Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Africké týmy mají generační problém a chybí i peníze, tvrdí zkušený kouč

Porto Alegre - Fotbalový trenér Otto Pfister není překvapený, že se africkým týmům na mistrovství světa příliš nedaří. Šestasedmdesátiletý rodák z Kolína nad Rýnem, který v minulosti vedl osm afrických reprezentací, si myslí, že ani jeden z pěti zástupců tohoto kontinentu nepostoupí v Brazílii do osmifinále.

"Dalo se předvídat, že africké celky budou v Brazílii bez šance. Myslím, že ani jeden z pěti týmů nepostoupí do vyřazovací části," uvedl Pfister v rozhovoru pro magazín 11Freunde. V kariéře vedl mimo jiné Senegal, Ghanu nebo Pobřeží slonoviny, africké fotbalové prostředí tak dobře zná. Podle něj je důvodem slabých výkonů afrických týmů nedostatek peněz a chybějící infrastruktura. Například evropské celky se podle něj na turnaj mohou mnohem lépe připravit.

Na letošním šampionátu si vítězství zatím připsala jen Nigérie a Pobřeží slonoviny, které si v úvodním zápase poradilo s Japonskem (2:1). Mužstvo kolem Didiera Drogby má tedy solidní šanci na postup do osmifinále, o který se utká v úterý s Řeckem.

Ale například právě u Pobřeží slonoviny či Kamerunu, kde měl být lídrem týmu Samuel Eto'o, vidí Pfister zásadní nedostatek. "Africké týmy mají generační problém. Například trenér Kamerunu Volker Finke má ve svém kádru čtyři či pět hráčů, kteří jen zřídkakdy nastupují za svůj klub. A mladí hráči ještě nejsou tak vyzrálí," tvrdí.

Tomu, že se situace v brzké době změní, německý trenér nevěří. "Nejsou tam ani juniorské ligy. Kluci si prostě jen někde kopou, ale nehrají za regulérní týmy. Vybudování juniorského systému by stálo mnoho peněz, které tam ale nejsou," doplnil Pfister.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články