Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Španělé se opět loučí po penaltách, skvělý Bono poslal do čtvrtfinále Maroko

Stejně jako na mistrovství světa v Rusku odletí domů po osmifinálové porážce v penaltovém rozstřelu. Fotbalisté Španělska i tentokrát nezvládli loterii střel z „bílého bodu“, v níž ani jednou neinkasoval marocký brankář Bono. V základní hrací době skončilo utkání 0:0. Rozhodující pokutový kop proměnil Ašraf Hakimi, který dal v Kataru vzpomenout na Antonína Panenku.

Maročané se stali po Kamerunu (1990), Senegalu (2002) a Ghaně (2010) čtvrtým africkým týmem ve čtvrtfinále mistrovství světa. Španělé se mezi nejlepších osm dostali naposledy při památném triumfu na MS v roce 2010 v Jihoafrické republice.

Svěřenci kouče Valída Radžradžuího se v sobotním čtvrtfinále utkají v Dauhá s Portugalskem, které deklasovalo Švýcarsko 6:1.

„Odehráli jsme neuvěřitelný zápas proti jednomu z nejlepších týmů na světě. Španělé nás chtěli utahat, ale dali jsme do toho veškerou energii a celé srdce. Bojovali jsme, aby na nás mohli být všichni Maročané hrdí,“ řekl Radžradžuí.


Tiki-Taka na marockou obranu nefungovala

Úvod střetnutí se na stadionu Education City odehrál ve vysokém tempu, na výraznější šanci se ovšem čekalo téměř třicet minut. Asensio po náběhu za obranu trefil z úhlu jen boční síť Bonovy svatyně. Španělé měli v prvním poločase jen jeden střelecký pokus, což se jim za posledních 56 let na mistrovství světa ještě nestalo.

Jedinou přímou střelu na branku si v první půli připsal Maročan Mazraoui, Simón však jeho prudkou ránu z 20 metrů nadvakrát zneškodnil. Proti nebezpečné Adžuirdově hlavičce španělský gólman zasahovat nemusel. 

Krátce po změně stran vyboxoval Olmovu „dělovku“ z přímého kopu Bono, který nastoupil k 50. reprezentačnímu zápasu.

V 63. minutě se dostal na hřiště z lavičky útočník Morata, jenž se prosadil ve všech třech předchozích utkáních na turnaji, obraz hry se ale nezměnil. Španělé i nadále drželi míč a Maročané vyráželi do protiútoků.

Žádný z týmů si ovšem nevypracoval gólovou příležitost. „Snažili jsme se rozhodnout v základní hrací době, ale Maroko skvěle bránilo. Bylo těžké se dostat do šancí,“ uznal španělský kapitán Sergio Busquets.

Posedmé na šampionátu se tak zrodila bezbranková remíza a obě mužstva navázala na nerozhodný výsledek 2:2 ze skupinové fáze minulého MS. Po pondělním střetnutí Chorvatska s Japonskem se podruhé v play-off prodlužovalo.

Chaddíra a Sarabia mohli rozhodnout

Přidaná půlhodina byla oboustranně stále opatrná, přesto měly na konci obou prodloužení týmy největší šance zápasu. Nejprve se Maročan Chaddíra prodral až před Simona, ale zblízka trefil jen nohu padajícího gólmana. V poslední akci prodloužení pak orazítkoval střídající Španěl Sarabia z voleje tyč.

A právě záložník Paris St. Germain, který přišel na trávník až ve 118. minutě, napálil znovu jen brankovou konstrukci i v první sérii penaltového rozstřelu. Bono následně vychytal Solera a Busquetse. Na druhé straně neuspěl pouze ve třetí sérii Banún. Sabiri a Ziyech proměnili.

Maročan Bono chytá penaltu Sergia Busquetse
zdroj: REUTERS

Postup stvrdil Hakimi, jenž si s vědomím jasného vedení dovolil na závěr „dloubáček“ doprostřed branky po Panenkově vzoru. Španělé proto prohráli čtvrtý z pěti penaltových rozstřelů na mistrovství světa, nikdo nemá horší bilanci.

„Penalty jsou trochu o intuici, trochu i o štěstí. Hlavně že jsme je zvládli vítězně, to je nejdůležitější. Klobouk dolů před celým týmem, kluci to neskutečně odmakali,“ uvedl Bono.

„Poslal bych na penalty stejné hráče znovu. Změnil bych jedinou věc, vystřídal bych marockého brankáře. Soupeři jsem pogratuloval, ale na své hráče jsem hrdý,“ prohlásil španělský trenér Luis Enrique.

Maročané na turnaji v Kataru neprohráli ani ve čtvrtém utkání a celkově drží devítizápasovou sérii neporazitelnosti. Pod koučem Radžradžuím, který převzal tým teprve v srpnu, nenašli přemožitele ani v sedmém duelu.

Maroko – Španělsko 0:0 po prodl., na pen. 3:0

Penalty proměnili: Sabiri, Ziyech, Hakimi. Neproměnili: Banún – Sarabia, Soler, Busquets. Rozhodčí: Rapallini – Belatti, Bonfá – Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: Saís – Laporte. Diváci: 44 667.

Maroko: Bono – Hakimi, Adžuird (84. Jamík), Saís, Mazraoui (82. Attíat-Allá) – Únahí (120. Banún), Amrabat, Amallá (82. Sabiri) – Ziyech, En-Nesyri (82. Chaddíra), Boufal (66. Azzalzúlí). Trenér: Radžradžuí.

Španělsko: Simón – Llorente, Rodri, Laporte, Alba (98. Balde) – Gavi (63. Soler), Busquets, Pedri – F. Torres (75. Williams, 118. Sarabia), Asensio (63. Morata), Olmo (98. Fati). Trenér: Enrique.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články