Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Němci díky Havertzovi přestříleli Kostariku, vaz jim ale zlomili Španělé

Vítězství s trpkou pachutí. Němečtí fotbalisté podruhé za sebou končí v základní skupině na mistrovství světa. Favorit sice přestřílel Kostariku 4:2 díky dvěma trefám Kai Havertze, ale svěřencům Hansi Flicka nepomohl výsledek Španělů, kteří prohráli 1:2 s Japonci. Němci tak obsadili ve skupině E třetí příčku.

Skóre v Chúru otevřel v 10. minutě Serge Gnabry. Po změně stran Yeltsin Tejeda a Juan Pablo Vargas zápas otočili. Náhradníci strhli vedení znovu na německou stranu, dva góly dal Kai Havertz a čtvrtý přidal Niclas Füllkrug.

Němci vyhráli nad Kostarikou stejným výsledkem jako na domácím šampionátu v roce 2006, tentokrát jim to ale nebylo nic platné a podruhé za sebou skončili už v základní skupině. S turnajem se loučí i Kostarika.

Francouzka Stéphanie Frappartová vstoupila do fotbalové historie jako první žena v roli hlavní rozhodčí na světovém šampionátu mužů a také u postranních čar jí asistovaly ženy.

Německý trenér Hansi Flick hned po utkání vyloučil, že by po brzkém vyřazení rezignoval. "Zklamání je teď obrovské. Můj trenérský tým a já jsme ale odvedli dobrou práci, připravili jsme mužstvo dobře. Nestačilo to, ale máme hráče, kteří mají budoucnost, a dál mě práce tady baví," uvedl v rozhovoru pro televizní stanici ARD kouč, který má bez ohledu na výsledek v Kataru smlouvu až do roku 2024, kdy bude Německo hostit mistrovství Evropy.

V sestavě udělal jedinou změnu v sestavě. Na místo pravého obránce Kehrera se stáhl ze zálohy Kimmich a vpředu naskočil Sané, který už doléčil poraněné koleno. Do německé branky se podevatenácté na šampionátu postavil Manuel Neuer a překonal brankářský rekord, který držel se svým krajanem Seppem Maierem a Brazilcem Cláudiem Taffarelem. Další zápasy však už nepřidá.

Na kostarické straně nemohl nastoupit za karty potrestaný stoper Calvo, na lavičce zůstali záložník Torres a útočník Contreras. Jejich místa zaujali Aguilera a poprvé na šampionátu hrající Vargas a Venegas.

Němci začali zostra a během úvodních deseti minut měli tři velké šance. Tu třetí už Gnabry po Raumově centru přesnou hlavičkou proměnil ve svůj 21. reprezentační gól. Téměř vzápětí se ujali vedení i Španělé v paralelně hraném zápase s Japonskem a v tom okamžiku byli Němci na postupové pozici.

Dál byli při chuti, Musiala svými kličkami motal hlavy soupeřovým obráncům a brankář Navas měl plné ruce práce s hlavičkou Goretzkyho. Ve 35. minutě nadvakrát zkrotil Kimmichovu střelu z dálky.

Kostaričané se téměř nedostali za polovinu, ale tři minuty před přestávkou vyrazil dopředu Fuller, který zařídil výhru nad Japonskem, Rüdiger s Raumem udělali dvě hrubé chyby po sobě a Neuer měl co dělat, aby míč vytáhl nad břevno.

Vzhledem k tomu, že Japonci po změně dvěma slepenými góly zápas otočili, museli by dát Flickovi svěřenci šest branek. Místo toho v 58. minutě inkasovali, když brankář Neuer jen vyrazil Campbellovu hlavičku a dobíhající Tejeda vyrovnal.

Na kostarickou branku se pak valily další útoky, Musiala dvakrát orazítkoval tyč. Ale úder přišel znovu na druhé straně. Při závaru před brankou Neuer na míč nedosáhl a Vargas ho dotlačil do sítě. Už za tři minuty vyrovnal střídající Havertz a vítězný gól měl na kopačce Füllkrug, ale hrdina zápasu se Španělskem trefil zblízka jen brankáře Navase.

Pět minut před koncem si Havertz naběhl na Gnabryho přihrávku za obranu a svým druhým gólem v zápase znovu vykřesal německou naději. Ale ani čtvrtý gól Füllkruga už na vyřazení čtyřnásobných mistrů světa nic nezměnil.

"Mohli jsme dát už v prvním poločase čtyři góly. Místo toho jsme dali soupeři sílu svou lehkovážností. Dnes se ale nerozhodovalo. Rozhodlo dvacet minut proti Japonsku a také se Španělskem jsme mohli dát na 2:1," vrátil se k předchozím zápasům Flick.

Německo od triumfu na MS v roce 2014 neudrželo šestkrát v řadě ani jednou čisté konto a především kolaps v dobře rozehraném úvodním utkání s Japonskem znamenal v konečném účtování konec nadějí.

Mistrovství světa ve fotbale – skupina E (Chúr):

Kostarika - Německo 2:4 (0:1)

Branky: 59. Tejeda, 70. Vargas - 73. a 84. Havertz, 10. Gnabry, 90.+1 Füllkrug. Rozhodčí: Frappartová (Fr.) - Backová (Braz.), Díazová-Medinaová (Mex.) - Fischer (video, Kan.). ŽK. Duarte (Kostarika). Diváci: 67 054.

Sestavy:

Kostarika: Navas - Fuller (74. Bennette), Duarte, Waston, Vargas, Oviedo (90.+3 Contreras) - Aguilera (46. Salas), Borges, Tejeda (90.+3 Wilson), Campbell - Venegas (74. Matarrita). Trenér: Suárez.

Německo: Neuer - Kimmich, Süle (90.+4 Ginter), Rüdiger, Raum (67. Havertz) - Goretzka (46. Klostermann), Gündogan (55. Füllkrug) - Gnabry, Musiala, Sané - Müller (67. Götze). Trenér: Flick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články