Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ospalý duel se změnil v přestřelku. Portugalsko udolalo Ghanu, Ronaldo má rekord

Dlouho to byla uspávaná bez většího tempa, závěrečná pětadvacetiminutovka však přinesla pětigólovou přestřelku. Z ní lépe vyšli fotbalisté Portugalska, kteří ve svém úvodním utkání v rámci skupiny H udolali Ghanu 3:2. Jednou brankou k tomu pomohl i hvězdný Cristiano Ronaldo, jenž se stal prvním fotbalistou historie, který dal gól na pěti světových šampionátech.  

Sedmatřicetiletý portugalský kapitán byl jedním z pěti hráčů, kteří se střelecky prosadili na čtyřech mistrovstvích světa. Ronaldo se nyní odpoutal od Brazilce Pelého, německé dvojice Uwe Seeler, Miroslav Klose a Argentince Lionela Messiho.

Pro Ronalda, jenž před dvěma dny skončil po kritice klubu v Manchesteru United, byla trefa do ghanské sítě celkově osmou na MS. Prosadil se již v letech 2006 v Německu, 2010 v JAR, 2014 v Brazílii i na turnaji 2018 v Rusku. V reprezentačním dresu má na kontě už 118 branek.

"Cristiano je fenomén, legenda. Za padesát let o něm budeme stále mluvit," řekl portugalský kouč Fernando Santos.

Všech pět branek padlo v duelu skupiny H až po hodině hry. V 65. minutě otevřel z penalty skóre Cristiano Ronaldo, který jako první v historii skóroval na pěti světových šampionátech. V 73. minutě srovnal André Ayew, ale za dalších pět minut vrátil mistrům Evropy z roku 2016 vedení Joao Félix a vzápětí přidal pojistku Rafael Leao. V 89. minutě už jen snížil další střídající hráč Osman Bukari.

Ghaňané prohráli s Portugalskem i ve druhém vzájemném zápase, jihoevropskému favoritovi podlehli i při svém předchozím utkání na světovém šampionátu v roce 2014. Celek z Pyrenejského poloostrova zvítězil v zahajovacím duelu na MS poprvé od roku 2006 a po třech neúspěších.

Portugalci po prvním kole vedou skupinu. V druhém utkání v Kataru změří v pondělí síly s Uruguayí, Ghanu čeká souboj s Koreou. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny. "Vyvíjelo se to pro nás docela dobře, dali jsme góly ve správný čas. Diváci viděli pět branek, bylo to atraktivní utkání. Vyhráli jsme, to je to nejdůležitější," řekl Santos.

V portugalské sestavě nechyběl kapitán Ronaldo, který na podzim většinou nepatřil do základní sestavy Manchesteru United a v úterý v anglickém klubu předčasně skončil. Sedmatřicetiletý pětinásobný držitel Zlatého míče mohl hned po 10 minutách skórovat, kolmici od Otávia ale špatně zpracoval a přes vyběhnutého brankáře už míč do sítě neprotlačil.

Portugalec Cristiano Ronaldo proměňuje penaltu v utkání s Ghanou
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Ghaňané, kteří jsou coby 61. tým žebříčku FIFA nejníže postaveným účastníkem šampionátu, nastoupili s pěti obránci a v úvodním dějství příliš nepouštěli favorita do šancí. Po půlhodině Ronaldo dostal balon do sítě, ale americký sudí portugalskému kanonýrovi už předtím odpískal útočný faul.

Po přestávce Ghaňané zvýšili aktivitu a v 55. minutě po brejku vypálil po zemi kousek vedle Kudus. Portugalci, kteří v září v Lize národů zvítězili v Praze nad českým celkem 4:0, se v úvodu druhého dějství trápili a k vedení jim pomohla až penalta. Salisu ve vápně přistrčil Ronalda, sudí Elfath nařídil pokutový kop a sám portugalský kapitán v 65. minutě otevřel skóre.

Hvězdný kanonýr se prosadil vedle probíhajícího šampionátu také na mistrovstvích světa v letech 2006, 2010, 2014 a 2018 a osamostatnil se před čtveřicí hráčů, která se trefila na čtyřech turnajích. Portugalci si zároveň připsali jubilejní 50. gól na MS.

"Penalta to nebyla, každý viděl, že Salisu zahrál míč. Možná to odpískali proto, že to bylo proti Ronaldovi. Je v tom bordel. Těší mě ale, jak jsme se z toho zvedli," řekl trenér Ghaňanů Otto Addo.

Evropští favorité se po vedoucí trefě zatáhli a outsider je za to brzy potrestal. Kudus nejprve pálil jen do gólmana Costy, ale v 73. minutě se protáhl do šestnáctky a jeho přihrávku na malé vápno proměnil ve vyrovnání André Ayew.

Portugalci si hned za pět minut vzali vedení zpět. Za obranu si na Fernandesovu kolmici naběhl Félix a sám před brankářem nezaváhal. Za chvíli se navíc po další rychlé akci na hranici ofsajdu prosadil i střídající Leao, který se první trefy v národním A-týmu dočkal po třech minutách na trávníku. Asistenci si znovu připsal Fernandes, hrající 50. reprezentační zápas.

"Vyhráli jsme, ale bylo to velmi těžké. Celá první půle byla o dobývání, já osobně jsem se vůbec nemohl dostat do hry. Ve druhém poločase už to bylo lepší, nakonec jsme se prosadili a zvítězili," uvedl Félix.

Zdálo se, že Portugalci v poklidu míří za vítězstvím. V 89. minutě se ale po centru zblízka hlavou prosadil střídající Bukari a v závěru devítiminutového nastavení neměli Ghaňané daleko k šokujícímu vyrovnání. Williams při rozehrávce zezadu obral o míč nepozorného gólmana Costu, při pokusu o zakončení pak ale uklouzl.

"Měli jsme jasný herní plán, který jistou dobu fungoval. Byli jsme pevní, ale penalta pak změnila celé utkání. Na druhou stranu nás to nepoložilo. Dokázali jsme se vrátit do hry, dali jsme dva góly a mohli dokonce vyrovnat. Mám radost z toho, jaký jsme předvedli výkon. Můžeme na tom stavět v dalších zápasech," řekl André Ayew.

Portugalsko - Ghana 3:2 (0:0)

Branky: 65. Ronaldo z pen., 78. Félix, 80. Leao - 73. A. Ayew, 89. Bukari. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker - Villarreal (video, všichni USA). ŽK: Danilo Pereira, Fernandes - Kudus, A. Ayew, Seidu, Williams. Diváci: 42 662.

Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, Danilo Pereira, Guerreiro - Neves (77. Leao) - B. Silva (88. Palhinha), Otávio (56. Carvalho) - Fernandes, Ronaldo (88. Ramos), Félix (88. Mário). Trenér: Santos.

Ghana: Ati-Zigi - Seidu (66. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu (90.+2 Semenyo), Baba - Partey, Abdul Samed (90.+2 Kyereh), Kudus (77. Bukari) - A. Ayew (77. J. Ayew), Williams. Trenér: Addo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články