Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Senzace v Lusailu. Saúdové šokovali Argentince v čele s Messim

O největším překvapení mistrovství světa je možná rozhodnuto. Argentina v sestavě s Lionelem Messim totiž prohrála v Lusailu se Saúdskou Arábií 1:2. Sedminásobný držitel Zlatého míče sice v 10. minutě proměnil penaltu a poslal favorita do vedení, ale Sálih aš-Šahrí se Sálimem al-Davsárím otočili po změně stran skóre a rozjásali početnou skupinu fanoušků v zeleno-bílých dresech.

Saúdská Arábie se proto stala prvním týmem od července 2019, který dokázal vítěze posledního mistrovství Jižní Ameriky porazit. Argentinská série bez nalezení přemožitele skončila po 36 zápasech. Svěřencům trenéra Lionela Scaloniho scházelo jediné utkání k vyrovnání italského rekordu v neporazitelnosti z let 2018 až 2021.

"Bolí to hodně. Snili jsme o tom, že začneme vítězstvím. Ale stalo se, teď musíme trénovat a myslet dopředu," prohlásil útočník Lautaro Martínez.

Senzační nezdar může kapitán Messi napravit se spoluhráči v sobotu v zápase s Mexikem opět na stadionu v Lusailu. Saúdská Arábie se ve stejný den utká v Rajjánu s Polskem.

Messi se zapsal do historie šampionátu, ale kousal zklamání

Hvězda Paris Saint-Germain byla přitom nejvýraznější postavou prvního poločasu a už ve 2. minutě mohla otevřít skóre, brankář Uvaís však tygřím skokem podržel svůj tým.

V 8. minutě poprvé zasáhl do zápasu videorozhodčí, který odhalil nedovolený zákrok v pokutovém území. Penaltu Messi bezpečně proměnil a prosadil se již na čtvrtém mistrovství světa. V minulosti to dokázali jen Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose a Cristiano Ronaldo.

Argentinci během úvodního dějství dostali míč mezi tři tyče ještě třikrát, dva góly Lautara Martíneze ani další trefa Messiho ale nebyly uznány, protože všem akcím předcházelo ofsajdové postavení.

Fotbalisté Saúdské Arábie oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: REUTERS

Po změně stran připravil saúdskoarabský tým favoritům šok. Ve 48. minutě se prosadil Šahrí, který ustál souboj s Romerem a střelou na zadní tyč překonal Emiliana Martíneze.

O pět minut později navíc outsider dokonal obrat. Abadův pokus nejprve odhlavičkoval Romero, odražený míč ale získal Davsárí, jenž se šikovně uvolnil mezi přesilou a krásnou technickou střelou z hranice vápna nedal bezmocně plachtícímu Martínezovi sebemenší šanci.

"Trenér nás před utkáním rozplakal v kabině motivačním proslovem a o přestávce nabudil," řekl záložník Abdalilláh Malkí a francouzského kouče Hervého Renarda následně označil v pozitivním slova smyslu za "blázna".

Argentincům se do konce duelu již nepodařilo prosadit. Kompaktně hrající obrana soupeře společně s výborně chytajícím Uvaísem uhlídala všechny hráče jihoamerického týmu i během čtrnáctiminutového nastavení.

"Hvězdy nám přály. Zapsali jsme se do historie saúdského fotbalu. To nám zůstane navždy. Musíme se však také dívat dopředu. Ještě nás čekají dva zápasy," krotil emoce Renard.

Jeho protějšek Scaloni litoval, že tým nesplnil roli jasného favorita. "Ale takové věci se na mistrovství světa mohou stát. Přípravu na Mexiko výsledek nezmění," prozradil argentinský kouč.

Argentina - Saúdská Arábie 1:2 (1:0)

Branky: 10. Messi z pen. - 48. Šahrí, 53. Davsárí. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Malkí, Buláihi, Davsárí, Abdal Hamíd, Abad, Uvaís (všichni Saúd. Ar.). Diváci: 88 012.

Argentina: E. Martínez - Molina, Romero (59. Lisandro Martínez), Otamendi, Tagliafico (71. Acuňa) - De Paul, Paredes (59. Fernández) - Di María, Messi, Papu Gómez (59. Álvarez) - Lautaro Martínez. Trenér: Scaloni.

Saúdská Arábie: Uvaís - Abdal Hamíd, Tambaktí, Buláihi, Šahrání (90.+9 Braík) - Šahrí (78. Ghanám), Kanú, Malkí, Davsárí - Faradž (45.+4 Abad, 88. Amrí) - Buraikán (89. Asirí). Trenér: Renard.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články