Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Snaha Íránu ve druhé půli nestačila, USA přinesl postup obětavý gól Pulisice

Fotbalisté Spojených států díky aktivnímu prvnímu poločasu a neprodyšné obraně porazili v napínavém utkání na mistrovství světa Írán 1:0 a postoupili do osmifinále. Z pěti střel na bránu propadla jediná, ve 38. minutě zpracoval výborný centr hlavičkou Sergino Dest a Christian Pulisic poslal míč do brány. Za cenu vlastní bolesti, po nepříjemném střetu s íránským brankářem pro něj zápas gólem skončil. Kvůli zranění střídal i další americký útočník Joshua Sargent.

Američané na světovém šampionátu zvítězili po pěti zápasech, v předchozích dvou duelech v Kataru uhráli remízu. Tým USA prošel do vyřazovacích bojů při posledních třech účastech na MS a v osmifinále si zahraje v sobotu s Nizozemskem. Íránci na premiérový postup ze skupiny na mistrovství světa nedosáhli a s turnajem se rozloučili s bilancí dvou porážek a jednoho vítězství.

"Bylo složité jít do zápasu s tím, že Íránu stačí remíza. To zápas trochu zkomplikovalo. Jsem na kluky hrdý, jak se s tím popasovali, postoupili jsme bez porážky. Odteď se může stát cokoliv," řekl na tiskové konferenci trenér Američanů Gregg Berhalter.

Obě země od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy, na hřišti ale mezi týmy výraznější napětí nepanovalo. Íráncům by k postupu stačila i remíza, Američané potřebovali zvítězit a od úvodu byli aktivnější.

Do íránské branky se vrátil Baíranvánd, který se zranil v úvodním utkání šampionátu s Anglií a v druhém zápase nenastoupil. Třicetiletý gólman měl více práce než jeho protějšek. Nejprve zlikvidoval Pulisicovu hlavičku a v 17. minutě vyrazil Destův ostrý centr z pravé strany.

Ve 34. minutě po Sargentově přiťuknutí těsně přestřelil Weah, za další čtyři minuty už ale Američané vedli. Na McKennieho centr si naběhl Dest, poslal míč hlavou před branku a Pulisic jej zblízka dostal do sítě. Záložník Chelsea se ale srazil s gólmanem a do druhého dějství už nenastoupil.

Podle americké federace byl se zraněním břicha převezen do nemocnice, kde ho čekají vyšetření. "Do nemocnice odjel preventivně, motala se mu hlava. Dostal ránu těsně pod břicho. Samozřejmě to jeho zranění je stresující. Ale budeme to řešit a připravíme se na Nizozemce," uvedl Berhalter.

V závěru pětiminutového nastavení první půle ještě překonal s pomocí tyče brankáře Weah, ale jeho trefa kvůli ofsajdu neplatila. Američané vyhráli úvodní dějství na střely 8:0. "V prvním poločase jsme ukázali, co umíme," pochvaloval si Berhalter.

"První poločas patřil Američanům. Začali mnohem lépe než my, byli rychlejší, lépe kontrolovali hru. Zasloužili si skórovat, o tom není pochyb," uvedl portugalský trenér Íránců Carlos Queiroz.

Íránci poprvé zahrozili až v 52. minutě, kdy střídající Ghoddos hlavičkoval kousek nad. V 65. minutě pálil stejný hráč těsně vedle, ale španělský rozhodčí Lahoz už předtím odpískal faul.

Íránci se tlačili za vyrovnáním a v nastaveném čase měli několik možností. Púralígandží hlavičkoval po centru v pádu kousek mimo a těsně před koncem bránící Zimmerman odkopl míč za již překonaným gólmanem. Íránci se marně dožadovali penalty. Američané ve třetím vzájemném souboji poprvé vyhráli a zvítězili po pěti duelech a třech remízách za sebou.

"Druhý poločas byl opakem toho prvního. Po přestávce jsme se vrátili silnější, dostávali jsme se do šancí. Ve druhém poločase jsme byli lepší a zasloužili bychom si remízu. Ale fotbal není o zásluhách, je o gólech. Náš sen končí," uvedl Queiroz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články