Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Obhajobou se nám může povést velká věc, uvědomuje si Deschamps

Už jen poslední krok schází francouzské reprezentaci k druhému titulu na mistrovství světa v řadě, což se naposledy podařilo Brazílii v letech 1958 a 1962. V semifinále porazili "Les Bleus" 2:0 Maroko k velké spokojenosti trenéra Didiera Deschampse. Přímý přenos finále s Argentinou sledujte v neděli od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

"Cítím spoustu emocí a také hrdost. Je to velký úspěch, ale pořád nám schází ještě poslední krok. Všichni si uvědomujeme, že obhajobou se nám může povést velká věc," řekl Deschamps.

Jak už bylo zmíněno, dva tituly mistrů světa v řadě získala naposledy Brazílie. Stejný kousek se povedl už jen Itálii (1934 a 1938).

Proti Maroku poslal obhájce titulu do vedení už v 5. minutě obránce Théo Hernandez. Francouzům se rychle podařilo zlomit nejlepší obranu na turnaji, která do semifinále inkasovala v pěti zápasech pouze jednou. "Ani tak to rozhodně nebyl snadný zápas. Předvedli jsme kvalitu, ale také velkou zkušenost. Udrželi jsme maximální koncentraci po celé utkání," ocenil Deschamps.

V 79. minutě přidal pojistku premiérovou reprezentační trefou střídající Randal Kolo Muani, jenž se prosadil po 44 sekundách od příchodu na hřiště. "Magický večer, těžko to popsat. Jsem jako ve snu, ze kterého jsem se stále neprobral," popsal útočník Frankfurtu, jenž zužitkoval průnik a vyražený pokus jednoho ze dvou nejlepších střelců šampionátu Kyliana Mbappého. "Kylian udělal veškerou práci, já jen sledoval dráhu míče," dodal.

Kolo Muani dostal přednost před obvyklým "žolíkem" Kingsleyem Comanem, který stejně jako stoper Dayot Upamecano nebyl kvůli prodělané viróze stoprocentně připraven. Nemoc nepustila ani na lavičku klíčového záložníka Adriena Rabiota.

"Adrien onemocněl až těsně před semifinále. Proto zůstal na hotelu, nechtěli jsme riskovat. Další zápas je za čtyři dny, měl by být k dispozici," ujistil Deschamps. "Při fyzickém a psychickém vypětí během šampionátu je organismus zranitelnější. Všude běží klimatizace, prostředí je tu specifické. Jsme v tomhle směru opatrní, nechceme nic podcenit," dodal čtyřiapadesátiletý kouč, který vede Francii od roku 2012.

Radost Francouzů z postupu do finále MS
zdroj: ČTK / AP autor: Manu Fernandez

Někdejší vynikající záložník nyní může přidat třetí titul mistra světa. V roce 1998 dovedl národní tým k trofeji jako kapitán, o 20 let později jako trenér. Do cesty se jeho svěřencům v neděli postaví Argentina v čele s hvězdným Lionelem Messim. Před čtyřmi lety v osmifinále uspěl výběr galského kohouta 4:3.

"Tehdy hrál Messi středního útočníka, v Kataru jsou ale vepředu dva. Má tak více volnosti a na turnaji předvádí neuvěřitelné výkony. Samozřejmě se ho pokusíme co nejvíc odstřihnout od hry, ale o to samé se bude snažit u některých našich hráčů i soupeř," zakončil Deschamps.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články