Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kane chce na šampionátu v Kataru podpořit páskou boj proti diskriminaci

Kapitán anglické fotbalové reprezentace Harry Kane hodlá na podzimním mistrovství světa v Kataru nosit na rukávu pásku ve tvaru barevného srdce s nápisem OneLove. Jde o gesto na podporu inkluze a boje proti diskriminaci. Anglie tím však riskuje postih od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Harry Kane s kapitánskou páskou ve tvaru barevného srdce
zdroj: Profimedia

Podle agentury AP anglická asociace žádala FIFA o svolení pásku nosit, ani po třech týdnech se však nedočkala odpovědi. Kane už měl pásku na paži v zářijových zápasech Ligy národů proti Itálii a Německu. V Kataru by se k němu mohlo přidat dalších osm evropských mužstev.

Pravidla FIFA ovšem zakazují týmům užívání vlastních pásek na mistrovství světa. Nosit můžou pouze ty, které jim povolí řídící orgán.

Šampionát v Kataru, jenž se bude konat v netradičním termínu od 20. listopadu až 18. prosince, je terčem kritiky mimo jiné lidskoprávních organizací. Jen v roce 2020 podle nich zahynulo při stavbě stadionů padesát dělníků z řad migrantů a dalších 500 bylo těžce zraněno.

V reakci na tuto skutečnost už "protest" ohlásilo Dánsko, které se v Kataru představí ve speciálních dresech s takřka neviditelným znakem. Společnost Hummel, jež reprezentaci dodává vybavení, jim navíc kromě tradičních červených a bílých dresů nachystala i černou sadu jako symbol smutku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články