Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Nebylo tak těžké je pochytat, usmíval se Livakovič po penaltách

Dominik Livakovič je novým chorvatským hrdinou. V osmifinále MS vsadil na instinkt a zajistil své zemi postup přes Japonsko. Sedmadvacetiletý gólman Dinama Záhřeb jako teprve třetí v historii zlikvidoval na světovém šampionátu v jednom penaltovém rozstřelu tři pokusy.

Dominik Livakovič
zdroj: ČTK / AP / Luca Bruno

Livakovič vychytal při rozstřelu tři ze čtyř japonských střelců, překonal ho pouze střídající Takuma Asano. Chorvaté zvítězili na pokutové kopy 3:1, po základní hrací době i prodloužení skončilo utkání 1:1. "Bylo to více o instinktu než o nějakém analyzování penaltových střelců. Myslím, že nebylo tak těžké penalty chytit, byť Japonci stříleli tvrdě," řekl na tiskové konferenci Livakovič.

Tři penalty v jednom rozstřelu na mistrovství světa před ním zlikvidovali pouze jeho krajan Danijel Subašič v osmifinále před čtyřmi lety proti Dánsku a Portugalec Ricardo v roce 2006 proti Anglii.

"Popravdě je lepší rozhodnout dříve, penalty jsou vždy riskantní. Díky bohu, že to skončilo dobře. Je to rozhodně mimořádný pocit a největší moment kariéry," prohlásil Livakovič.

Chorvaté potvrdili, že se jim při pokutových kopech daří a na mistrovství světa vyhráli i třetí rozstřel. Před čtyřmi lety zvládli penalty v osmifinále i čtvrtfinále a nakonec vybojovali stříbro. "V Chorvatsku postupujeme tímhle způsobem, pokračovali jsem v tradici," řekl s úsměvem Livakovič.

"Historie se opakuje. Včera na tréninku jsme pokutové kopy trénovali a Livakovič chytil opravdu mnoho střel. Takže když jsme zahájili rozstřel, byl jsem naprosto v klidu a věřil jsem mu. Předvedl se jako Subašič v Rusku," uvedl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Před rozstřelem překvapivě vystřídal několik opor v čele s kapitánem Lukou Modričem. "Máme 18 nových hráčů, kteří nebyli na šampionátu v Rusku. Řekl jsem jim: Dnes je vaše šance zapsat se do historie," uvedl Dalič.

Zatímco Chorvaté vyhráli na mistrovství světa i třetí rozstřel, Japonci neuspěli při pokutových kopech ani napodruhé. "Myslím, že brankář Chorvatska byl prostě skvělý. Nebyly to úplně dokonalé penalty, ale dokázal je skvěle vyrazit. Rozstřel je o štěstí a tréninku. Ti, kteří na penaltu šli, byli odvážní a zaslouží pochvalu," uvedl japonský trenér Hadžime Morijasu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články