Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V zápase Dánska s Tuniskem se na gól čekalo marně

Favorit byl jasný, jenže Dánové svoji roli nepotvrdili. S týmem Tuniska svedli zajímavý a vyrovnaný zápas, v němž ale nebylo příliš šancí. A až v závěru si Dánové vynutili mírnou převahu. Nicméně gól nepadl a zrodila se první bezgólová remíza na tomto šampionátu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dánsko - Tunisko

Tunisané ještě nikdy na mistrovství světa neporazili evropský tým. Na minulém šampionátu ale v úvodním utkání v Rusku potrápili Anglii a prohráli až gólem z poslední minuty a také tentokrát byli Dánům v Dauhá víc než rovnocenným soupeřem.

Seveřané se v sobotu utkají s obhájci titulu z Francie, kterou letos už dvakrát porazili v Lize národů, Tunisko ve stejný den narazí na Austrálii.

Dánský trenér Kasper Hjulmand konstatoval, že se jeho svěřencům zápas nepovedl. "Hráli jsme nervózně a příliš pomalu. V prvním poločase jsme se nemohli najít, později jsme se do toho dostali, ale neměli jsme dost klidu. Není pochyb, že jsme zahráli pod své možnosti," citovala dánského kouče agentura Reuters.

Oba týmy potvrzovaly, že jejich hlavní zbraní je pevná obrana. Dánové v boji o postup do Kataru dostali v deseti zápasech jen tři góly, nejméně z celé evropské kvalifikace. Tunisané z letošních devíti utkání vyšli osmkrát bez inkasované branky, jen od Brazílie schytali pětibrankový debakl.

Za prvních dvacet minut viděli diváci jedinou střelu, vyslal ji Tunisan Drádžir. Jeho spoluhráč Džabálí ve 22. minutě po úniku z poloviny hřiště dokonce dostal míč do sítě, ale přihrávku přebíral v ofsajdu. Útočník, který hraje dánskou ligu v Odense, měl ještě do přestávky další šanci, ale brankář Schmeichel jeho pokus o přehození vystihl.

Tunisané tak měli vedle výrazné převahy v hledišti mírně navrch i na hřišti. Na dánském účtu přibývaly jen rohové kopy, ojedinělé střelecké pokusy byly pro brankáře Dahmána snadnou kořistí. A když se Mähle v 55. minutě trefil, gól neplatil pro předchozí ofsajd.

Tým ze severu Afriky se doslova rval o každý míč a v nasazení soupeře předčil. Nejvíc to dával najevo záložník Aisá Laidúní, který bouřlivě oslavoval i každý úspěšný obranný zákrok a často se obracel na diváky. "Fanoušci byli neuvěřitelní a chtěli jsme jim ukázat, že máme obrovské odhodlání nechat na hřišti všechno," řekl jeden z klíčových hráčů Tuniska.

Na poslední půlhodinu poslal dánský trenér Hjulmand na trávník dva čerstvé útočníky a semifinalista mistrovství Evropy začal zvyšovat tlak. Eriksen, který převzal od střídajícího Kjaera kapitánskou pásku, prověřil gólmana střelou z dálky a vzápětí jeden z nových hráčů na hřišti Cornelius hlavičkou mířil do tyče. Nebezpečně vystřelil i další náhradník Lindström.

Afričané se marně dožadovali penalty za Andersenovu ruku. V nastaveném čase se stejná situace opakovala na druhé straně a ani tentokrát mexický rozhodčí Ramos po konzultaci s videem pokutový kop nenařídil. Tunisané tak získali bod na úkor velkého favorita a po výhře Saúdské Arábie nad Argentinou se postarali o další překvapivý výsledek.

"Postup jsme si zkomplikovali, ale nic není ztraceno. Turnaj se teprve rozjíždí, s lepším výsledkem bychom ale měli hlavy výš," uzavřel trenér Hjulmand.

Jeho protějšek Džalíl Kadrí si nemohl vynachválit podporu hlediště. "Tohle není normální, diváci byli důležitým faktorem zápasu. Díky bohu, že viděli dobrý výsledek. Máme bod v těžké skupině a můžeme sebevědomě jít do dalšího utkání," řekl Kadrí.

Dánsko - Tunisko 0:0

Rozhodčí: Ramos - Morín, Hernández - Guerrero (video, všichni Mex.). ŽK: Kristensen, Jensen - Chanísí. Diváci: 42 925.

Dánsko: Schmeichel - Andersen, Kjaer (65. Jensen), Christensen - Kristensen, Delaney (45.+1 Damsgaard), Eriksen, Höjbjerg, Mähle - Skov Olsen (65. Lindström), Dolberg (65. Cornelius). Trenér: Hjulmand.

Tunisko: Dahmán - Talbí, Maríá, Bronn - Drádžir (88. Káčrida), Schirí, Laidúní (88. Sasí), Abdí - Slimaní (67. Slití), Msakní (80. Madžbrí) - Džabálí (80. Chanísí). Trenér: Kadrí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články