Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Švýcaři si vystříleli postup do osmifinále v zápase se Srbskem

Přestřelku tváří v tvář o postup do osmifinále mezi Srby a Švýcary vyhráli fotbalisté ze země helvétského kříže 3:2. Ti brzy vedli, ale Srbové dokázali dvěma góly výsledek otočit. Jenže soupeř se nedal a dvěma trefami zápas otočil a postupuje spolu s vítěznými Brazilci. V boji o čtvrtfinále narazí Švýcarsko na Portugalce. 

Přestřelku v Dauhá odstartoval ve 20. minutě švýcarský záložník Xherdan Shaqiri. V 26. a 35. minutě skóre otočili Aleksandar Mitrovič s Dušanem Vlahovičem, ale další otočku zařídili ve 44. a 48. minutě Breel Embolo s Remem Freulerem.

Výběr země helvétského kříže zopakoval vítězství z druhého kola skupinové fáze na šampionátu 2018 v Rusku, kde zdolal stejného soupeře 2:1. Švýcaři postoupili do play-off MS potřetí v řadě, Srbové naopak na premiérovou účast v osmifinále nedosáhli.

"Jsem hrdý na celý tým, odvedl vynikající výkon. A jsem šťastný za celý národ," radoval se kouč Švýcarska Murat Yakin.

Ve švýcarské nominaci se neobjevili nemocní stoper Elvedi a brankářská jednička Sommer, kteří na šampionátu dosud nechyběli ani minutu. Mezi tři tyče se postavil gólman Dortmundu Kobel. Do zahajovací jedenáctky se po drobném zranění alespoň vrátil klíčový záložník Shaqiri. Srbský kouč Dragan Stojkovič poprvé nasadil od začátku obě útočné hvězdy Aleksandara Mitroviče a Vlahoviče.

Už po 20 sekundách musel předvést dva vynikající zákroky srbský gólman Vanja Milinkovič-Savič, jenž vychytal tváří v tvář Embola i Xhakovu dorážku. Krátce nato skončil Živkovičův obstřel zpoza vápna na pravé tyči Kobelovy brány.

Oboustranně ofenzivní průběh pokračoval po celý první poločas. Ve 20. minutě Sow připravil v pokutovém území míč na levačku Shaqirimu a ten i s pomocí teče skóroval na třetím MS po sobě. Celkem má na vrcholné akci na kontě už pět branek.

Srbové, kteří potřebovali k udržení šance na postup zvítězit, stejně jako proti Kamerunu (3:3) bleskově zareagovali na vedoucí branku soupeře. Kapitán Tadič poslal z levé strany centr před bránu a Mitrovič v plném běhu usměrnil hlavičku ke vzdálenější tyči. Nejlepší reprezentační střelec balkánské země dal 52. gól za národní tým, na turnaji v Kataru se trefil podruhé. Ve 35. minutě navíc Tadič prostrčil míč mezi obránci na Vlahoviče a ten křížnou střelou otočil skóre.

Do kabin se přesto šlo za nerozhodného stavu. Ve 44. minutě našel Widmer přesnou přihrávkou před prázdnou bránou Embola, jenž neměl problém podruhé na šampionátu skórovat. Srbové inkasovali minimálně dvě branky i ve třetím duelu skupinové fáze.

Završení dalšího obratu viděli diváci na stadionu 974 krátce po změně stran. Shaqiriho "dloubáček" do vápna sklepl Vargas patou na Freulera, jenž zblízka propálil Milinkoviče-Saviče. Další zásah mohl přidat Embolo, který se dobře zorientoval po závaru před bránou, ale z bezprostřední blízkosti přestřelil.

Srbové neudrželi tempo z prvního poločasu a na další zvrat už neměli síly. "Od začátku turnaje nás trápila zranění důležitých hráčů, hráči ze sebe vydali maximum. Výsledek nás samozřejmě mrzí, ale vzhledem k okolnostem ho musíme přijmout," zhodnotil trenér Stojkovič.

Poslední vážnější příležitost měl po hodině hry Tadič, ke třem asistencím ale premiérový zásah v Kataru nepřidal. Ani Švýcaři už se neprosadili, ačkoliv výhra o dvě branky by je posunula na první místo před Brazílii, která překvapivě podlehla 0:1 Kamerunu.

"Nakonec mě dost štve, že jsme nevyhráli skupinu. Mohli jsme přidat další góly, šance na to byly, ale i tak jsme šťastní. A chceme postoupit ještě dál," řekl střelec vítězné branky Embolo.

Srbsko - Švýcarsko 2:3 (2:2)

Branky: 26. A. Mitrovič, 35. Vlahovič - 20. Shaqiri, 44. Embolo, 48. Freuler. Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfá - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: S. Milinkovič-Savič, Pavlovič, Gudelj, A. Mitrovič, Milenkovič, Lukič, Rajkovič (mimo hřiště) - Widmer, Vargas, Xhaka, Schär. Diváci: 41 378.

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, Veljkovič (55. Gudelj), Pavlovič - Živkovič (78. Radonjič), S. Milinkovič-Savič (68. Maksimovič), Lukič, Kostič - Tadič (78. Djuričič) - A. Mitrovič, Vlahovič (55. Jovič). Trenér: Stojkovič.

Švýcarsko: Kobel - Widmer, Akanji, Schär, Rodriguez - Sow (68. Fernandes), Xhaka, Freuler - Shaqiri (68. Zakaria), Embolo (90.+6 Okafor), Vargas (83. Fassnacht). Trenér: Yakin.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články