Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Maroko vs. Chorvatsko podruhé, Ziyech a spol. cílí na první medaili pro Afriku

Před nedělním šlágrem o zlato si v Kataru zahrají o bronz Maroko s Chorvatskem. Zatímco svěřenci Valída Radžradžuího se můžou stát prvním africkým týmem, který dosáhne na cenný kov z mistrovství světa, Evropané by bronzem navázali na stříbro z minulého šampionátu. Zápas bude zároveň reprízou zahajovacího utkání ve skupině F, v němž branka nepadla. Přímý přenos sledujte od 15:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Chorvatsko hrálo na turnaji 0:0 po základní hrací době dokonce třikrát, ale na pevnou defenzivu spoléhá i Maroko. Historicky první africký semifinalista MS inkasoval až do středeční porážky 0:2 s Francií jen jednou, také před bitvou o třetí místo však kouč Radžradžuí musí chtě nechtě řešit zdravotní problémy obránců.

Těsně před semifinále znovu vypadl ze sestavy Najíf Adžuird a během první půle si obnovili zranění další klíčový stoper a kapitán Romain Saís i krajní bek Nussajír Mazráví. "Sužují nás zranění. Máme hodně hráčů, kteří jsou připravení tak ze 60, nebo 70 procent," přiznal Radžradžuí. "Šanci nejspíš dostanou i další hráči. Bude to náročné i po psychické stránce, ale chceme medaili," ujistil sedmačtyřicetiletý kouč.

Maroko je největším překvapením turnaje. Ve skupině zdolalo Kanadu s Belgií a ve vyřazovací fázi přešlo přes Španělsko a Portugalsko. "Jsme hrdí na to, co jsme dokázali. Dali jsme do toho zatím všechno, to je nejdůležitější. Všichni Maročané na nás musí být hrdí, v Kataru ovšem reprezentujeme i celý africký kontinent," uvedl Radžradžuí.

Utkání Maroko - Chorvatsko
zdroj: REUTERS autor: Amr Abdallah Dalsh

Chorvatsko usilovalo o druhou finálovou účast v řadě, na stříbro z roku 2018 už ale nenaváže. Po úspěšných penaltových rozstřelech v osmifinále s Japonskem a ve čtvrtfinále s Brazílií mělo úterní utkání s Argentinou tentokrát jednoznačný průběh (0:3).

"Hráčům nemám co vytknout. Prohráli jsme, ale musíme zvednout hlavy a zabojovat o další medaili," měl jasno trenér Zlatko Dalič.

Jeho svěřenci ze šesti střetnutí na šampionátu zvítězili v základní hrací době pouze nad Kanadou. Přesto jsou blízko třetímu cennému kovu při šesté samostatné účasti na mistrovství světa. Balkánský celek zvládl zápas o bronz už v roce 1998, kdy zdolal 2:1 Nizozemsko.

"Pokud by nám někdo před turnajem v Kataru řekl, že budeme hrát o bronz, brali bychom to. Pro naši malou zemi je to pořád obrovský úspěch," konstatoval Dalič. "Odehráli jsme výborný turnaj, medaile je pro nás velká motivace," dodal kapitán Luka Modrič. Sedmatřicetiletý držitel Zlatého míče za rok 2018 nastoupí pravděpodobně k poslednímu utkání na MS.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články