Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Převaha Saúdů vyzněla do ztracena, Polsko spasilo trio hvězd v čele se Szczesným

Další sympatické představení fotbalistů Saúdské Arábie k bodovému zisku nestačilo. Po senzačním vítězství nad Argentinou totiž prohráli s Polskem 0:2 a ztratili šanci zajistit si v předstihu postup do osmifinále. Skóre otevřel ve 39. minutě Piotr Zieliński a konečný výsledek stanovil v 82. minutě Robert Lewandowski. Poláci udrželi nulu i proto, že Wojciech Szczesny chytil v závěru první půle penaltu Sálima al-Davsárího.

Polsko zdolalo Saúdskou Arábii i ve čtvrtém vzájemném měření sil a se čtyřmi body poskočilo na první místo v tabulce s náskokem jednoho bodu před zmíněným soupeřem.

V závěrečném třetím kole se ve středu utká Saúdská Arábie s Mexikem a Polsko s Argentinou.

Saúdové pálili šance, Poláci trestali

Saúdové stejně jako proti Argentině vstoupili do zápasu s velkou energií, Poláci si museli v úvodní dvacetiminutovce třikrát pomoci „žlutým“ faulem a nutno podotknout, že obránce Cash unikl po loktu v obličeji soupeře vyloučení. K prvnímu gólu měl blízko aktivní Kanú, ale Szczesny jeho ránu ze střední vzdálenosti vyrazil nad břevno.

Evropané se v ofenzivě prosazovali jen ztěžka, ačkoli nastoupili oproti úvodnímu duelu s Mexikem v základní sestavě s Lewandowským i Milikem. Kapitán Lewandowski však přesto figuroval ve 39. minutě u prvního gólového momentu, když přebral ve vápně míč a vrátil ho pod sebe na nabíhajícího Zielińského. Opora Neapole už neměla problém vstřelit desátou branku v národním týmu.

O chvíli později Šahrí upadl ve vápně po nepatrném kontaktu s Bielikem a brazilský rozhodčí Sampaio nařídil po konzultaci s VAR pokutový kop. Kapitán Sálim al-Davsárí ale druhou trefu na MS nepřidal, Szczesny navíc následně přidal další famózní zákrok proti Braíkově dorážce.

„Věděl jsem, jakým způsobem zahrává penalty. Snažil jsem se ho před rozběhem rozhodit a vyplatilo se,“ uvedl dvaatřicetiletý polský brankář. 

Sudí rozdal v prvním poločase pět žlutých karet, což je nejvíc na mistrovství světa od finále v roce 2010 mezi Nizozemskem a Španělskem.

Utkání Polsko - Saúdská Arábie
zdroj: REUTERS

Po změně stran tento trend nepokračoval, nepolevila ovšem aktivita arabského týmu. V 55. minutě se po zmatcích v obraně opět blýskl Szczesny proti al-Davsárímu a vyrovnávací brankou neskončila ani Buraikánova rána z úhlu.

Bránící se Poláci však mohli z rychlých brejků přidat pojistku – Milikova hlavička i Lewandowského krkolomné zakončení kolenem ale skončily na brankové konstrukci. Barcelonská hvězda se ovšem v pátém utkání přece jen premiérového zásahu na mistrovství světa dočkala. V 82. minutě obrala o míč chybujícího stopera Malkího a před gólmanem Uvaísem nezaváhala.

„Pro každého útočníka je důležité, když konečně skóruje. Navíc jsem přidal i asistenci a vyhráli jsme, takže jsem pochopitelně spokojený,“ řekl Lewandowski, který v nastaveném čase po oku lahodící individuální akci ztroskotal na Uvaísovi.

„Abyste uspěli v utkání světového šampionátu, musíte být efektivnější. Na své hráče jsem pyšný. Na tomhle turnaji jsme ještě neřekli poslední slovo,“ řekl trenér Saúdské Arábie Hervé Renard.

Polsko – Saúdská Arábie 2:0 (1:0)

Branky: 39. Zieliński, 82. Lewandowski. Rozhodčí: Sampaio – Boschilia, Pires (všichni Braz.) – Fischer (video, Kan.). ŽK: Kiwior, Cash, Milik – Malkí, Amrí. Diváci: 44 259.

Polsko: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszyński – Krychowiak, Bielik – Milik (71. Piatek), Zieliński (63. Kamiński), Frankowski – Lewandowski. Trenér: Michniewicz.

Saúdská Arábie: Uvaís – Abdal Hamíd, Amrí, Buláihi, Braík (65. Ghanám) – Nadžáí (46. Abad, 90.+5 Bahabrí), Malkí (86. Abúd), Kanú – Buraikán, Šahrí (86. N. Davsárí), S. Davsárí. Trenér: Renard.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články