Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Messi versus Lewandowski, Argentina si to rozdá s Polskem o osmifinále

Těžké fotbalové váhy hrají o všechno. O postup ze skupiny C do osmifinále hrají na světovém šampionátu v Kataru Argentina a Polsko s Lionelem Messim a Robertem Lewandowským vyvrcholí na fotbalovém mistrovství světa program skupiny C. Argentina potřebuje zvítězit, ale v případě příznivého výsledku z utkání Mexiko - Saúdská Arábie jí postačí i remíza, která v každém případě posune dál evropský celek. Utkání Austrálie – Dánsko a Polsko – Argentina můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i na ČT sport Plus.

Favorizovaná Argentina způsobila senzaci, když nečekaně narazila hned v prvním kole, v němž prohrála se Saúdskou Arábií (1:2). V dalším utkání ale zvítězila 2:0 nad Mexikem. Duel rozhodl gólem a asistencí Messi, pro kterého je šampionát v Kataru nejspíš poslední příležitostí získat titul světového šampiona, která mu ještě ve sbírce úspěchů chybí.

"Výhrou nad Mexikem začal pro Argentinu nový turnaj. Uklidní nás to, abychom se ještě lépe připravili na poslední zápas ve skupině," řekl sedminásobný držitel Zlatého míče.

V Dauhá na stadionu 974 ale budou jihoameričtí šampioni dobývat zatím neprostupnou obranu v čele s brankářem Wojciechem Szczesným, jenž při výhře 2:0 nad Saúdskou Arábií chytil penaltu a udržel na MS nulu. Také polská hvězda Lewandowski už má asistenci a gól, svůj první na elitním turnaji.

"Hráli jsme velmi dobře dozadu a trpělivý výkon musíme předvést i proti Argentině. Bude to hodně těžký zápas," upozornil kanonýr Barcelony, který při úvodní bezbrankové remíze s Mexikem neproměnil penaltu. Nyní může polský národní tým dovést do vyřazovací fáze poprvé od roku 1986.

Oba týmy se na MS utkají potřetí. V roce 1974 vyhráli Poláci 3:2, Argentinci jim oplatili porážku o čtyři roky později (2:0).

Mexiko se chce porvat o postup

Po 28 letech může navázat na zatím jediný postup do play-off Saúdská Arábie. Výhra nad Mexikem jí dá jistotu, remíza by jí stačila pouze při porážce Argentiny. "Nikdo na světě si před turnajem nedokázal představit, že dokážeme hrát na takové úrovni. My ale víme, čeho jsou naši hráči schopni," podotkl trenér Hervé Renard před utkáním v Lusailu.

Jeho protějšek Gerardo Martino věří, že Mexiko i s jediným bodem před závěrečným kolem může pomýšlet na postup. "Dokud máme šanci, musíme se o ni porvat. Soupeř také bude potřebovat vyhrát, je to otevřené," uvedl zkušený trenér.

Mexiku může stačit i těsné vítězství, pravděpodobně ale bude muset uspět vyšším rozdílem, jinak poprvé od roku 1982 neprojde do další fáze turnaje. Středoamerický celek neskóroval na MS ve čtyřech zápasech po sobě.

Francie má jistotu, ostatní naději

Ve skupině D má už jistý postup Francie, ale ve hře jsou i všechny tři další celky. Francouzi hrají s Tuniskem, které má jen bod. Stejně na tom jsou i Dánové, které čeká Austrálie, jež porazila Tunisko, ovšem jistotu jí dá také jenom výhra.

Obhájci zlata z Francie v Kataru nejprve porazili Austrálii 4:1 a poté zdolali Dánsko 2:1. Tři góly už dal útočník Kylian Mbappé, který společně s Ekvádorcem Ennerem Valenciou vede tabulku kanonýrů.

Trenér Didier Deschamps nebere zápas na lehkou váhu, ale chystá se protočit základní sestavu. "Tým, který nastoupí, udělá vše pro to, aby uspěl. Byť máme možnost zamíchat sestavou. Pravděpodobně už nepotřebujeme ani bod, ale budeme stále ostražití," řekl Deschamps na tiskové konferenci.

Tunisané by k postupu potřebovali porazit Francii a k tomu i příznivý výsledek druhého utkání. Pokud by Austrálie porazila Dánsko, už by šanci neměli.

Celkem deset hráčů v tuniské nominaci se narodilo ve Francii. Další dva tam od mládí žijí a mají dvojí státní příslušnost. "Francii jsem před losem chtěl, je to splněný sen. Jsem stoprocentní Tunisan i stoprocentní Francouz. Zítra ale budu bojovat za Tunisko," uvedl nejlepší střelec v tuniské nominaci Vahbí Chazrí, který se narodil na Korsice.

Nejblíž je Austrálie

V nejlepší pozici ze tří uchazečů o zbylé postupové místo ve skupině D je Austrálie. Svěřenci trenéra Grahama Arnolda mají po výhře nad Tuniskem na druhé příčce tabulky tři body, zatímco třetí Dánové jen bod. Australany by tak bez ohledu na druhý výsledek poslalo do osmifinále vítězství, velkou šanci by jim dala i remíza. Dánové naopak potřebují vyhrát a ani to by jim při nepříznivém výsledku mezi Tuniskem a Francií nemuselo stačit k postupu.

Australané na světovém šampionátu prošli ze skupiny jen v roce 2006. "Je úžasné, že jsme v minulém zápase dosáhli na první výhru na mistrovství světa po 12 letech. Ale nejsme s tím spokojeni. Chceme víc a věříme, že můžeme postoupit," řekl útočník Mitchell Duke. "Jsem si jistý, že Francie ve druhém zápase uhraje výsledek, který potřebujeme. Všichni hráči v jejím kádru budu určitě stejně hladoví," dodal střelec vítězné branky Australanů.

Dánové zatím v Kataru uhráli jen bod, před posledním utkáním ve skupině jsou ale favority. Semifinalisté loňského mistrovství Evropy se s Australany utkali i na minulém světovém šampionátu a zápas skončil remízou 1:1. Ze skupiny tehdy postoupili Seveřané spolu s Francií.

"Je to velmi jasné a snadné, nemusíme dělat kalkulace a přemýšlet o jiných možnostech. Prostě se pokusíme zápas vyhrát a to je jediné, co nás zajímá," uvedl dánský trenér Kasper Hjulmand, jehož svěřenci vloni na Euru ve čtvrtfinále vyřadili český tým.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články