Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Němci odvrací další blamáž ve skupině MS, zdeptaná Belgie musí porazit Chorvaty

Ve hře ve skupině E jsou všechny čtyři týmy. V souboji prvního s druhým se utká Španělsko s Japonskem. Poslední Německo bude proti Kostarice odvracet druhý konec ve skupině po sobě, situaci však nemá ve vlastních rukou. Zatímco ve skupině F vicemistrům světa Chorvatům stačí k postupu do vyřazovací fáze remíza, před čtyřmi lety bronzoví Belgičané budou nejspíš potřebovat ve vzájemném utkání zvítězit. Ve druhém duelu skupiny bude Maroko hájit druhou příčku proti Kanadě. Přímé přenosy duelů Kanada - Maroko od 15:35 a Japonsko - Španělsko od 19:30 sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Německý reprezentant Leroy Sané
zdroj: ČTK autor: Luca Bruno

Španělsku stačí k postupu remíza, za určitých okolností si může dovolit i prohrát. "Proti Japonsku nám stačí remíza, ale mistrovství světa je tak krátká soutěž, že nějaké spekulování nedává smysl. Budeme hrát na vítězství," řekl trenér Luis Enrique. Jeho svěřenci v úvodu turnaje rozdrtili Kostariku 7:0 a následně remizovali s Německem 1:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko - Německo

Japonci v úvodu překvapivě zdolali po obratu Němce 2:1, následně však nečekaně podlehli Kostarice 0:1. Se Španěly se dosud utkali pouze v roce 2001, v přípravném zápasu prohráli 0:1. Rovněž asijskému celku by mohl za určitých okolností stačit k dosažení osmifinále nerozhodný výsledek.

"Proti Španělsku si můžeme připsat další velké vítězství jako s Německem. Čeká nás nejlepší tým na světě. Své schopnosti prokazují tím, že táhnou za jeden provaz i v lítých bitvách. Chceme je porazit a dostat se před ně," uvedl kouč Hadžime Morijasu.

Německo vyhrálo na šampionátu jediný z posledních čtyř duelů. K účasti mezi 16 nejlepšími mužstvy mu nemusí stačit ani výhra. S Kostarikou se potkalo v zahajovacím duelu domácího MS 2006, tehdy ji zdolalo 4:2. Čtyřnásobní mistři světa na posledním šampionátu poprvé v historii nepostoupili ze skupiny a zaznamenali nejhorší výsledek od roku 1938.

"Za každou cenu si chceme připsat první vítězství na turnaji bez ohledu na to, jaké různé kombinace možných postupových výsledků existují. Nejlepší je soustředit se na sebe. Uvidíme, kam se dostaneme. Kostarika se ve druhém zápase výrazně zlepšila," uvedl útočník Niclas Füllkrug, který gólem zařídil remízu se Španělskem.

Belgičané musí vyhrát, pomoct by jim měl od začátku Lukaku

Chorvatsko je po bezbrankové remíze s Marokem a výhře 4:1 nad Kanadou o skóre v čele tabulky skupiny F, na nerozhodný výsledek v závěrečném utkání ale nechce spoléhat. "Takhle vůbec neuvažujeme. Belgie bude chtít vyhrát, stejně jako my," prohlásil chorvatský kouč Zlatko Dalič.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Belgie - Maroko

Oba týmy se střetly osmkrát při vyrovnané bilanci tří výher. Poslední měření sil v přípravě loni v červnu ovládli Belgičané 1:0 a pro postup do play-off budou zřejmě muset zvítězit i nyní v Rajjánu. Na Chorvatsko a Maroko ztrácí bod při horším skóre, remíza by jim tak stačila jen v případě porážky afrického celku minimálně o tři branky.

"Na mistrovství světa zatím nepředvádíme nejlepší výkony. Hráli jsme se strachem z porážky, s míčem si nevěříme, nejsme to my," řekl trenér "rudých ďáblů" Roberto Martínez po prohře 0:2 s Marokem. "Musíme se semknout. Na Chorvatsko budeme připravení," ujistil španělský kouč, který už by mohl nasadit do základní sestavy uzdraveného kanonýra Romelua Lukakua. Chybět určitě bude vykartovaný záložník Amadou Onana.

Kanada je jako jediná ve skupině bez bodu a turnaj pro ni po skupině skončí. Zámořský celek se alespoň pokusí získat první bod na MS, v součtu se šampionátem v roce 1986 zatím všech pět utkání prohrál. "Pořád máme o co hrát. Proti Belgii jsme výkonem bavili fanoušky, proti Chorvatsku jsme poprvé skórovali a teď chceme i první vítězství," řekl kanadský kouč John Herdman.

"Pokud bychom postoupili ze skupiny, mohli bychom dojít daleko. Jsme nebezpeční pro všechny týmy," řekl marocký trenér Valíd Radžradžuí. Jeho tým šestkrát za sebou neinkasoval a v klíčovém duelu by mu znovu měla pomoct i brankářská jednička Jasín Bunú. Gólman Sevilly vynechal zápas s Belgií, protože se mu těsně před výkopem udělalo špatně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články