Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Někdy se ve fotbale dějí šílené věci, řekl kouč Saúdů. Hráče proslovem před Argentinou rozbrečel

Při rozhovorech na něm bylo znát, jak moc si ten moment užívá. Kouč fotbalistů Saúdské Arábie Hervé Renard byl po senzační výhře outsidera 2:1 nad Argentinou na mistrovství světa plný emocí a dle něj se jeho svěřenci triumfem zapsali do historie saúdskoarabského fotbalu. Pochvalu pro francouzského trenéra měli i jeho hráči, kteří ho označili za blázna, ale v pozitivním slova smyslu.

"Bylo to něco fantastického. Stálo to hodně práce se sem dostat, ale je to výsledek, který mi navždy zůstane v paměti," řekl Renard novinářům. Saúdská Arábie si připsala teprve čtvrtou výhru na mistrovství světa ve své historii.

Úspěch nad vysoce favorizovanou Argentinou se nerodil lehce. Outsider musel po penaltě Lionela Messiho skóre otáčet, což se podařilo po změně stran Sálihu Šahrímu a Sálimu Davsárímu. "Dnes nám hvězdy přály. Argentina je fantastický tým, který 36 zápasů neprohrál, jsou to mistři Jižní Ameriky. Ale to je fotbal, někdy se mohou dít šílené věci," poznamenal Renard, jenž v minulosti dovedl k titulu afrických šampionů Zambii a Pobřeží Slonoviny.

V první půli nebyly tři branky Argentiny uznány kvůli ofsajdu a čtyřiapadesátiletý kouč uznal, že další branka by zápas výrazně změnila. "Pokud bychom inkasovali druhý gól, bylo by po všem. O přestávce jsem nebyl spokojený, neměli jsme dostatečný tlak a odhodlání. Když hrajete na mistrovství světa, musíte do toho dát všechno," uvedl.

"Trenér nás před zápasem svým motivačním proslovem rozplakal a o přestávce nás nabudil," řekl záložník Abdalilláh Malkí a Renarda pak v pozitivním slova smyslu označil za "blázna".

Argentina naopak přišla o dlouhou sérii neporazitelnosti a výrazně si zkomplikovala boj o postup ze skupiny C. "Je to situace, kterou tato skupina hráčů nikdy nezažila. Už je to dlouho, co jsme utrpěli tak těžkou ránu. Nečekali jsme, že mistrovství světa začneme takhle," uvedl pro argentinská média hvězdný útočník Messi. "Věděli jsme, že jsou týmem, který bude hrát, pokud jim to dovolíme. Nepřekvapili nás, věděli jsme, že toho jsou schopní," doplnil kapitán týmu.

O podcenění soupeře nechtěl mluvit ani trenér Lionel Scaloni. "Plně respektujeme Saúdskou Arábii, stejně jako ostatní týmy. Není to důvod naší prohry. Jedná se o tým s technickými hráči, kteří byli dobře připravení i fyzicky. Teď se musíme zvednout a postavit se Mexiku. Budě to těžké, ale potřebujeme vyhrát oba zápasy," uvedl.

Další utkání skupiny C vyhlíží i Renard. "Dosáhli jsme historické výhry, ale musíme se dívat dopředu, čekají nás zápasy s Mexikem a Polskem," upozornil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články