Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Senegalci ustáli zápas o všechno a poslali Ekvádor domů

Přestože v Kataru vládnou letní teploty, na fotbalovém MS jde do tuhého. Nadějně rozejetí hráči Ekvádoru si zajišťují letenky domů už po skupině. V zápase o všechno se Senaglem se jim sice podařilo vyrovnat na 1:1 a v tu chvíli by postupovali oni, ale hned za dvě minuty Koulibaly zakončil akci a svým vůbec prvním gólem v národním týmu zajistil africkému celku výhru 2:1 i postup ze druhého místa. V osmifinále bude hrát v neděli Senegal s vítězem skupiny B.

Ekvádorský trenér Gustavo Alfaro se z porážky jen těžko vzpamatovával. "Je to pro nás pro všechny tvrdá rána a cítíme velkou frustraci. Hlavně v prvním poločase jsme to nebyli my. Pořád jsme se honili za míčem, místo abychom ho drželi, a to není náš obvyklý styl. Druhý poločas byl excelentní, ale v rozhodujících okamžicích jsme chybovali," řekl Alfaro.

Ten udělal dvě změny v sestavě, do zálohy přišli Franco a Gruezo místo Poroza a Méndeze, potrestaného za dvě žluté karty. Tah mu ale příliš nevyšel a oba nováčky už o poločase z trávníku stáhl. Senegal vyměnil tři hráče středové řady včetně nejlepšího střelce týmu Diédhioua a k debutu v základní sestavě na šampionátu vyběhli Ciss, Pape Gueye a Ndiaye.

Ekvádoru by stačila remíza, aby si zopakoval dosud jediný postup do osmifinále z roku 2006, ale lépe začal soupeř. Idrissa Gueye nastoupil k 99. mezistátnímu zápasu, čímž vyrovnal rekord Henriho Camary, a hned ve třetí minutě jen těsně minul branku. Podobně si vedl o pět minut později v nadějné pozici Dia a do třetice po individuální akci mířil nad břevno Ismaila Sarr.

Na druhé straně se podle očekávání staral o střelbu jen Valencia, autor všech tří dosavadních ekvádorských gólů, ale jeho dva pokusy se podařilo africkým zadákům zblokovat. To u Senegalu se o zakončení pokoušela téměř polovina týmu, ale výsledek byl dlouho stejný.

Až v závěru prvního poločasu Hincapié v šestnáctce zbytečně srazil Sarra a sám faulovaný hráč penaltu proměnil ve svůj jedenáctý gól v reprezentačním dresu.

Ekvádor - Senegal
zdroj: ČTK / AP autor: Francisco Seco

Ekvádor už po prvním dějství reagoval dvěma střídáními a jeden z nových hráčů Cifuentes hned vyslal první střelu svého týmu na branku. Jihoameričané byli výrazně aktivnější než v prvním poločase a v 68. minutě byli odměněni. První rohový kop svého týmu rozehrál Plata, Torres míč prodloužil a u zadní tyče číhající Calcedo vyrovnal.

Jenže hned při další akci Koulibaly po přímém kopu strhl vedení znovu na senegalskou stranu. Bylo to vůbec poprvé, co se v reprezentaci zapsal mezi střelce, a to už má na kontě 67 zápasů. Jeho spoluhráč z londýnské Chelsea Mendy v brance už podruhé vyrovnání nepřipustil, nebezpečnou střelu Platy zneškodnil.

Senegalci při své premiéře na mistrovství světa v roce 2002 postoupili až do čtvrtfinále. Jejich současný trenér Aliou Cissé byl při tom v roli kapitána a teď má šanci to přinejmenším zopakovat.

Však už také hned spřádal další plány. "Musíme rychle zregenerovat a připravit se na vyřazovací zápasy. Neexistuje žádný oblíbený soupeř, všichni jsou silní. Pokud se chceme dostat do finále, musíme porazit každého," řekl Cissé.

Vítězství jeho tým věnoval jednomu z nejslavnějších hráčů své historie. Papa Bouba Diop byl v roce 2002 autorem prvního gólu své země na mistrovství světa a zařídil senzační vítězství nad obhájci zlatých medailí z Francie. Přesně na den před dvěma lety zemřel na nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózu (ALS). Na jeho památku si Koulibaly na kapitánskou pásku napsal číslo 19, s nímž Diop hrával.

"Stále na něj myslíme a ta výhra je pro něj. Ale i pro všechny další lidi, kteří v posledních letech tvrdě pracovali, abychom se dostali až sem," řekl senegalský trenér Cissé.

Alfaro i přes vyřazení byl s účinkováním týmu na turnaji spokojen. "Podali jsme výkony, které jsou příslibem pro budoucnost, a jsem si jist, že se hráči z dnešní lekce poučí a v budoucnu to zužitkují," poznamenal na adresu mužstva, které mělo na turnaji věkový průměr 25,6 roku, třetí nejnižší po Ghaně a USA. Sám se ke své budoucnosti nechtěl vyjadřovat, nejprve to prý musí probrat s rodinou.

Ekvádor - Senegal 1:2 (0:1)

Branky: 68. Calcedo - 44. I. Sarr z pen., 70. Koulibaly. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: I. Gueye (Sen.). Diváci: 44 569.

Ekvádor: Galíndez - Á. Preciado (85. Porozo), Torres, Hincapié, Estupiňán - Gruezo (46. Cifuentes) - Franco (46. Sarmiento), Caicedo - Plata, Estrada (64. Reasco), Valencia. Trenér: Alfaro.

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs - Ciss (74. N. Mendy), P. Gueye - Ndiaye (74. B. Diang), I. Gueye, I. Sarr - Dia (90.+5 P. Cissé). Trenér: A. Cissé.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články