Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

OBRAZEM: Modrobílá euforie. Celá Argentina bezbřeze slaví

Pro Argentinu historická chvíle, která se z krátkého okamžiku zvěční. Po vítězství nad Francií v penaltovém rozstřelu ve finále světového šampionátu propukly v ulicích argentinských měst mohutné oslavy. Všechny kouty země zaplavily národní barvy modrá a bílá, uvádí deník La Nación. A na druhé straně jen nepřítomné zírání na obrazovky. Francie smutní.

"Euforie na sebe nenechala dlouho čekat: Tisíce lidí opět vyšly do ulic a obarvily všechny kouty země modrou a bílou," píše list.

Lidé mávali modrobílými národními vlajkami, stejné barvy měla i jejich trička. Lidé spontánně zpívali oslavné písně. V hlavním městě Buenos Aires, stejně jako při předchozích vítězstvích národního týmu, za zvuků klaksonů a vuvuzel popojížděly karavany automobilů směrem k Obelisku, symbolu metropole na tamním náměstí Republiky. Lidé slavili i v prostředcích veřejné dopravy. Slávu provolávali kapitánovi týmu Lionelu Messimu, brankáři Emilianovi Martínezovi i celému týmu.

Jenom v Buenos Aires lidé mohli finále sledovat na čtyřech obřích obrazovkách. Shromáždili se u nich už před polednem místního času a po vítězství tu propukly kolektivní oslavy. Podobné projevy "lidové vášně", ovšem v kulisách pláží, se podle La Nación odehrávaly v přímořském městě Mar del Plata.

Slavilo se i u Maradonova domu

V zájmu předcházení incidentům úřady v Buenos Aires nasadily velké množství policistů, městských strážníků, lékařů a hasičů. Od odpoledních hodin byl na některých místech omezen provoz, posílen byl naopak provoz metra.

Podle BBC se davy shromáždily i před domem už zesnulé argentinské fotbalové hvězdy Diega Maradony, který jako kapitán přivedl Argentinu k titulu mistrů světa v roce 1986. Dnešní argentinské euforie se ale nedožil.

Strašlivá prohra na penalty

Po celé Francii bylo rozmístěno více než 14 000 policistů, aby se jakékoliv oslavy nevymkly kontrole. Ve městech Lyon a Bordeaux podle místních úřadů a medií došlo k potyčkám policistů s malými skupinkami mladých lidí.

Argentina v zápase dlouhou dobu dominovala, Francii se ale podařilo vyrovnat. Obnovené naděje francouzských fanoušků na vítězství nakonec zhatil penaltový rozstřel. "Je to takové zklamání. Vrátili jsme se zpátky do hry a věřili jsme, že to můžeme dokázat," řekl jeden z francouzských fanoušků, zatímco nedaleko něj malá skupinka Argentinců slavila vítězství. "Prohra na penalty je strašlivá," konstatoval další francouzský příznivec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články