Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kdo doprovodí do play-off Brazílii a Portugalsko? Nejblíž jsou Švýcarsko a Ghana

Poslední dva osmifinalisty pozná světový fotbalový šampionát v Kataru. Boje ve skupinách uzavřou G a H a už nyní mají jistotu play-off Brazílie a Portugalsko. S týmem Cristiana Ronalda může projít ze skupiny H jeden z trojice Ghana, Jižní Korea a Uruguay a Brazilce může z "géčka" doprovodit dál Kamerun, Švýcarsko, nebo Srbsko. Zápasy Ghana – Uruguay a Srbsko – Švýcarsko můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na ČT sport Plus a další dva zápasy pak v sestřizích.

Casemiro se prosadil proti Švýcarsku
zdroj: Reuters autor: CARL RECINE

Nejblíže k postupu má Švýcarsko. Výběr země helvétského kříže má po dvou kolech tři body za výhru nad Kamerunem. Africký tým i Srbsko jsou po vzájemné přestřelce 3:3 o dva body zpět. Švýcarům ale v evropském souboji nemusí remíza stačit, pokud by Kamerun zdolal Brazílii o dvě branky.

"Důležité je, že máme situaci ve svých rukách. Ani při porážce s Brazílií jsme nepodali špatný výkon, máme se od čeho odrazit," uvedl trenér Murat Yakin, který by mohl vrátit do sestavy Xherdana Shaqiriho. Klíčový záložník týmu v posledním utkání kvůli drobnému zranění nehrál.

Na špatný zdravotní stav důležitých hráčů si stěžoval už v úvodu turnaje srbský kouč Dragan Stojkovič. Balkánský tým navíc ztratil dobře rozehraný zápas s Kamerunem, ve kterém vedl už o dvě branky. "Udělali jsme dvě velké chyby v obraně, s hráči to otřáslo. Pozitivem je, že jsme se zlepšili oproti prvnímu utkání a že jsme dokázali zareagovat na úvodní gól soupeře," uvedl trenér, který usiluje o první postup Srbska do play-off MS.

Oba týmy se střetly v závěrečném kole skupinové fáze i před čtyřmi lety na turnaji v Rusku. Švýcarsko v dosud jediném vzájemném duelu vyhrálo 2:1. Poslední zápas ve skupině neprohrálo čtyřikrát po sobě.

Kamerun zkusí zaskočit oslabenou Brazílii

Kamerun nezvítězil na světovém šampionátu 20 let, pouze tříbodový zisk proti Brazílii ho ale udrží ve hře o první postup od MS 1990. Africkému celku už nepomůže brankářská jednička André Onana, který se podle médií nepohodl s trenérem Rigobertem Songem a na vlastní žádost tým opustil.

"Jsme na velkém turnaji a mým úkolem je upřednostnit tým před individualitami. André chtěl vyškrtnout z nominace, což jsme mu umožnili. Není to o jeho výkonech, ale musím chránit tým. Disciplinární pravidla platí pro všechny," uvedl Song.

Brazílii bude opět chybět hvězdný Neymar, zranění jsou také krajní beci Danilo a Alex Sandro. V sestavě "Kanárků" se dá očekávat více změn, jelikož favorit skupiny má postup jistý a blízko je i prvnímu místu.

"Ano, Neymar naší hře skutečně chybí. Má velkou kreativní sílu a je velmi efektivní. Máme ale hráče, kteří se můžou chopit příležitosti," prohlásil kouč Tite, jehož svěřenci vyhráli devět zápasů v řadě.

Týmy se utkají na mistrovství světa potřetí. V letech 1994 a 2014 vyhrála Brazílie 3:0 a 4:1.

Ghana je k osmifinále nejblíž

V nejlepší pozici mezi trojicí kandidátů ve skupině H je Ghana, která má o dva body víc než konkurenti, takže by jí v utkání s Uruguayí mohla stačit remíza, naopak jihoamerický tým potřebuje zvítězit stejně jako Korejci proti Portugalsku.

Ghaňané na úvod turnaje prohráli s Portugalskem 2:3, ale poté stejným výsledkem porazili Koreu. Africký celek startuje na mistrovství světa počtvrté a ze skupiny neprošel jen při minulé účasti před osmi lety. Ghaňanům by k účasti mezi nejlepší šestnáctkou stačila i remíza, pokud by Korea porazila Portugalce maximálně o gól nebo při těsném vítězství nevstřelila vysoký počet branek.

Ghaňané mohou Uruguayi oplatit porážku ze čtvrtfinále světového šampionátu v roce 2010. Africký celek tehdy vypadl po penaltovém rozstřelu poté, co v závěru nastavení neproměnil pokutový kop po ruce Luise Suáreze, který na brankové čáře zabránil gólu a byl vyloučen.

"Pro mě tohle není velké téma. Každý hráč by udělal maximum, aby zajistil, že jeho tým postoupí. To, co se stalo v roce 2010, je smutné, ale my se díváme dopředu," řekl ghanský trenér Otto Addo. "Uruguay je velmi kompaktním týmem. Má spoustu zkušeností, výborné útočníky. Bude to hodně vyrovnané, ale máme na to, abychom je porazili," dodal.

Uruguay zatím v Kataru zůstává za očekáváním. Mistři světa z let 1930 a 1950 na šampionátu jako jediní ještě neskórovali, když nejprve remizovali s Koreou bez branek, a poté prohráli s Portugalskem 0:2. Uruguayci startují na MS počtvrté za sebou a při posledních třech účastech postoupili do play-off. Tentokrát by jim nemusela stačit ani výhra, pokud by Korea zvítězila nad Portugalci.

"Jdeme do nadcházejícího zápasu položit celou svou duši a život. Ghana je velmi dobrý tým, ale my je známe. Dokázali jsme je porazit předtím a víme, jak je zdolat znovu," uvedl Suárez, který před 12 lety po svém vyloučení bouřlivě slavil neproměněnou penaltu Ghaňanů. "Nemám důvod se omlouvat. Není to moje chyba, že jsem nedal penaltu," dodal pětatřicetiletý nejlepší uruguayský střelec.

Portugalci možná bez Ronalda, ale s motivací

Portugalci po triumfech nad Ghanou a Uruguayí mají již po dvou kolech jistý postup. Mistři Evropy z roku 2016 chtějí vyhrát skupinu H a vyhnout se v osmifinále očekávanému vítězi "géčka" Brazílii. K tomu potřebují získat aspoň bod, pokud nechtějí spoléhat také na výsledek utkání Ghana-Uruguay. "Byl by to souboj dvou skvělých týmů, ale jak my, tak Brazilci si přejeme, abychom se potkali později," řekl portugalský trenér Fernando Santos.

Není jisté, zda do zápasu s Koreou zasáhne kapitán Cristiano Ronaldo, jenž vynechal středeční trénink a byl v posilovně. "Myslím, že je to tak 50 na 50, jestli bude hrát nebo ne. Uvidíme, jak na tom fyzicky bude," podotkl Santos.

Korejci získali z úvodních dvou zápasů jen bod a nemají situaci ve svých rukách. Pokud by Ghana porazila Uruguay, nestačilo by asijskému celku k postupu už ani případné vítězství nad Portugalskem. Korejcům, čtvrtému týmu ze světového šampionátu v roce 2002, hrozí, že potřetí za sebou skončí už ve skupině.

Na jejich lavičce bude chybět portugalský trenér Paulo Bento, jenž v závěru minulého utkání dostal za protesty červenou kartu. Na souboj s krajany, které v minulosti vedl, se i tak těší. "Narodil jsem se jako Portugalec a zemřu jako Portugalec. Ale teď pracuji pro Koreu. Svým asistentům věřím, většinu rozhodnutí děláme společně. Tentokrát budou sami, ale nic moc se nezmění," řekl Bento.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články