Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Africké týmy se pokusí zaskočit evropské favority

Sao Paulo – Ve znamení konfrontace evropského a afrického fotbalu budou dnešní osmifinálová klání. V pozdně odpoledním duelu se začátkem v 18:00 SEČ se nejprve v metropoli Brasília potkají týmy Francie a Nigérie, na které večer od 22:00 SEČ naváží ve vzájemném souboji celky Německa a Alžírska. Jejich měření sil uvidí Porto Alegre. Obě utkání sledujte živě na programu ČT sport i na našem webu.

Gólové oslavy nigerijských hráčů
zdroj: ČTK/imago

Nigerijci touží po svém nejlepší umístění v historii mistrovství světa. Jenže soupeři ze starého kontinentu se zdají být ve vyřazovací části jejich prokletím. V minulosti totiž Afričané v osmifinále ztroskotali na Dánsku a Itálii a i tentokrát je čeká evropský protivník – Francie. Ta navíc v osmifinále ještě nikdy nevypadla a i nyní chce potvrdit roli favorita.

Pokud se probojuje Francie do play-off, je z toho téměř vždy medaile. Povedlo se jí to v letech 2006, 1998, 1986 a 1958. Jen v roce 1982 z toho bylo 4. místo a v roce 1938 čtvrtfinále. Nyní se pokusí Francie svou bilanci ještě vylepšit.

Karim Benzema slaví gól v síti Švýcarska
zdroj: ČTK/DPA

Spoléhá zejména na útočníka Karima Benzemu, který patřil k největším hvězdám základních skupin. Přímo se podílel na šesti z osmi francouzských gólů, a to ještě neproměnil penaltu, kterou sám vybojoval. Měl tak hlavní zásluhu na výhrách 3:0 nad Hondurasem a 5:2 nad Švýcarskem. Při remíze 0:0 s Ekvádorem se sice neprosadil, ale to už Francouzi šetřili síly právě na osmifinále. "Po výhře nad Švýcarskem si kdekdo myslel, že budeme mistři světa, ale zápas s Ekvádorem ukázal, že stále máme na čem pracovat," řekl trenér Didier Deschamps.

"Nigérii rozhodně nemůžeme podcenit. Je to velmi silný tým, se kterým měla problémy i Argentina," připomněl těsnou prohru Nigérie 2:3, při které dal dva góly Ahmed Musa.

"Musíme se z utkání s Argentinou poučit. Lépe bránit a vepředu využívat každou šanci. Jen tak můžeme postoupit," řekl Musa. "Teď už vítěz bere všechno. S tvrdou dřinou a pomocí od Boha se nám však může podařit zapsat do historie. Musíme jen předvést to nejlepší, co v nás je," dodal útočník CSKA Moskva.

Hlavním rozhodčím duelu, jeho vítěz vyzve ve čtvrtfinále lepšího ze zápasu mezi Německem a Alžírskem,  je Američan Mark Geiger.

Alžírsko se chce Německu pomstít za starou křivdu

 
Dvaatřicet let čekali fotbalisté Alžírska na to, až se na šampionátu střetnou s německou reprezentací, která je na MS 1982 (tehdy to byl výběr Spolkové republiky Německo) připravila o postup ze skupiny po kontroverzní výhře 1:0 nad Rakouskem. "Když o tom slyším lidi mluvit, trochu mě to štve," nechal se slyšet trenér německé reprezentace Joachim Löw. "Z našich hráčů byli v té době na světě snad jen Klose a Weidenfeller, takže nejspíš vůbec nevědí, co se tehdy stalo. Proto to vůbec neřešíme," zdůraznil.

Německý trenér Joachim Löw
zdroj: ISIFA

"Nezapomněli jsme," řekl trenér Alžírska Vahid Halilhodžič. "Každý o tom mluvil, navíc i proto, že Alžírsko tehdy vyhrálo nad Západním Německem. Ale dvaatřicet let už je hodně dávno," přidal bosenský kouč, který před zápasem musel řešit i víkendový začátek ramadánu. Problém to však prý nebude, protože hráči od týmového imáma dostanou výjimku, aby nemuseli držet půst.

Německo naopak hledalo odpověď na světštější otázky, protože Löw nebyl v základní skupině spokojen s útočnou hrou. "Rozjíždíme se pomalu, ale to je na takovém turnaji v pořádku. Mistrovství světa je jako maraton, ne sprint, kdy to napálíte už od startu," prohlásil trenér. "Před osmifinále budeme pracovat na ofenzivě, protože v útoku musíme zlepšit přihrávky a také efektivitu zakončení. Když chcete být mistry světa, musí dokonalé střele předcházet dokonalá přihrávka," poznamenal německý kouč. Zápas povede jako hlavní sudí Brazilec Sandro Ricci.

Předpokládané sestavy: 

Německo: Neuer  Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes  Lahm  Özil, Schweinsteiger, Kroos, Götze  Müller.

Alžírsko: Mbuhli  Mandí, Bilkalím, Hallíš, Misbáh  Medžání, Bin Tálib  Fighúlí, Brahímí, Džabú  Slimaní.

Absence: Podolski (zranění)  nikdo

Disciplinární ohrožení: Höwedes  Bin Tálib, Misbáh, Ghilas, Búghirra, Cadamuro-bin Tajba (všichni 1 ŽK)

Nejlepší střelci na turnaji: Müller (4)  Slimaní (2)

Zajímavosti:

 Alžírsko je jedním ze tří celků, které s Německem ještě nikdy neprohrály (2 výhry), dalšími jsou Východní Německo a Egypt (oba 1 výhra)

 Klose (Německo) se může 16. gólem stát nejlepším střelcem v historii MS, překonal by Brazilce Ronalda, nyní mají oba 15 branek

 Alžírsko je v osmifinále poprvé v historii 

 do vyřazovací fáze postoupilo jako šestý africký celek po Maroku, Kamerunu, Senegalu, Nigérii a Ghaně

 Německo otevřelo skóre v každém ze tří zápasů ve skupině (2 výhra, 1 remíza) 

 Německo na posledních třech MS vždy postoupilo minimálně do semifinále

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články