Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Nudu v Dauhá zlomil Gakpo. Nizozemci otevřeli šampionát skalpem Senegalu

Až v 84. minutě vystřelili poprvé na branku, ale k vítězství to stačilo. Fotbalisté Nizozemska porazili Senegal 2:0 a dorovnali ve skupině A Ekvádor, který v nedělním zahajovacím utkání zdolal Katar. První gól zapsal ofenzivní záložník Cody Gakpo a konečný výsledek stanovil střídající Davy Klaassen v nastaveném čase. Brankář Andries Noppert ozdobil debut v reprezentaci "Oranjes" čistým kontem.

Nizozemci prodloužili sérii neporazitelnosti na 16 zápasů a v dalším kole se v pátek střetnou s Ekvádorem. Senegalci, kterým na turnaji schází zraněná hvězda Sadio Mané, nastoupí ve stejný den proti domácímu Kataru.

"Chyběla nám kreativita, ale nakonec jsme porazili vítěze afrického Poháru národů, takže musím být spokojený," řekl trenér Louis Van Gaal, jenž 38. vítězstvím na lavičce nizozemského národního týmu překonal dosavadní rekord Dicka Advocaata.

Nejistý Mendy a stoprocentní Noppert

Favorizovaní Evropané vstoupili do utkání aktivněji, v úvodním dějství ale netrefili ani jednou prostor mezi tyčemi. Gakpo nejprve špatně přihrál Bergwijnovi před prázdnou branku, Blindova hlavička skončila vedle a Berghuisova rána zpoza pokutového území proletěla jen nad břevnem Mendyho svatyně.

Při absenci zkušených gólmanů dostal v nizozemské bráně nečekaně šanci Noppert, který má v 28 letech na kontě jen 32 prvoligových utkání. Brankář Heerenveenu musel v prvním poločase čelit jediné větší šanci, pokus Ismaily Sarra ale zablokoval hlavou kapitán Van Dijk.

Utkání Senegal - Nizozemsko
zdroj: REUTERS

Právě stoper Liverpoolu, který nastoupil k 50. reprezentačnímu zápasu, krátce po změně stran nebezpečně hlavičkoval po rohovém kopu, Mendy však opět zasahovat nemusel.

Vyrovnaný zápas tak nadále pokračoval bez větších příležitostí. To nezměnil ani nizozemský ostrostřelec Depay, jenž navzdory předpokladům stihl doléčit zranění a dostal se do hry na závěrečnou půlhodinu.

Na druhé straně musel Noppert zasáhnout proti Diaově pokusu z úhlu i tvrdé ráně Gueyeho. "Byl to vyrovnaný zápas, podle mého názoru výsledek neodpovídá dění na hřišti. Měli jsme dvě nebo tři dobré příležitosti, ale fotbal je mimo jiné o efektivitě," litoval senegalský kouč Aliou Cissé.

První vzájemný duel obou celků na velkém turnaji rozhodl v závěru hlavou Gakpo. Třiadvacetiletá opora PSV Eindhoven využila nejistého výběhu Mendyho a zařídila Nizozemcům vítězný návrat na MS po osmi letech. V nastavení navíc Mendy neudržel nepříliš razantní Depayovu střelu a Klaassen přidal z dorážky druhý gól.

Senegal - Nizozemsko 0:2 (0:0)

Branka: 84. Gakpo, 90.+9 Klaassen. Rozhodčí: Sampaio - Carbone, Pires (všichni Braz.) - Soto (video, Ven.). ŽK: N. Mendy, I. Gueye - De Ligt. Diváci: 41 721.

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, P. Cissé, Diallo (62. Jakobs) - N. Mendy, I. Gueye, Kouyaté (72. P. Gueye) - Diatte (72. Jackson), Dia (69. B. Dieng), I. Sarr. Trenér: A. Cissé.

Nizozemsko: Noppert - De Ligt, Van Dijk, Aké - Dumfries, Berghuis (79. Koopmeiners), F. De Jong, Gakpo (90.+4 De Roon), Blind - Janssen (62. Depay), Bergwijn (79 Klaassen). Trenér: Van Gaal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články