Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ronaldo kvůli egu poškodil svůj odkaz. Messi je absolutním vítězem, má jasno Matthäus

Mistr světa z roku 1990 Lothar Matthäus si myslí, že Portugalec Cristiano Ronaldo na světovém šampionátu v Kataru selhal, poškodil svůj odkaz a jen stěží najde místo v nějakém klubu. Naopak za absolutního vítěze turnaje považuje Argentince Lionela Messiho. Kapitán zlatých medailistů podle legendárního Němce dokázal, proč je považován za nejlepšího hráče všech dob.

Už před startem MS se den co den probírala situace kolem Cristiana Ronalda, který po veřejné kritice trenéra Erika ten Haga skončil v Manchesteru United. V Kataru skóroval sedmatřicetiletý útočník pouze v úvodním duelu proti Ghaně. V play-off naskočil do hry jen jako náhradník. Portugalci vypadli ve čtvrtfinále s největším překvapením turnaje Marokem.

"Kvůli svému egu poškodil tým i sám sebe. Není pochyb o tom, že je to úžasný hráč a v útoku zabiják, ale teď poškodil svůj odkaz. Nedokážu si představit, že najde v nějakém týmu místo. Svým způsobem je mi ho líto," řekl Matthäus deníku Bild.

"Ronaldo je rozhodně selháním mistrovství světa, opakem Messiho. Ten je absolutním vítězem. Zaslouží si to, jelikož díky svým schopnostem a tím, jak hraje už sedmnáct osmnáct let, udělal mně i všem fanouškům velkou radost," uvedl jednašedesátiletý Němec.

Ve sloupku pro Sky TV svou úvahu o Messim rozvedl. "Je to jeden z nejúžasnějších sportovců, kterého jsme kdy viděli. Ve finále dokázal, proč je pro mnoho lidí nejlepším hráčem všech dob," konstatoval někdejší hráč Bayernu Mnichov nebo Interu Milán.

Pětatřicetiletý Argentinec proti obhájcům trofeje z Francie dvakrát skóroval a prosadil se i v penaltovém rozstřelu. Na turnaji vstřelil sedm branek a už podruhé se stal nejlepším hráčem šampionátu, což se před ním nikomu nepovedlo. Rekordním 26. startem na MS navíc o jeden zápas předstihl právě Matthäuse.

Už před začátkem turnaje útočník Paris St. Germain prohlásil, že půjde o jeho poslední světový šampionát. Po zisku zlata se ovšem nechal slyšet, že v reprezentaci zatím nekončí. "Můžeme být rádi a vděční, že jsme ho zažili a že ho nadále můžeme obdivovat. Nejsem si úplně jistý, že šlo o jeho poslední mistrovství světa," podotkl Matthäus.

Turnaj, jenž se poprvé v historii hrál na podzim, ho nadchl. "Mistrovství světa bylo naprosto dokonalé. Katar dodržel, co slíbil. Bylo to mírumilovné, přátelské, otevřené všemu a všem. Skvělé bylo i počasí, stejně jako krátké vzdálenosti na fantastické stadiony," mínil bývalý kouč Rapidu Vídeň, Partizanu Bělehrad či maďarské a bulharské reprezentace.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články