Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Alžířané opět vzbudili pozornost. Prémie věnovali lidem z Gazy

Alžír - Zatímco jiné africké týmy kvůli prémiím málem bojkotovaly na mistrovství světa některé ze svých zápasů, fotbalisté Alžírska se rozhodli peníze, které měli vyinkasovat za start v Brazílii, věnovat obyvatelům v pásmu Gazy. Jejich rozhodnutí je však velice kontroverzní, jelikož právě v těchto dnech se opět vyhrotil spor Palestinců s Izraelem.

Fotbalisté Alžírska po příjezdu domů
zdroj: ISIFA/AFP PHOTO/ autor: FAROUK BATICHE

Alžířané, kteří se na mistrovství dostali až do osmifinále, kde po velkém dramatu prohráli s Německem 2:1 po prodloužení, měli za umístění dostat celkem 9 milionů dolarů. Členové kádru se však rozhodli, že celou sumu dají ve prospěch obyvatel Palestiny. "Oni ty peníze potřebují víc než my," řekl střelec dvou gólů a útočník portugalského Sportingu Lisabon Islam Slimani.

Náklonost k Palestině ze strany Alžířanů není ničím novým a africký celek ukázal svou podporu i při návratu domů. Když hráči projížděli ulicemi hlavního města Alžíru, kde na ně čekaly davy fanoušků, do čela autobusu vyvěsili právě vlajku Palestiny. (viz. foto)

Podobné úkazy byly k vidění již během turnaje, kdy fanoušci "pouštních lišek" na ochozech vyvěšovali vlajky Palestiny. Vlnu emocí vzbudilo také prohlášení hvězdy týmu Sofiane Fighulího, který po remíze s Ruskem, jež znamenala postup Alžírska do vyřazovací části, na Twitteru zveřejnil zprávu na podporu oblasti sousedící s Izraelem. "Děkujeme bohu. Tenhle postup věnujeme všem Arabům a speciálně potom lidem v Palestině," napsal záložník Valencie. 

Fotbalisté Alžírska při skupinové modlitbě po vstřelené brance
zdroj: AP autor: Sergei Grits

Rozhodnutí Alžířanů darovat peníze je protikladem dalších afrických celků Ghany, Nigérie a Kamerunu, kteří právě kvůli penězům hrozili bojkotem zápasů a Nigérijci kvůli nim v Brazílii dokonce vynechali jeden trénink. Na druhou stranu může způsobit vyšetřování týmu, jelikož je zakázáno zatahovat politiku do sportu.

Jedním z týmů, proti němuž FIFA zahájila disciplinární řízení, je Argentina, která ještě před turnajem ukázala během přátelského utkání banner, na němž stálo, že "Falklandy patří Argentině."

Zprávy o dotaci jsou o to kontroverznější, že v současnosti se opět rozhořel spor mezi Izraelem a právě Palestinou. V posledních dnech totiž byli nalezeni tři zavraždění Izraelci, kteří byli uneseni, a Izrael z činu obvinil právě palestinský Hamas. Zároveň podle izraelské vlády palestinské hnutí na území Izraele vystřelilo 17 raket. Izraelci na situaci zareagovali několika leteckými nálety na území Gazy a do oblasti se přesouvají dělostřelectvo a tanky.

Olej do ohně ještě přililo nalezené tělo arabského mladíka, který byl unesen a zabit ve středu. Policie vyšetřuje, zda jeho smrt nebyla odvetou za předchozí vraždu tří izraelských studentů.

Zdroj
ČT sport, Independent

Hlavní zprávy

Nejčtenější články