Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Osm let a dost. Santos skončil po vyřazení ve čtvrtfinále na lavičce Portugalců

Trenér Fernando Santos skončil na lavičce portugalské fotbalové reprezentace. Santos vedl národní tým od roku 2014, na letošním světovém šampionátu s ním vypadl ve čtvrtfinále po nečekané prohře 0:1 s Marokem. O jeho nástupci se bude teprve jednat. Podle spekulací portugalských médií přicházejí v úvahu kouč AS Řím José Mourinho, trenér reprezentační jednadvacítky Rui Jorge či trenér Lille Paulo Fonseca.

Zástupci svazu se podle prohlášení se Santosem shodli, že ukončení smlouvy je správným krokem k zahájení nového cyklu. Kouč se v emotivním videu vyznal, že působení u reprezentačního týmu pro něho bylo splněným snem a naplněním životního cíle.

"Když vedete tým, musíte dělat těžká rozhodnutí. Je normální, že ne všichni vždy budou s vaší volbou spokojeni, ale všechna rozhodnutí, která jsem kdy dělal, jsem dělal v nejlepším zájmu týmu," prohlásil.

Osmašedesátiletý rodák z Lisabonu dovedl Portugalce v roce 2016 k premiérovému triumfu na mistrovství Evropy. O tři roky později s mužstvem ovládl i první ročník Ligy národů. Portugalce vedl ve 109 utkáních.

Někdejší kouč aténských klubů AEK a Panathinaikosu či řecké reprezentace před dvěma lety prodloužil s Portugalskem smlouvu do evropského šampionátu 2024.

Na mistrovství světa Portugalsko vyhrálo skupinu před Koreou, Uruguayí a Ghanou a v osmifinále rozstřílelo 6:1 Švýcarsko. Největšímu překvapení turnaje Maroku však podlehlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Maroko – Portugalsko

Od začátku šampionátu se navíc neustále řešila situace kolem útočníka Cristiana Ronalda, který skončil v Manchesteru United. V Kataru skóroval pouze v úvodním duelu proti Ghaně. Santos ho po hodině hry třetího zápasu s Koreou vystřídal, což hvězdný hráč nesl nelibě.

Trenérovi se Ronaldova podrážděná reakce nelíbila, podle jeho slov si ale situaci vyříkali. Proti Švýcarsku přesto Ronaldo poprvé od roku 2008 chyběl v základní sestavě na velkém turnaji, podle kouče z taktických důvodů. Do čtvrtfinále proti Maroku zasáhl rovněž až ve druhé půli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články