Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Leckieho sólo rozcupovalo dánské naděje a poslalo Austrálii do osmifinále

Semifinalisté loňského Eura z Dánska na mistrovství světa končí. V rozhodujícím utkání o postup totiž prohráli s Austrálií 1:0 gólem, který v 60. minutě vstřelil po individuální akci Mathew Leckie. "Socceroos" proto obsadili druhé místo za Francií a play-off šampionátu je nemine poprvé od roku 2006. Favorizovaní Seveřané v čele s Christianem Eriksenem získali v Kataru jen bod a tabulku skupiny D uzavírají.

Svěřenci trenéra Grahama Arnolda vyhráli na katarském turnaji podruhé za sebou 1:0 a v sobotním osmifinále je čeká nejlepší tým skupiny C. Obhájci zlata z Francie sice v souběžně hraném duelu podlehli Tunisku 0:1, ale zásluhou lepšího skóre postoupili z první pozice.

"Na tomhle jsme pracovali čtyři a půl roku. Jsem na hráče hrdý. V jejich očích jsem viděl, že jsou připraveni," řekl Arnold. "Vítězství nad Tuniskem jsme neslavili, proto jsme uspěli i proti Dánsku. Takže zakazuji oslavy, emoce i sociální média, půjde se spát," doplnil v nadsázce.

"Cítím strašlivou frustraci. Tým hrál rok a půl dobře, ale teď jsem zklamaný. Je to stoprocentně moje zodpovědnost. Budeme potřebovat nějaký čas, abychom si to zanalyzovali," smutnil dánský trenér Kasper Hjulmand.

Dánsko opět neskórovalo a kouše zklamání

Zřejmě do největší šance nezáživného úvodního poločasu se dostali v 11. minutě Dánové. Jensen z úhlu postupoval sám na Ryana, ale australský brankář jeho ránu reflexivně vyrazil nad břevno. O chvíli později Ryan s notnou dávkou štěstí nohou zastavil i míč tečovaný jeho spoluhráčem Souttarem po akci Mähleho.

Seveřané, kteří mohli postoupit jen v případě vítězství, ve zbytku první půle častěji drželi míč, ale v ofenzivě byli nepřesní. Nadějné příležitosti si nevypracovali ani srdnatě bránící Australané.

Utkání Austrálie - Dánsko
zdroj: REUTERS

Trenér Dánů Hjulmand poslal do druhého dějství krajního obránce Baha, který působil i v pražské Slavii. Zpočátku byli aktivnější Australané, Irvine ovšem z nadějné pozice v pokutovém území vysoko přestřelil. Evropané následně začali mít převahu, ale jejich hře nadále scházel nápad.

"Socceroos" na tom byli podobně, ale v 60. minutě otevřeli skóre z rychlého protiútoku. Leckie si lehce poradil s Mählem a přízemní střelou k tyči překonal brankáře Schmeichela. Jednatřicetiletý ofenzivní hráč Melbourne City vstřelil první gól na turnaji v Kataru a 14. v reprezentaci.

"Dostal jsem dobrý míč a měl dost času na překonání soupeře. Nejdřív jsem chtěl jít do středu, ale obránce si toho všiml, tak jsem šel na druhou stranu. Pak jsem vystřelil k tyči, což se brankářům těžko chytá. Když míč skončil v síti, cítil jsem obrovskou radost," popsal Leckie.

Bezradní Dánové se poté dlouho nedokázali dostat do soustavnějšího tlaku ani šancí. Až v 88. minutě Bah tvrdou ranou zevnitř pokutového území netrefil "zařízení" a v nastavení Ryan zblízka vychytal střídajícího Dolberga.

"Začali jsme velmi dobře, ale když získáte ze tří utkání jediný bod, tak lze říct, že jsme neudělali dost," prohlásil dánský záložník a kapitán Christian Eriksen. "Nehráli jsme tak, jak bychom měli, a proto jsme vypadli. Je to opravdové fiasko," dodal obránce Joachim Andersen.

Austrálie - Dánsko 1:0 (0:0)

Branka: 60. Leckie. Rozhodčí: Ghurbal - Džurárí, Atčialí (všichni Alž.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Behich, Degenek - Skov. Diváci: 41 232.

Austrálie: Ryan - Degenek, Souttar, Rowles, Behich - Leckie (89. Hrustic), Mooy, Irvine, Goodwin (46. Baccus) - McGree (74. Wright), Duke (82. Maclaren). Trenér: Arnold.

Dánsko: Schmeichel - Kristensen (46. Bah), Andersen, A. Christensen, Mähle (70. Cornelius) - Jensen (59. Damsgaard), Höjbjerg, Eriksen - Skov Olsen (70. Skov), Braithwaite (59. Dolberg), Lindström. Trenér: Hjulmand.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články