Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Messi vyrovnal rekord Matthäuse. Nejkomplexnější fotbalista své doby, vysekl poklonu Němec

Rekord v počtu startů na mistrovství světa už nepatří pouze Lotharu Matthäusovi. Počin německé legendy vyrovnal v semifinálovém utkání proti Chorvatsku Lionel Messi. Jihoameričané zápas vyhráli i díky pátému Messiho gólu na turnaji 3:0, a pokud hvězdný útočník nastoupí i v nedělním finále, stane se s 26 zápasy samostatným rekordmanem.

Argentinec Lionel Messi se raduje z gólu v utkání s Chorvatskem
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Matthäus se mezi lety 1982 až 1998 zúčastnil pěti šampionátů a pouze na prvním ve Španělsku nepatřil do základní sestavy. V roce 1990 dovedl národní tým jako kapitán k titulu mistrů světa a dvakrát získal s reprezentací stříbro.

Někdejší vynikající záložník se na MS naposledy představil v neúspěšném čtvrtfinále proti Chorvatsku a proti stejnému celku si dnes 25. start připsal i Messi. "Obdivuji ho. Je to skvělý sportovec s mimořádné kariérou, nejkomplexnější fotbalista své doby," vysekl jednašedesátiletý Matthäus poklonu svému pravděpodobnému nástupci.

Pětatřicetiletý Messi je rovněž na pátém šampionátu, který je pro něj zřejmě poslední šancí k zisku chybějící trofeje. V Kataru zatím nastřílel pět branek a Argentinu dovedl po roce 2014 podruhé do finále. Proti Chorvatsku otevřel skóre z penalty a jedenáctým gólem na MS se osamostatnil v čele tabulky argentinských střelců. Dosud se o první místo dělil s Gabrielem Batistutou.

Útok na rekord se může odehrát i ve středu v druhém semifinálovém duelu Francie - Maroko. Pokud se v bráně obhájců titulu opět představí kapitán Hugo Lloris, vyrovná se 19. utkáním na MS rekordmanu mezi gólmany Manuelu Neuerovi z Německa. Také Lloris se může v závěrečné fázi šampionátu v čele pořadí ještě osamostatnit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články