Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Katar se poprvé prosadil, z výhry se ale radoval Senegal

Na rozdíl od úvodního duelu s Ekvádorem se alespoň dočkali branky, na bodový zisk ale fotbalisté Kataru na domácím mistrovství světa nedosáhli ani v druhém vystoupení. Senegalu podlehli 1:3 a šance týmu hostitelské země na postup do osmifinále se po remíze Nizozemska s Ekvádorem definitivně rozplynuly.

V souboji posledních mistrů Asie a Afriky se v závěru prvního poločasu trefil Senegalec Boulaye Dia po hrubé chybě domácí obrany. Hned po změně stran přidal druhý gól Famara Diédhiou hlavičkou po rohovém kopu.

Katařané v úvodním zápase na šampionátu ani jednou nevystřelili na branku a tentokrát trvalo déle než hodinu, než tuto bilanci vylepšili. V 78. minutě sice utkání zdramatizoval přesnou hlavičkou střídající Muhammad Muntarí, ale o šest minut později odmítl pokus o zvrat Bamba Dieng třetím senegalským gólem.

Španělský trenér Kataru Félix Sánchez i přes porážku své svěřence pochválil. "Ukázali jsme, čeho jsme schopni. Výsledek je samozřejmě klíčový, ale podali jsme dnes lepší výkon. Chtěli jsme dojít daleko, ale víme, kde jsme. Očekává se od nás nejen dobrý výkon, ale i dobře zorganizovaný šampionát," řekl Sánchez.

Sánchez postavil do branky Baršáma místo Šíba, který byl v premiéře hodně nejistý, a udělal ještě dvě změny v poli, stejně jako jeho protějšek Aliou Cissé.

Domácí měli v prvním poločase jedinou šanci ve 35. minutě, kdy se po Afifově pádu v šestnáctce marně dožadovali penalty. Španělský rozhodčí Lahoz se ale ani nešel podívat na video.

Senegalci sice měli výraznou převahu v držení míče, ale z ní také dlouho nic nevytěžili. Marně hledali náhradu za zraněnou hvězdu Maného. Jen po čtvrthodině hry gólmana vyzkoušel Diatta, střely z dálky míjely tyče.

Ve 41. minutě jim ale soupeř doslova daroval gól. Obránce Chuchí při zpracování míče nikým neatakován v šestnáctce upadl a Dia pohotově poslal opuštěný míč do sítě.

Tři minuty po přestávce se o druhou branku postarali dva hráči, kteří dostali poprvé na šampionátu příležitost v základní sestavě. Jakobs rozehrál rohový kop a Diédhiou hlavičkoval přesně.

Domácí příznivci při úvodní prohře s Ekvádorem začali hromadně opouštět stadion dlouho před koncem hrací doby. Ani tentokrát se zápas pro jejich tým nevyvíjel dobře, ale hráčům se přece jen podařilo udržet jejich pozornost.

Na začátku poslední půlhodiny musel dvě velké šance Alího a Muhammada v rychlém sledu zlikvidovat brankář Mendy. Ale proti hlavičce Muntarího byl i brankář londýnské Chelsea bezmocný. Katařané se hnali za vyrovnávacím gólem, ale jejich naděje rychle zmrazil Dieng.

Katar je po Jihoafrické republice v roce 2010 teprve druhým týmem pořádající země, který v historii mistrovství světa skončil už v základní skupině.

Katar - Senegal 1:3 (0:1)

Branky: 78. Muntarí - 41. Dia, 48. Diédhiou, 84. Dieng. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Muhammad, Ahmad, Madibu - Dia, Jakobs, Ciss. Diváci: 41 797.

Katar: Baršám - Miguel (83. Vaad), Muhammad, Chúchí, A. Hasan, Ahmad (83. Salmán) - Hajdus (74. Muntarí), Búdiaf (69. Hátim), Madibu - Alí, Afíf. Trenér: Sánchez.

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (78. P. Cissé) - Gueye, N. Mendy (78. P. Sarr), Diatta (64. Ciss) - Diédhiou (74. Dieng) - I. Sarr (74. Ndiaye), Dia. Trenér: A. Cissé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články