Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Osmifinále v Kataru začíná. Argentinu čeká Austrálie, Nizozemsko si zahraje s USA

Skupinová fáze světového šampionátu je minulostí. Startuje play-off. Nizozemce se v souboji dosud neporažených týmů budou snažit zaskočit Američané, nabuzení Argentinci v čele s Lionelem Messim si střihnou zápas s nevyzpytatelnými Australany. Přímý přenos utkání Nizozemsko - USA sledujte od 15:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Polsko - Argentina

Argentina utrpěla v prvním kole se Saúdskou Arábií (1:2) jednu z nejpřekvapivějších porážek v historii mistrovství světa. Další utkání s Mexikem a Polskem ovšem zvládla shodně 2:0 a do vyřazovací fáze prošla z prvního místa ve skupině C.

"Kdokoli si myslí, že po dvou vítězstvích ve skupině musíme vyhrát celý turnaj, je na omylu. Nejsme favorité na zisk titulu. Už zápas s Austrálií bude nesmírně těžký," varoval trenér Lionel Scaloni, jehož země čeká na zisk nejcennější trofeje 36 let.

Od té doby byla Argentina nejblíže při finálových účastech v letech 1990 a 2014. Před čtyřmi roky nepřešla v osmifinále přes pozdější vítěze z Francie. Na obou posledních turnajích byl i kapitán Messi, který se v Kataru trefil zatím dvakrát. Celkově se prosadil na pěti šampionátech osmkrát, ale ještě nikdy neskóroval v play-off.

"Oproti úvodu turnaje jsme šli nahoru. Zase připomínáme ten tým, kterým jsme byli v posledních měsících. S tím roste i naše sebevědomí," uvedl pětatřicetiletý útočník, pro kterého je turnaj v Kataru pravděpodobně poslední příležitostí vyhrát mistrovství světa.

Fotbalisté Austrálie se radují z gólu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS

"Pro argentinský tým je to velká motivace. Sám jsem velký fanoušek Messiho, ale řekl bych, že toužím po titulu ještě víc než on," poznamenal australský obránce Milos Degenek. "Pro nás je čest nastoupit proti nejlepšímu fotbalistovi světa. Ale je to jen člověk. Hraje se jedenáct na jedenáct a na trávníku bude pouze jeden Messi," dodal Degenek.

Austrálie obsadila ve skupině D druhou příčku. Po jednoznačné porážce 1:4 s Francií zdolala 1:0 Tunisko a nečekaně i Dánsko. "Socceroos" při šesté účasti mezi elitou podruhé prošli do play-off. Jejich maximem je osmifinále z roku 2006.

"Jsme asi nejpřekvapivější účastník osmifinále, ale náš postup jen dokazuje, že ve fotbale je všechno možné, když jdete do každého zápasu plní odhodlání bojovat o výsledek. Hráči jsou ochotní jeden za druhého na trávníku položit život," vyzdvihl svůj tým kouč Graham Arnold.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Nizozemsko - Katar

V úvodním osmifinále je favoritem Nizozemsko i vzhledem k tomu, že od loňské porážky v osmifinále Eura od české reprezentace už 18 duelů po sobě nenašlo přemožitele. Američané ale touží "Oranjes" zaskočit a poprvé od roku 2002 projít mezi osm nejlepších.

Nizozemci ve skupině A porazili Senegal a domácí Katar 2:0 a remizovali s Ekvádorem 1:1. "Zatím se hledáme, to je jasné. Všichni doufáme, že se to zlepší. Samozřejmě bychom raději každý zápas vyhráli 5:0, ale počítá se vítězství. Nezáleží, jak ho v sobotu dosáhneme, klidně přes rozstřel v penaltách. Nevadilo by mi stát se mistrem světa, aniž bychom odehráli dobrý zápas," uvedl nizozemský záložník Marten de Roon.

Soupeři se dosud utkali pětkrát v přípravě. Čtyřikrát zvítězilo Nizozemsko, ale v posledním vzájemném měření sil v roce 2015 vyhráli Američané 4:3. "USA jsou velmi energickým týmem. Mají fyzicky silné hráče a pro každého je těžké proti nim hrát. Řekl bych, že jsou dokonce jedním z nejlépe vyladěných týmů na turnaji. Ale není to nic, co bychom nedokázali překonat," měl jasno nizozemský kouč Louis van Gaal.

Timothy Weah z USA se raduje z gólu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS

Američané se v úvodních dvou duelech na turnaji rozešli smírně s Walesem a s Anglií a postup si poté vybojovali vítězstvím 1:0 nad Íránem. Zatímco Nizozemsko na světových šampionátech zvládlo čtyři z posledních pěti osmifinále, tým USA uspěl v jediném z dosavadních čtyř pokusů, a to před 20 lety.

Faktem ovšem je, že prohráli jediný z posledních devíti zápasů a v minulých čtyřech střetnutích inkasovali pouze jeden gól. "Za výkony na turnaji si zasloužíme být tam, kde jsme. Rozhodně ještě nechceme končit. Nizozemský tým je velmi dobře vedený, má nesmírnou kvalitu na všech postech a po celém hřišti. Musíme přijít s nápadem, jak je porazit," prohlásil kouč USA Gregg Berhalter.

Američané mimo jiné věří, že budou moci využít klíčového ofenzivního záložníka či útočníka Christiana Pulisice. Čtyřiadvacetiletý autor postupového zásahu musel v poločase duelů s Íránem kvůli zranění pánve střídat, ale na osmifinále by měl být připraven. Nizozemcům se už naplno zotavil nejlepší střelec v nominaci Memphis Depay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články