Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rozhovor s Pelém? Ani jsem si neuvědomoval, co mě to potkalo, vzpomíná komentátor Vlášek

Odkomentovány má bezesporu stovky hodin. Nejen fotbalových přenosů, ale těch zvlášť. Ligu mistrů, utkání reprezentací i nejvyšší domácí soutěže, ale také evropské a světové šampionáty. Ten další, který hostí Katar, je nyní před ním. Jak se na něj Vlastimil Vlášek chystá, co od největší sportovní akce roku očekává, jak vzpomíná na předchozí turnaje a v čem ho nejvíc mrzí konec Pavla Karocha v České televizi? Přímé přenosy a zpravodajství z MS ve fotbale sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Pelé (uprostřed) gratuluje Ronaldovi k zisku zlaté medaile
zdroj: imago sportfotodienst

Vlasto, když se ohlédneš za světovými šampionáty, na jaké vzpomínáš nejraději a proč?

Nejraději vzpomínám asi na moje první, což bylo MS v Německu 2006. Krom nostalgie z premiéry tam hlavně byl český tým, u kterého jsem byl dva týdny jako reportér. V Německu vše klapalo, krásné plné stadiony, doba byla trochu uvolněnější, nebylo tolik internetu. (smích) Byla to moje první zkušenost s opravdu velkými zápasy i s legendami sportu. Jako když jsem měl možnost prohodit pár slov s Pelém nebo udělat rozhovor s Gerdem Müllerem. Ani jsem si jako mladé ucho neuvědomoval, co mě to potkalo.

Kolikátý to bude tvůj světový šampionát v roli komentátora a myslíš, že by mohl být herně lepší než ty předchozí, jdou-li do něj fotbalisté v plné rozehranosti? A kde naopak vidíš úskalí?

Na MS 2006 jsem byl jako reportér, MS 2010 a MS 2014 jsem byl v Praze a trochu komentoval, trochu dělal studia, MS 2018 jsem už jen komentoval – půlku na Kavčích horách a vyřazovací část v Rusku, takže MS 2022 bude čtvrté v roli komentátora. Uprostřed sezony by to mohlo být lepší, ale záleží, jak k tomu reprezentace přistoupí, jak moc se bude taktizovat atd. Přece jen nejlepší kluby světa jsou kvalitou o něco výše než nejlepší národní týmy.

S Katarem se ale taky pojí otázka lidských práv, extrémního počtu úmrtí dělníků při stavbách stadionů a možné korupce při volbě pořadatele. A rovněž výrazně vysoké teploty. Jak moc tím podle tebe trpí pověst šampionátu ještě před jeho startem?

Když si vybavím poslední mistrovství, tak vždy tam byla nějaká kontroverzní témata, ale teď v Kataru je jich asi nejvíc. Možná i proto, že různé sociální, politické i rasové otázky se spojují s fotbalem čím dál tím víc. Je evidentní, že škraloupů je v Kataru hodně, ale samotné mistrovství bude dle mne pro diváky u televizí stejné jako všude jinde. Ani to horko by nemělo být tak velké v listopadu a prosinci.

Co říkáš na výzvu FIFA k účastníkům turnaje, kteří by prý měli svou pozornost zaměřit na fotbal, a nikoli na protesty, upozorňující na situaci v zemi?

Já bych taky řešil nejraději pouze fotbal, ale některé věci jsou samozřejmě víc než samotná hra. Troufnu si říci, že některé národy jsou vnímavější na otázky rasové nebo sexuální problematiky než my v Česku, takže pro někoho jsou některá gesta až zbytečná. Já bych byl pro najít nějakou rozumnou míru tak, aby to hlavní, co budeme řešit, bude stále fotbal.

Česká televize se letos rozhodla část práv na přenosy z MS odprodat kvůli úsporám. Znamená to pro tebe třeba i výhodu v tom, že tvá příprava na komentování je a bude soustředěnější ke konkrétním zápasům, navíc bez různých přesunů mezi stadiony a chaosu, protože komentovat budeš tentokrát přímo z ČT?

MS v Kataru je v jednom městě, takže ta logistika by byla vlastně nejjednodušší v historii, ale chápu, že ekonomické náklady jsou velké a komentátorská místa na stadionu stojí opravdu ranec. Žádné velké změny v přípravě nejsou, i když o pár zápasů na každého bude méně.

Komentátor ČT sport Vlastimil Vlášek
zdroj: ČT sport

Jak se chystáš konkrétně? Když jsem tě pozoroval před čtyřmi lety, měl jsi kolem sebe spoustu zahraničních fotbalových časopisů, dělal sis hromadu výpisků. Navíc usledovat všechny zápasy není snadné. Co tě stojí největší úsilí?

Evropské týmy mám víc v oku, takže nejtěžší je nasledovat exotické týmy. Navíc teď některé z nich nebudou mít ani přípravné zápasy, takže člověk brouzdá po internetu, aby nějaké zápasy nebo sestřihy z kvalifikací našel. Je jasné, že tuny příprav nezaručí divákovu spokojenost, takže člověk musí hodně přemýšlet, kdy co použít.

Jako svůj profesní cíl jsi kdysi zmiňoval zlepšení vlastní improvizace. To je obecně poměrně těžká věc. Daří se ti to?

Hodnocení je asi na ostatních, ale to zlepšování je vlastně nikdy nekončící příběh s různými odbočkami, někdy i krůčky zpět, ale občas snad i skoky dopředu.

V minulých dnech oznámil svůj konec mezi experty ČT sport Pavel Karoch. Mrzí tě to? A koho teď budou diváci vídat a slýchat místo něj?

Lidsky mě to hodně mrzí. Pavel byl dobrý parťák, stejně jako ostatní, se kterými spolupracujeme. Člověk není slepý a hluchý a zaznamenal i kritiku, pokud jsme komentovali spolu. Dnešní útržkovitá doba sociálních sítí ale někdy není spravedlivá a svým způsobem na to doplatil Pavel, který se svým projevem vymykal z tradiční sorty fotbalových expertů. Pravdou ale také je, že už nějakou dobu jsme uvnitř redakce hovořili na téma občerstvení našeho týmu, ale tím, že jsme o některé věci přišli, tak je to složité. Na Moravě jsme začali využívat Davida Kobylíka hlavně pro zápasy FNL.

Pavel Karoch
zdroj: ČT sport

K té kritice – pokud je konstruktivní, jak ji zpracováváš a co si z ní bereš do budoucna?

Když člověk udělá chybu, snaží se zjistit, proč se stala. Je to jen přeřek? Nebo špatná poznámka, výslovnost? Špatně interpretovaný postupový klíč? Atd. Pak je ale skupina kritických ohlasů, kde vlastně člověk ani neví, co dělá špatně, ale spíš těm lidem už nějakým způsobem leze na nervy. Svou dikcí, hlasem atd. To se samozřejmě mění těžko.

S jakým spolukomentátorem si vlastně nejvíce sednete, jste sehraní a ladí vám to?

To je těžké říct, každý má něco, ale většinou jsou to zkušení borci a ten rytmus máme nějak nastavený. Na druhou stranu člověk vnímá, že na jiných televizích už experty při komentování nepoužívají. Potřeby a očekávání diváků se s dobou mění, navíc když teď má spousta lidí při sledování televize ještě v ruce mobil. Uvidíme, jaký vývoj bude mít komentátorská práce i složení jeho týmu.

Jaké týmy v Kataru nejvíce favorizuješ, kdo je podle tebe černým koněm, kdo překvapí?

Poslední MS ovládly evropské země a z větší části budou úspěšné i letos. Ale, zda to bude Francie, nebo Německo, to je strašně těžké říct. Poslední roky se mi moc líbí Dánsko, asi nejmladší tým na MS bude mít Amerika, která chystá mužstvo hlavně na domácí šampionát, ale ten mladický entuziazmus by mohl fungovat i letos, takže to by mohli být černí koně.

Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Na MS bude bohužel opět chybět český národní tým. Co se podle tebe musí primárně stát, aby tomu tak na příštím turnaji v USA, Mexiku a Kanadě nebylo?

To primární se už stalo, FIFA zvýšila počet účastníků na 48. Asi nemůžeme čekat nějakou obrovskou změnu, musíme doufat, že naši klíčoví hráči budou zdraví a ve formě, pak třeba i na přízeň při losu, jako teď na Euro, a v Americe bychom snad už neměli chybět.

Španělsko - Německo, Chorvatsko - Belgie, Portugalsko - Uruguay... Když se podíváš na složení skupin a měl bys pozvat diváky na jeden konkrétní zápas, který by to byl?

Když se hraje MS, tak se těším hlavně na zápasy evropských týmů s těmi mimoevropskými, takže volím Portugalsko - Uruguay.

Až ten měsíční maraton přenosů těsně před svátky skončí, za co nejvíc budeš rád, aby si diváci České televize ze sledování MS odnesli?

Rád bych, aby měli komplexní informační servis. Aby je fotbal bavil, stejně jako náš program a komentátorský prvek pro ně nebyl rušivý, ale v mnoha ukazatelích osvěžující.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články