Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Francouzský sen o obhajobě žije. Naděje Anglie odstřelila neproměněná penalta Kanea

Francie dál živí naději na obhajobu titulu mistrů světa. Les Bleus v taháku čtvrtfinálového programu šampionátu porazili Anglii 2:1 a mezi nejlepší čtyřkou turnaje je čeká Maroko. Skóre dramatického souboje dvou velkých rivalů otevřel v 17. minutě Aurélien Tchouaméni, devět minut po přestávce vyrovnal z penalty anglický kapitán Harry Kane, ale v 78. minutě rozhodl Olivier Giroud. V 84. minutě mohl poslat utkání do prodloužení Kane, druhý pokutový kop v zápase však neproměnil.

Výběr galského kohouta uspěl posedmé z devíti čtvrtfinálových účastí na mistrovství světa, naopak Anglie postoupila jen ve třech z 11 pokusů a nezopakuje semifinále z minulého šampionátu před čtyřmi lety.

Francie prohrála s Albionem jediný z posledních devíti duelů, na MS ale loňské vicemistry Evropy porazila poprvé. "Je to báječné. Je úžasné, že jsme znovu mezi poslední čtyřkou," řekl francouzský trenér Didier Deschamps.

"Důkladně se připravíme na další zápas. Maroko si zaslouží pochvalu. Možná se od nich nečekalo, že dojdou do semifinále, ale inkasovali jen jediný gól. Jsou tam právem," doplnil.

Oba týmy podle očekávání nastoupily ve stejné sestavě jako ve vítězném osmifinále. Po vyrovnaném úvodu a několika náznacích udeřili Francouzi.

Griezmann přihrál před vápnem Tchouaménimu a ten střelou k tyči prakticky z kroku zaskočil anglického gólmana Pickforda, chytajícího 50. reprezentační duel.

Dvaadvacetiletý defenzivně laděný záložník si připsal druhou trefu za národní celek a první na mistrovství světa.

Šlo o teprve dvanáctý gól pokusem zpoza vápna na turnaji v Kataru, nižší procentuální počet branek střelami mimo pokutové území na šampionátech od začátku měření ještě nepadl.

Obhájci zlata se po vedoucí trefě zatáhli a nechali tvořit soupeře. Ve 22. minutě se ze strany protlačil až před branku Kane, ale spoluhráče z Tottenhamu gólmana Llorise, který 143. reprezentačním startem překonal francouzského rekordmana Thurama, zblízka nepřehodil.

Poté Kane po souboji s Upamecanem upadl ve vápně, ale sudí Sampaio penaltu po konzultaci s videorozhodčím nenařídil zřejmě kvůli tomu, že k zákroku došlo těsně před pokutovým územím.

Kane byl velmi aktivní, Llorise však nepřekonal ani v 29. minutě zpoza vápna. Na opačné straně po nápaditě rozehrané standardce přestřelil lídr tabulky kanonýrů Mbappé a svůj šestý gól na turnaji nepřidal.

Angličané na mistrovství světa ještě neotočili zápas, v němž prohrávali v poločase. Nelichotivou bilanci nevylepšili, byť vstup do druhého dějství jim vyšel. Ve 47. minutě napřáhl těsně za vápnem mladík Bellingham a Lloris s vypětím sil vytáhl míč na roh.

Za chvíli už Albion vyrovnal. Tchouaméni v šestnáctce podrazil Saku a Kane z nařízené penalty nezaváhal. Anglický kapitán poslal spoluhráče z Tottenhamu Llorise na opačnou stranu a 53. gólem vyrovnal historicky nejlepšího střelce anglické reprezentace Rooneyho.

Francouzi si okamžitě mohli vzít vedení zpět, Rabiot ale skákavou ranou Picforda nepřekonal. V 70. minutě se po centru z přímého kopu protlačil k zakončení Maguire a jeho hlavička se lehce otřela o tyč.

Zdálo se, že za vítězným gólem se více tlačí Angličané, ale nakonec jej dali Francouzi. V 77. minutě ještě Giroud Pickforda nepřekonal, ale krátce po následném rohu už se prosadil po centru hlavou. Míč lehce tečoval bránící Maguire.

Giroud dal stejně jako Kane 53. gól v národním celku a upevnil si pozici nejlepšího střelce francouzské reprezentační historie.

Angličané za chvíli dostali ideální šanci na to, aby znovu vyrovnali. Hernandez přistrčil ve vápně střídajícího Mounta a sudí po konzultaci s videorozhodčím a přezkoumání situace nařídil druhou penaltu proti Francii.

K exekuci se v 84. minutě znovu postavil Kane, ale tentokrát přestřelil a pátý pokutový kop na mistrovství světa neproměnil.

"Harry byl v těchto situacích spolehlivý. Neuvěřitelně nám pomáhá, bez něj bychom tu teď nebyli. Vyhráváme i prohráváme jako tým," podotkl anglický trenér Gareth Southgate.

"Víme, kolik penalt za nás Harry nastřílel, kolika góly přispěl k tomu, abychom se sem dostali. Posílí ho to. Je to útočník světové třídy a náš kapitán, vrátí se," poznamenal anglický záložník Jordan Henderson.

V závěru nastavení z přímého kopu mířil nad i střídající Rashford. Angličané tak ani letos nezlomí čekání na triumf z velkého turnaje, které trvá od zlata na MS v roce 1966.

"Za svůj výkon jsme si zasloužili více, ale samozřejmě rozhodují góly. Hráčům jsem řekl, že nemohli udělat víc, dali jsme do toho všechno. Měli jsme více střel na branku, jejich gólman předvedl několik dobrých zákroků. Celkově bylo úžasné, jak se hráči prezentovali na tomhle turnaji," řekl Southgate.

"Byl to velký zápas, hráli jsme proti skvělému anglickému týmu, který je silný technicky i fyzicky. Měli jsme i trochu štěstí, neboť jsme soupeři nabídli dvě penalty. Srdcem a odvahou jsme v závěru vedení udrželi," dodal Deschamps.

Anglie - Francie 1:2 (0:1)

Branky: 54. Kane z pen. - 17. Tchouaméni, 78. Giroud. Rozhodčí: Sampaio - Boschilia, Pires (všichni Braz.) - Gallo (video, Kol.). ŽK: Maguire - Griezmann, Dembélé, T. Hernandez. Diváci: 68 895.

Anglie: Pickford - Walker, Stones (90.+8 Grealish), Maguire, Shaw - Rice - Henderson (79. Mount), Bellingham - Saka (79. Sterling), Kane, Foden (85. Rashford). Trenér: Southgate.

Francie: Lloris - Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouaméni, Rabiot - Dembélé (79. Coman), Griezmann, Mbappé - Giroud. Trenér: Deschamps.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články