Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Messi má splnění snu na dosah, v cestě stojí Mbappého Francie. Kdo bude šampionem?

V Kataru vyvrcholí 22. mistrovství světa utkáním mezi Argentinou a Francií. Jeden z celků ovládne šampionát už potřetí. "La Albiceleste" usilují o první triumf po 36 letech, kterým by se stylově s účinkováním na MS rozloučil kapitán Lionel Messi. Naproti tomu "Les Bleus", jejichž lídrem je další hvězda PSG Kylian Mbappé, se mohou stát prvním týmem po 60 letech, který obhájí trofej. Přímý přenos sledujte od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Argentina ovládla MS v letech 1978 a 1986. Ve finále neuspěla v letech 1930, 1990 a 2014. Působení na turnaji v Kataru sice začala senzační porážkou se Saúdskou Arábií, ale následně zdolala Mexiko a Polsko. Ve vyřazovací fázi si poradila s Austrálií, na penalty s Nizozemskem a v semifinále s obhájci stříbra z Chorvatska.

Hvězdného Messiho díky tomu dělí, stejně jako v roce 2014, už jen jediné vítězství od doplnění skvostné osobní sbírky trofejí o tu nejcennější. Navíc už před začátkem mistrovství světa prohlásil, že hraje na posledním šampionátu. Zároveň se ve finále rekordním 26. startem na MS osamostatní od Němce Lothara Matthäuse.

"Pokaždé, když hraje, tak díky němu i my hráči cítíme něco zvláštního. Má v sobě něco, co se lidem líbí, a nejen Argentincům. Máme radost a cítíme se privilegovaní, že obléká náš dres," prohlásil trenér jihoamerického výběru Lionel Scaloni.

Pětatřicetiletý Messi zaznamenal v Kataru pět branek a na dalších třech se podílel asistencemi. "I když jsme začali porážkou, věřili jsme, že tenhle tým půjde dál. Požádali jsme fanoušky, aby nám věřili, jelikož víme, co v nás je. Tohle mužstvo je úžasné, dokázali jsme to," dodal Messi.

Messi, nebo Mbappé

Finále ho svede proti Mbappému. Vedle klubové příslušnosti pojí obě hlavní hvězdy svých týmů i fakt, že na turnaji vedou s pěti góly tabulku střelců.

Francouz Kylian Mbappé se raduje z gólu v síti Dánska
zdroj: REUTERS

Při posledním vzájemném setkání na MS v Rusku 2018 zdolala Francie v osmifinále Argentinu 4:3. "Tehdy hrál Messi středního útočníka, v Kataru jsou ale vepředu dva. Má tak více volnosti a na turnaji předvádí neuvěřitelné výkony. Samozřejmě se ho pokusíme co nejvíc odstřihnout od hry, ale o to samé se bude snažit u některých našich hráčů i soupeř," konstatoval francouzský kouč Didier Deschamps.

Někdejší záložník může přidat třetí titul mistra světa. V roce 1998 dovedl národní tým k trofeji jako kapitán, o 20 let později coby trenér. "Je to velký úspěch, ale pořád nám zbývá ještě poslední krok. Všichni si uvědomujeme, že obhajobou se nám může povést velká věc," prohlásil někdejší hráč Juventusu nebo Chelsea.

Dva tituly mistrů světa za sebou získala naposledy Brazílie v letech 1958 a 1962. Stejný kousek se povedl už jen Itálii (1934 a 1938). Francie je ve finále počtvrté a duel o zlato dosud prohrála jen v roce 2006, a to až na penalty.

Stejně jako Argentina také Deschampsův výběr ovládl v Kataru základní skupinu. Nejprve porazil Austrálii a Dánsko a poté nečekaně podlehl Tunisku. V osmifinále přešel přes Polsko a následně si poradil s Anglií a Marokem.

V posledních dnech ale kádr úřadujících šampionů zasáhlo nachlazení. Kvůli němu páteční trénink vynechali stopeři Raphaël Varane a Ibrahima Konaté a křídelník Kingsley Coman. Lehce zranění bek Theo Hernández a záložník Aurélien Tchouaméni měli individuální program.

Finále odpíská Polák Szymon Marciniak. Letos v březnu se představil i v české nejvyšší soutěži, v níž odřídil pražské derby mezi Spartou a Slavií. Z posledních čtyř finále na MS se pouze v tom minulém rozhodlo o šampionech už po základní hrací době.

Předpokládané sestavy:

Argentina: E. Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Acuňa - De Paul, Paredes, Fernández, Mac Allister - Messi, Álvarez.

Francie: Lloris - Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouaméni, Rabiot - Dembélé, Griezmann, Mbappé - Giroud.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články