Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Kamerun strašil Švýcary jen v první půli, pak rozhodl Embolo

Výhrou začali svoje působení na šampionátu v Kataru fotbalisté Švýcarska. Ale s hráči Kamerunu to neměli vůbec snadné. Zejména v prvním poločase byl africký celek lepší a měl i několik příležitostí. V začátku druhé půle pak ale zchladil jejich nadšení švýcarský rodák z Kamerunu Embolo, který zblízka zakončil rychlou akci Švýcarů a rozhodl zápas. 

Kamerun prodloužil nelichotivou bilanci na mistrovství světa, prohrál osmý zápas v řadě a na výhru čeká od roku 2002. Švýcarsko bude usilovat o třetí postup do osmifinále za sebou, stejně jako před čtyřmi lety se ve skupině střetne ještě s Brazílií a Srbskem. S Jihoameričany se fotbalisté ze země helvétského kříže utkají v pondělí, ve stejný den se Kamerun střetne se Srbskem.

Švýcaři nastoupili ve stejné základní sestavě jako v utkání s českým výběrem v posledním kole Ligy národů, na rozdíl od zářijového zápasu se jim ale nepodařilo prosadit v úvodním dějství. Začátek zápasu vyšel lépe fotbalistům Kamerunu, kteří hrozili z protiútoků. Šance na otevření skóre měli Toko Ekambi, Choupo-Moting i Hongla, jejich střely ale skončily mimo branku nebo na skvěle chytajícím Sommerovi.

Tři minuty po změně stran šli ale do vedení Švýcaři, a to hned z první střely mezi tyče. Shaqiri z pravé strany nacentroval do vápna, kde našel Embola. Útočník Monaka neměl problém zakončit. Z trefy do sítě týmu ze své rodné země se na rozdíl od spoluhráčů nijak bouřlivě neradoval, a dokonce se na soupeře obrátil s omluvným gestem.

"Jsem hrdý, že jsem dal první gól týmu na mistrovství světa. Je to sen. Trochu mě mrzí, že byl proti Kamerunu, odkud s rodinou pocházím, ale to se nedá nic dělat," řekl jediný střelec zápasu. "Jsme všichni rádi, že jsme turnaj takto začali. Chtěl bych pochválit svůj tým a Kamerunu přeji vše nejlepší," pokračoval.

V 66. minutě se dostal ve vápně ke střele Vargas, jeho střelu ale Onana reflexivním zákrokem vyrazil. Z následného rohového kopu mohl druhou branku přidat Embolo, Shaqiriho centr ale na poslední chvíli odvrátil Anguissa. Na druhé straně postupoval směrem k brance Choupo-Moting a jeho pokus z ostrého úhlu si pohlídal Sommer. Gólman Mönchengladbachu po zápase ocenil zejména výkon Embola. "Je to pro nás příjemné a jsme velmi rádi, že Breel hraje na naší straně."

Švýcarsko - Kamerun
zdroj: ČTK / AP autor: Petr Josek

Kamerunci se v závěru zápasu na vyrovnání nezmohli, přes poctivě bránící Švýcary se do šance nedostali, naopak mohli ještě inkasovat. Střídající Seferovic se díky důrazu dostal do gólové příležitosti, jeho střelu ale obětavě zblokoval na roh stoper Castelletto.

Švýcaři prodloužili sérii úvodních zápasů na MS bez porážky trvající od roku 1966. "Byl to vyzrálý výkon, který může zvednout sebevědomí celého týmu," řekl trenér Murat Yakin.

Kamerun čeká na bodový zisk z finálového turnaje od 6. června 2002, kdy africké mužstvo porazilo Saúdskou Arábii 1:0. Tehdy u toho byl jako hráč základní sestavy nynější trenér Rigobert Song. "Příští zápas je pro nás rozhodující. Musíme si vytvořit příležitosti. Zůstáváme však se vztyčenou hlavou a víme, že možné je všechno," uvedl.

Švýcarsko - Kamerun 1:0 (0:0)

Branky: 48. Embolo. Rozhodčí: Tello - Brailovsky, Chade - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: Elvedi, Akanji - Fai. Diváci: 39.089.

Švýcarsko: Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez (90. Comert) - Freuler, Xhaka - Shaqiri (72. Okafor), Sow (72. Frei), Vargas (81. Rieder) - Embolo (72. Seferovic). Trenér: Yakin.

Kamerun: Onana - Fai, Castelletto, N'Koulou, Tolo - Hongla (68. Ondoua), Oum Gouet, Anguissa - Mbeumo (81. Moumi Ngamaleu), Choupo-Moting (74. Aboubakar), Toko Ekambi (74. N'Koudou). Trenér: Song.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články