 6 z dosavadních 7 zápasů na MS nedalo gól a má skóre 2:18 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články