Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Něco za něco. Za pobyt a vstupenky na MS chce Katar "jen" chválit

Jak vypadá propagace světového šampionátu na katarský způsob? Třeba i takhle – organizátoři turnaje platí skupinám fotbalových fanoušků cestovní náklady a pobyt v pořadatelské zemi. Na oplátku od nich očekávají, že jim budou dávat na sociálních sítích kladné hodnocení.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká televize nabídne z fotbalového MS v Kataru 46 přímých přenosů

Nizozemská televize NOS v neděli uvedla, že Katar zaplatí letenky a pobyt v hotelu skupině padesáti nizozemských fanoušků. Tuto praxi v pondělí potvrdila katarská takzvaná Nejvyšší komise pro pořádání a odkaz (mistrovství světa), jež má tuto agendu v rámci organizace šampionátu na starosti.

Pozvaní fanoušci musejí podepsat "kodex chování", který je nabádá ke zveřejňování příznivých komentářů o turnaji na sociálních sítích a nahlášení "jakýchkoli útočných, ponižujících či urážlivých komentářů" ostatních, nejlépe pomocí screenshotů.

Televize NOS citovala dva fanoušky, které katarští organizátoři zvolili jako takzvané "Fan Leaders". Měli vybrat padesát loajálních fanoušků, kteří pojedou zadarmo na mistrovství světa.

Komise to potvrdila. "Jak se turnaj blíží, vyzvali jsme naše nejaktivnější fanouškovské lídry, aby nominovali malou skupinu fanoušků, kteří se k nám připojí jako naši hosté. Je to náš způsob poděkování za spolupráci," řekl agentuře Reuters mluvčí komise.

Organizátoři mistrovství světa popisují svůj program "Fan Leaderů" jako síť zhruba 400 fanoušků a influencerů ze 60 zemí. Ve svých pravidlech komise vyzývá tyto "fanouškovské lídry" mimo jiné k tomu, aby podporovali MS lajkováním a sdílením pozitivních příspěvků třetích stran o turnaji. Údajně se neočekává, že tito fanoušci budou "mluvčími" Kataru, na druhou stranu se uvádí, že by od nich "samozřejmě nebylo vhodné znevažovat Katar, nejvyšší komisi nebo mistrovství světa."

O nabídce pro fanouškovské skupiny k cestě na MS do Kataru placené organizátory informovala také belgická a francouzská média.

Katar prakticky od přidělení šampionátu v roce 2010 čelí kritice: kvůli podezření z korupce při volbě, diskriminačním zákonům či porušování lidských práv zahraničních dělníků při výstavbě stadionů. Kvůli letním extrémním teplotám v této arabské zemi se místo obvyklého června a července turnaj poprvé bude odehrávat na podzim, od 20. listopadu do 18. prosince.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články