Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nizozemci v ospalém utkání porazili Katar a postupují z prvního místa

Bez překvapení. Nizozemští fotbalisté ve svém závěrečném duelu ve skupině A porazili katarského outsidera 2:0. Potřetí na turnaji se trefil Cody Gakpo, po přestávce druhou branku Oranjes přidal jeho spoluhráč Frenkie de Jong. Nizozemsko získalo sedm bodů a postupuje do play-off před Senegalem z prvního místa. Naopak Katařané ve skupině nebodovali jako první tým hostitelské země v historii. 

Svěřenci trenéra Louise van Gaala neprohráli v 18. zápase po sobě. V sobotním osmifinále Nizozemsko nastoupí proti druhému mužstvu ze skupiny B. Katařané byli už před dnešním duelem bez šance na postup. Druhé místo v "áčku" obsadil Senegal díky vítězství 2:1 nad Ekvádorem.

"Samozřejmě se musíme zlepšit. Ale dnes bylo cílem vyhrát skupinu a postoupit," řekl nizozemský záložník Davy Klaassen. "Moji hráči do toho dali všechno, ale stál proti nám výborný tým. Děkuji fanouškům za podporu, doufám, že si užijou zbytek mistrovství světa," uvedl španělský trenér Kataru Félix Sanchez.

Nizozemec Blind v úvodu zblízka ještě nedokázal překonat brankáře Baršáma, ale ve 26. minutě už favorizovaní "Oranjes" otevřeli skóre. Gakpo si narazil míč s Klaassenem a zakončil přesně k tyči. Třiadvacetiletý útočník PSV Eindhoven jako první nizozemský fotbalista skóroval ve svých prvních třech zápasech na světovém šampionátu. Gakpo na turnaji dotáhl lídry tabulky střelců Francouze Mbappého a Ekvádorce Valenciu. "Jsme v tom společně. Sice jsem teď párkrát zakončoval, ale vzájemně si pomáháme. Je to dobrý pocit," uvedl Gakpo.

Na druhé straně gólman Noppert s problémy zastavil ránu Muhammada. Nizozemci ve zbytku poločasu bezpečně kontrolovali vedení a do velké ofenzivy se nepouštěli. Až těsně před pauzou Depay pohotovou ranou těsně minul katarskou branku.

Náskok Nizozemci zvýšili ve 49. minutě. Depay zblízka ještě nepřekonal Baršáma, ale Frenkie de Jong už z dorážky za přihlížení domácích obránců uspěl. Barcelonský záložník na druhý zásah v národním týmu čekal od září 2019.

Třetí branku střídajícího Berghuise zrušil rozhodčí po zásahu videa kvůli Gakpově hře rukou na začátku akce. Katařané mohli duel zdramatizovat svou druhou trefou na turnaji, ale pokus střídajícího Muntarího vykopl brankář Noppert. Berghuis se nedočkal gólu ani v nastavení, kdy napálil břevno. "Každý čekal, že porazíme Katar 5:0. Ale takový výsledek by se dal čekat možná tak před deseti lety. Tenhle turnaj ukazuje, jak je to v dnešní době těžké," dodal Klaassen.

Nizozemsko - Katar 2:0 (1:0)

Branky: 26. Gakpo, 49. F. De Jong. Rozhodčí: Gassama (Gamb.) - Noupue (Kam.), Abúelregal (Eg.) - Džijád (video, Mar.). ŽK: Aké (Nizozemsko). Diváci: 66 784.

Katar: Baršám - Muhammad (85. Chadír), Miguel, Chúchí, A. Hasan, Ahmad - Hajdus (64. Asad), Madibu (64. Búdiaf), Hátim (85. Alaaldín) - Alí (64. Muntarí), Afíf. Trenér: Sánchez.

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, De Roon (83. Koopmeiners), F. De Jong (86. Taylor), Blind - Klaassen (66. Berghuis) - Gakpo (83. Weghorst), Depay (66. Janssen). Trenér: Van Gaal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články