Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Těžké váhy jdou do akce. Obhájce z Francie čeká Austrálie, Argentina narazí na outsidera

Hned čtyři zápasy nabídne úterní program mistrovství světa a v akci budou hned dva výrazní aspiranti na nejvyšší příčky. Fotbalisté Argentiny s Lionelem Messim se střetnou s velkými outsidery ze Saudské Arábie, obhájci titulu z Francie zase narazí na Austrálii. V dalších duelech Dánsko vyzve Tunisko a Mexiko Polsko. Přímé přenosy sledujte na ČT sport nebo ČT sport Plus.

Kylian Mbappé během tréninku Francie
zdroj: ČTK / AP / autor: Christophe Ena

"Les Bleus" jdou do turnaje bez zraněného držitele Zlatého míče Karima Benzemy a Francouzi nemohou počítat se záložníky Paulem Pogbou a N'Golem Kantém, nejcitelnější je ale ztráta nejlepšího fotbalisty minulé sezony Benzemy, kterého na hřiště nepustí natržený stehenní sval.

Kouč Didier Deschamps místo hvězdného útočníka už náhradu povolávat nebude. "Máme kvalitní tým. Ve všem, co hráči dělají na hřišti i mimo něj, jsou jednotní a stojí jeden za druhým. Věřím jim," citovala francouzského trenéra agentura Reuters. Jeho tým vyhrál jediný z posledních šesti zápasů.

Výběr země galského kohouta čeká stejný zahajovací duel jako před čtyřmi lety. Tehdy v Kazani porazil Austrálii 2:1, tentokrát ale bude čelit i "prokletí" prvních zápasů obhájců titulu, které v roce 2002 prohrou se Senegalem sám odstartoval. Od té doby uspěla v úvodním duelu pouze Brazílie v roce 2006.

Austrálie je na MS popáté v řadě, naposledy ale vyhrála zápas v roce 2010. Trenér Graham Arnold má přesto vysoké ambice. "Prvním cílem je postup do vyřazovací fáze. Tím to ale nekončí, chceme jít ještě dál. A také předvádět takový fotbal, aby na nás byli všichni doma hrdí," řekl televizi Fox Sports.

Cesta do play-off vede pro "Socceroos" i přes Dány s Tunisany. Ti se na světovém šampionátu dosud neutkali, poslední vzájemný duel v přípravě před 20 lety vyhrál evropský celek 2:1. Semifinalisté loňského Eura budou i tentokrát favority, formu totiž potvrzovali i v uplynulém roce a půl před MS.

"Jako malá země jsme pyšní na to, co jsme v poslední době dokázali. Ale neuspokojíme se," ujistil trenér Kasper Hjulmand. "Naše filozofie je jasná, chceme útočit, dávat góly a hlavně si užívat každý zápas," doplnil padesátiletý kouč.

Dánové budou hrát ve speciálních jednobarevných dresech, na nichž nebude zvýrazněno logo výrobce ani znak asociace. Chtějí tím upozornit na porušování lidských práv v Kataru. Dres navlékne i záložník Christian Eriksen z Manchesteru United, který se letos v zimě vrátil k fotbalu po srdečním kolapsu z mistrovství Evropy. "Je to nejlepší dánský fotbalista, pro mě je to ale ještě lepší člověk," dodal Hjulmand.

Messi a spol. jako velcí favoriti úvodního duelu

Argentinci mají výbornou formu. Svěřenci trenéra Lionela Scaloniho zvítězili pětkrát za sebou při skóre 19:0. Od června 2019 neprohráli ve 36 zápasech, a pokud senzačně nepodlehnou Saúdské Arábii, vyrovnají italský rekord v neporazitelnosti z let 2018 až 2021.

Messi by své páté a poslední MS rád zakončil ziskem poháru. Útočník Paris St. Germain už loni dovedl Argentinu k triumfu na Copě América. "Na šampionát jedeme v dobré formě, ale nesmíme se chytit do pasti a uvěřit prognózám, že patříme k favoritům. Musíme být realisté a jít krůček za krůčkem," prohlásil pětatřicetiletý Messi.

Reprezentace Saúdské Arábie se představí na šestém mistrovství světa. Nejlépe si vedla v roce 1994, kdy došla do osmifinále. "Zelení sokoli" ale minulý šampionát začali porážkou 0:5 s domácím Ruskem a v roce 2002 dokonce na úvod utrpěli debakl 0:8 od Německa.

"Tato země je plná mladých, talentovaných hráčů. Dosáhli jsme svého prvního cíle, tak pojďme společně pracovat na těch dalších," upozornil francouzský kouč Hervé Renard, jehož tým tvoří výhradně fotbalisté z domácí soutěže.

Polsko bude spoléhat na kapitána Roberta Lewandowského. Čtyřiatřicetiletý kanonýr Barcelony je se 76 góly historicky nejlepším střelcem své země, ale na MS ještě neskóroval. Poláci před čtyřmi lety skončili poslední ve skupině, na turnaje v letech 2010 a 2014 nepostoupili.

"Pochopitelně myslím na minulý šampionát. Vstřelit gól na mistrovství světa je můj obrovský sen a udělám všechno pro to, aby se mi splnil v Kataru," řekl Lewandowski, který na podzim za "Barcu" zaznamenal 18 soutěžních branek v 19 zápasech.

Mexiko na posledních šesti světových šampionátech v zahajovacích utkáních pětkrát zvítězilo, jednou remizovalo a pokaždé prošlo do osmifinále. Trenér Gerardo Martino do Kataru nevzal útočníka Javiera Hernándeze, který je s 52 góly nejlepším mexickým kanonýrem v dějinách.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články