Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Tisíce policistů v ulicích Paříže. Maročané to mohou brát jako zápas dvou civilizací, upozorňuje Šmíd

Obhájci zlata z Francie jdou v semifinále světového šampionátu na obranný val z Maroka. A jestliže africký tým vyřadí po Belgii a Portugalsku dalšího favorita, stane se prvním finalistou v historii šampionátů ze země mimo Evropu a Jižní Ameriku. S napětím jsou ale očekávány nepokoje v evropských městech, zejména ve Francii, které by mohly zápas provázet. "Maročané mohou slavit postup, nebo si vybíjet vztek z porážky," upozorňuje zpravodaj České televize Jan Šmíd. Přímý přenos duelu sledujte od 19:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Ve Francii žije početná marocká menšina, která při podobných příležitostech často vychází do ulic. Zadrženy byly desítky lidí už po postupu Maroka do semifinále. "Bylo to nejen v Paříži, ale nepokoje se objevily i v Lille, Nice či Marseille," říká zpravodaj ČT ve Francii Šmíd.

Předtím zase nepokoje zažila belgická a nizozemská města, když Maroko zvítězilo v základní skupině MS nad Belgií.

"Bezpečnostní opatření jsou mimořádná. Výhodou je, že nejsou fanouškovské zóny. V Paříži nebudou, i když někteří starostové to hodlají porušit. Je mobilizováno na deset tisíc policistů. Dokonce bylo vyžádáno, aby slavná třída Champs-Élysées byla uzavřena, čemuž nebylo vyhověno. V Paříži je ale velmi mrazivý den, z toho důvodu by tam mohlo být méně lidí, než je očekáváno," tvrdí Šmíd.

Je nám líto, video expirovalo.
V Paříži jsou očekávány fanouškovské nepokoje, hlásí Šmíd

Maročané na turnaji ještě s evropským soupeřem neprohráli. Ve skupině remizovali s Chorvatskem 0:0 a porazili právě Belgii 2:0, v osmifinále se Španělskem po výsledku 0:0 ovládli penaltový rozstřel a ve čtvrtfinále zdolali Portugalsko 1:0. Maročané navíc v pěti utkáních inkasovali pouze jednou, a to ještě po vlastní brance v duelu s Kanadou ve skupině.

Francouzi v osmifinále porazili Polsko 3:1 a ve šlágru čtvrtfinálové fáze zdolali Anglii 2:1. Výběr kouče Didiera Deschampse může jako první mužstvo od Brazílie v roce 2002 postoupit do finále na dvou po sobě jdoucích světových šampionátech. Chorvatsku se to v úterý nepodařilo.

V dosavadních pěti zápasech Francie ještě s Marokem neprohrála. Poslední vzájemné utkání – příprava v roce 2007 – skončila výsledkem 2:2.

Nepokoje v ulicích Paříže
zdroj: ČTK/AP

"Je důležité říct, že k Maročanům se připojí Alžířané a budou to brát jako zápas dvou civilizací. Maroko bylo francouzským protektorátem, dá se říct, že vztahy jsou na velmi dobré úrovni. Není problém ani s asimilací Maročanů ve Francii, ale není vyloučeno, že velká část fanoušků může oslavovat vítězství, a pokud se k nim přidají radikálové, může se vše zkomplikovat," predikuje Šmíd.

Na zápas míří francouzská ministryně sportu i prezident Emmanuel Macron, který si cestu vytyčil už před turnajem, pakliže by Francie došla minimálně do semifinále.

"On je za to velmi silně kritizován, hlavně levicí. Tvrdí, že je nutné být s Katarem v kontaktu, cestu si obhajuje, a to i za současného stavu vyšetřování korupce v Evropské parlamentu," říká Šmíd.

Korupční skandál Europarlamentem otřásá od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Katar o víkendu odmítl jakákoli tvrzení o "špatném počínání katarského státu". 

Nepokoje v ulicích Paříže
zdroj: ČTK/AP

"Bude zajímavé sledovat, jak se ta cesta podepíše na Macronově popularitě, protože když Francie vyhrála v roce 1998, popularita tehdejšího prezidenta Jacques Chiraca vzostla o desítky procent," zdůrazňuje Šmíd. Vítěz se o titul utká s Argentinou.

"Fotbal je ve Francii obecně populární, i když na jihu země je populárnější ragby. Pro komunitu Maroka v zemi je to obrovská vzpruha, malí Maročané se budou chtít zapsat do fotbalových akademií," popisuje Šmíd.

Podle reportéra ČT je jasné, že fotbal bude ve Francii ještě populárnější a zažije boom. "Je to důležitá součást integrační politiky, na což vláda spoléhá. Ze sociálních a integračních pohledů je to bezesporu velice důležité."

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články