Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tohle byl můj poslední zápas, řekl Van Gaal a smekl před Nizozemci

Na své svěřence je trenér Louis van Gaal i přes vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa hrdý. "Oranjes" proti Argentincům stáhli dvoubrankové manko a dovedli zápas do penalt, v nichž na jihoamerického soupeře stejně jako v semifinále šampionátu v roce 2014 nestačili. I tenkrát byl na nizozemské lavičce Van Gaal, který po pátečním duelu potvrdil konec u národního týmu. Přímý přenos utkání Francie - Anglie sledujte od 19:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

"Nebudu pokračovat, tohle byl můj poslední zápas," řekl Van Gaal na tiskové konferenci. Už od dubna se počítá s tím, že funkci opět převezme staronový trenér Ronald Koeman. "Opouštím skvělý kolektiv, vynikající hráče s velkým týmovým duchem," doplnil kouč.

Jednasedmdesátiletá trenérská legenda převzala mužstvo loni v srpnu po Euru, na kterém vyřadila Nizozemce v osmifinále česká reprezentace. Bývalý lodivod Ajaxu, Barcelony, Bayernu nebo Manchesteru United vedl rodnou zemi už potřetí v kariéře. Během druhého angažmá získal na MS 2014 v Brazílii bronz poté, co ho v semifinále zastavila rovněž Argentina.

"Podruhé jsme prohráli na penalty s Argentinou a znovu u toho byl ten stejný trenér. Poučili jsme se, a proto jsem po hráčích chtěl, aby v klubech trénovali pokutové kopy. Jenže situace během zápasu se nedá nikdy úplně natrénovat," poznamenal Van Gaal.

Argentinec Lionel Messi v souboji s Nizozemcem Virgilem van Dijkem
zdroj: REUTERS

Argentinu poslal do vedení ve 35. minutě premiérovou reprezentační trefou Nahuel Molina a v 73. minutě zvýšil z pokutového kopu Lionel Messi. V 83. minutě ale snížil střídající Wout Weghorst, který v závěru nastavení po geniálním signálu z přímého kopu poslal zápas do prodloužení. V následném rozstřelu neuspěli kapitán Virgil van Dijk a Steven Berghuis, na druhé straně minul pouze Enzo Fernández.

Neporažený

"Nemůžu si nic vyčítat, tým jsme připravili nejlépe, jak to bylo možné. Penalty jsou pořád loterie, šťastnější byla Argentina," podotkl nizozemský kouč.

"Dokázali jsme se vrátit do zápasu proti týmu, který je v obraně vynikající. Hráči do toho dali všechno. Jsem na ně opravdu hrdý, vždyť jsme během 20 zápasů neprohráli ani jeden," připomněl Van Gaal svou bilanci během třetího angažmá u reprezentace.

Od ledna převezme "Oranjes" opět Koeman, který je vedl už mezi lety 2018 až 2020. Van Gaal, jenž na jaře úspěšně absolvoval léčbu rakoviny prostaty, se zatím o případném pokračování trenérské kariéry nerozhodl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články