Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Maroko vyzrálo i na Kanadu a slaví senzační postup

Maroko porazilo Kanadu 2:1 a postupuje na mistrovství světa z prvního místa skupiny F do osmifinále. Ve 4. minutě využil zaváhání kanadské obrany Hakím Ziyech. Ve 23. minutě přesně střílel Júsuf En-Nesjrí. V závěru prvního poločasu si Najíf Adžuird srazil balon do vlastní sítě, ale srovnat už Kanaďané nedokázali. Maročané postoupili ze skupiny poprvé do roku 1986. Kanaďané nebodovali ani při své druhé účasti na MS a prohráli všech šest dosavadních duelů.

"Chtěli jsme přepsat historii. Vyhrát skupinu, to nedokáže každý. Měli jsme ve skupině vicemistry světa a semifinalisty minulého mistrovství a dokázali jsme se proti nim prosadit. Zasloužili jsme si postoupit," řekl trenér Maročanů Valíd Radžradžuí.

Maročané těžili z povedeného úvodu, v prvním poločase byli lepším týmem. V druhé části se snažili výsledek udržet, k postupu jim stačila remíza. Kanaďané nebyli od druhého gólového úspěchu daleko.

K vedení pomohla africkému týmu velká chyba v soupeřově obraně. Kanadský gólman Borjan po špatné malé domů musel vyběhnout před vápno, míč ale odkopl nedůrazně jen k Zijachovi a ten zpoza vápna z voleje trefil opuštěnou branku.

Ve 23. minutě Maročané po dalším zaváhání v soupeřově defenzivě zvýšili. Na Hakimího dlouhý pas si naběhl Nasjrí a ze strany střelou na bližší tyč propálil Borjana. Maroko na světovém šampionátu poprvé v historii dalo ve dvou zápasech po sobě dvě branky.

Zdálo se, že má zápas pevně pod kontrolou, ale Kanaďané se ve 40. minutě vrátili do hry. Po levé straně se protáhl Adekugbe a stoper Adžuird si centr nešťastně srazil do vlastní sítě. Marocký gólman Bunú, jenž se narodil v Kanadě, si na míč sáhl, ale v cestě za čáru mu nezabránil.

Africký tým poprvé na turnaji v Kataru dostal branku a inkasoval po šesti zápasech. Maročané si ještě do přestávky mohli vzít dvougólové vedení zpět, Nasjrího trefa ale neplatila kvůli tomu, že spoluhráč Adžuird stínil brankáři.

Hodinky gól neukázaly

Po změně stran Kanaďané přidali a postupně začali získávat převahu. V 71. minutě jim scházely k vyrovnání centimetry. Střídající Hutchinson hlavičkoval po rohu do břevna, od něhož se míč odrazil do země a celým objemem jen těsně nepřešel brankovou čáru. Dorážející Johnston poslal balon hlavou nad.

"Měl jsem šanci. Byl to dobře zahraný roh, hlavičkoval jsem, ale balon nakonec neskončil v síti. Dali jsme do toho vše, ale zase to nestačilo. Chtěli jsme získat historicky první body a jsme na sebe naštvaní, že se to nepodařilo," uvedl Hutchinson.

Kanaďané se tlačili za vyrovnáním a historicky prvním bodem na světovém šampionátu, Maročané se už ale ubránili a na mistrovství světa poprvé vyhráli dvě utkání po sobě.

"Jsem hrdý na to, co tady kluci ukázali. Byli jsme na mistrovství světa po 36 letech, společně se učíme. Samozřejmě nás bolí, že jsme nezískali ani bod. Ale v každém zápase jsme předvedli dobrý výkon, na to můžeme být hrdí," uvedl trenér Kanaďanů John Herdman.

Kanada - Maroko 1:2 (1:2)

Branky: 40. vlastní Adžuird - 4. Zijach, 23. Nasjrí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Manis (všichni Braz.) - Bascunan (video, Chile). ŽK: Hoilett, Osorio, Adekugbe, Vitória (všichni Kanada). Diváci: 43.102.

Sestavy:

Kanada: Borjan - Johnston, Vitória, Miller, Adekugbe (61. Koné) - Davies, Osorio (65. Laryea), Kaye (60. Hutchinson), Buchanan - Hoilett (76. Wotherspoon), Larin (60. David). Trenér: Herdman.

Maroko: Bunú - Hakimí (85. Džabrání), Adžuird, Saís, Mazráví - Amrabat - Únahí (77. Jamík), Sabirí (65. Amallá) - Zijach (76. Hamdallá), Nasjrí, Búfál (65. Abuchlál). Trenér: Radžradžuí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články