Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Tenhle tým si zaslouží dojít stejně daleko jako v roce 2018, má jasno rekordman Giroud

Stanou se Francouzi prvním týmem po 60 letech, který obhájí titul na mistrovství světa? Útočník Olivier Giroud má za to, že si to "Les Bleus" zaslouží. Současný kádr se podle něj vyznačuje stejnou mentalitou a obětavostí jako mužstvo v roce 2018. V sobotním čtvrtfinále i díky jeho gólu porazilo Anglii 2:1. Přímý přenos semifinále s Marokem sledujte ve středu od 19:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Úřadující mistři světa brzy vedli po pohledné brance Auréliena Tchouaméniho, ale devět minut po přestávce vyrovnal z pokutového kopu Harry Kane, který díky 53. gólu vyrovnal nejlepšího střelce anglické reprezentace Waynea Rooneyho.

V 78. minutě však rovněž 53. trefou v národním týmu rozhodl Giroud, nejlepší kanonýr historie francouzské reprezentace. "Je to úžasné. V obraně jsme si vedli výborně. Tohle vítězství mi trochu připomíná to proti Belgii v semifinále 2018. Grizi (Griezmann) mi skvěle nahrál," lebedil si Giroud.

"Byl to velký zápas, známe potenciál Anglie. Na naše mužstvo jsem nesmírně hrdý. Mentalitou a obětavostí mi to připomíná rok 2018. Tenhle tým si zaslouží dojít opět stejně daleko," uvedl šestatřicetiletý hráč AC Milán.

Utkání Anglie – Francie
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Giroud si mimo jiné pochvaluje rozpoložení v kádru. "V kabině jsme zpívali a tancovali. Přišel šéf francouzského fotbalu Noël Le Graët a (bývalí reprezentanti) Lilian Thuram a Claude Makélélé. Je krásné vidět v šatně takovou náladu," konstatoval někdejší útočník Montpellieru, Arsenalu nebo Chelsea.

Zatímco na minulém světovém šampionátu coby pravidelný člen základní sestavy nevstřelil ani gól, v Kataru mu se čtyřmi trefami spolu s Argentincem Lionelem Messim patří druhé místo mezi kanonýry. Na vedoucího spoluhráče Kyliana Mbappého ztrácí jedinou branku.

Postupem do semifinále splnili cíl

Ve středečním semifinále vyzvou Francouzi největší překvapení turnaje Maroko, které jako první africký tým v historii došlo mezi nejlepší kvarteto. Skupinu ovládlo před Chorvaty, Belgií a Kanadou. V osmifinále zdolalo na penalty Španělsko a ve čtvrtfinále 1:0 Portugalsko.

"Neexistuje moc lidí, kteří by čekali Maroko v semifinále. Zaslouží si tam ale být. Je to pro ně historická chvíle," řekl francouzský kouč Didier Deschamps, jemuž po turnaji končí smlouva. Postupem do semifinále splnil s mužstvem cíl, který vytyčil Le Graët.

"Budu trénovat v semifinále a pak uvidíme, co se stane. Nic dopředu nevím. Vyřešíme to, až se k tomu dostaneme. Je skvělé, že jsme splnili to, co po mně předseda federace chtěl. a že je spokojený. Nechte nás ale vychutnat si vítězství nad Anglií. Opět jsme mezi posledními čtyřmi. Soustřeďme se na středu. Na nic jiného v tuto chvíli nemyslím," podotkl Deschamps.

"Máme silný kádr, ale také správný přístup. Možná máme i trochu štěstí. Užíváme si to," zakončil Deschamps, jeden ze tří mužů, kteří ovládli světový šampionát jako hráč i trenér.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články